خبرآنلاین: اقتصاد سیستان و بلوچستان در آستانه دگرگونی

جمعه, 10ام شهریور, 1396
اندازه قلم متن

مطالعه دشت سیستان برای تأمین آب در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت

شمارش معکوس برای رونق در استان سیستان و بلوچستان آغاز شده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، معاون اقتصادی رییس جمهور روز گذشته در سفری به استان سیستان و بلوچستان با افتتاح چند طرح عمرانی در جریان طرح های در دست احداث این استان قرار گرفت و هماهنگی لازم بین دستگاهها درجهت تسریع امرو عمرانی این استان صورت گرفتت.

از پس اجرای بیش از شانزده پروژه آبی در این استان ، پیش بینی می شود با پایداری منابع آبی در این منطقه امکان رونق کشاورزی فراهم شده و شرایط رفاهی، معیشتی و اقتصادی ساکنان با تغییرات مثبت قابل توجهی روبرو شود.
بی آبی در منطقه سیستان،در سال های گذشته در حالی کشاورزی در این منطقه را با بحرانی جدی روبرو کرده بود که در برخی ماه های سال سیلاب هایی با دبی بسیار بالا،در این منطقه رخ می داد.

از سوی دیگر یکسان نبودن وضعیت رودخانه ها استان بهره برداری از رودخانه سیستان را طبق پروتکل حقابه فراهم نمی کرد از این رو اجرای پروژه هایی با هدف با ثبات کردن وضعیت آبی در این مطنقه ، در دستور کار قرار گرفته است. بر پایه پروتکل حقابه،سهم ایران از رودخانه سیستان ۸۲۶ میلیون متر مکعب است که البته این رقم در ماه های مختلف سال متفاوت بوده و متناسب با مصرف نیست. ازاین رو برآوردها نشان می دهد ذخیره سازی آب الزامی است.

از سوی دیگر در برخی از مواقع سال نیز سیلابهایی با دبی بالا و در زمان های کوتاه در رودخانه سیستان به وقوع می پیوندد که ضرورت دارد برنامه ای برای پیشگیری از سیلاب و ذخیره سازی این حجم آب نیز در دستور کار قرار گیرد .

بررسی ها نشان می دهد هشت پروژه آبی در مطنقه سیستان و هشت پروژه آبی در منطقه بلوچستان در حال اجراست.انتقال آب به اراضی بلند آب سیستان ، انتقال آب به عشایر منطقه حاشیه هامون هامون و اجرای شبکه های فرعی آبیاری و زهکشی سیستان از جمله مهمترین این طرح ها تلقی می شود . در عین حال اجرای سه سد در منطقه بلوچستان نیز،تغییر وضعیت منابع آبی در این استان مهم را موجب خواهد شد .

احداث سد مخزنی کهیر با هدف تامین آب کشاورزی ۱۳۰۰ هکتار از اراضی دشت کهیر به میزان ۱۰ میلیون متر مکعب در سال به روش آبیاری تحت فشار سیستم مهم آبیاری و گلخانه ای، تامین آب مصارف صنعت چابهار – کنارم و مصرف اب روستایی ۴٫۱ میلیون متر مکعب در سال ، از سال ۱۳۸۹ در دست اجراست.

بر اساس گزارش های ارائه شده پیشرفت فیزیکی این سد ۸۵ درصد برآورد شده است . طبق ارزیابی های صورت گرفته تا کنون ۱۳۷۵۰۰ میلیون ریال برای اجرای این پروژه هزینه شده و پیش بینی ها حکایت از آن دارد که برای اجرای سد اعتباری برابر با ۳۳۰۰۰۰میلیون ریال و بابت اتمام پروه های پایین دست اعتباری برابر با ۲۵۰۰۰۰۰ میلیون ریال مورد نیاز است .

از سوی دیگر اجرای سد تغذیه ای گوهر کوه با هدف کنترل، ذخیره و تنظیم آب سیلابهای فصلی روخانه های اسپیتک، بهبود ۱۷۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی دشت پایاب از طریق تغذیه سفره آب زیرزمینی در دست اجراست . این عملیات که از سال ۱۳۹۰ آغاز شده است با پیشرفت فیزیکی ۴۰ درصد ادامه دارد.

سد مخزنی ماشکید سفلی نیز با هدف تامین آب شرب سراوان و سیرکان ، منترل و ذخیره و تنظیم آب سیلابهای رودخانه ماشکید، اشتغالزایی و ارتقا وضع اقتصاد و اجتماعی از طریق کشاورزی و بهبود ۴۳۵ هکتار از اراضی پایاب، در دست اجراست.مطالعات مرحله دوم اجرای این سد با پیشرفت فیزیکی صد در صد به تمام رسیده و روند برگزاری مناقصه جهت انتخاب پیمانکار در حال انجام است. طرح های انتقال آب تا ابتدای شبکه پیرسهراب و روستاهای غرب بمپور و همچنین آبرسانی به شهرای سوران، مهرستان، هیدوچ از سد “ماشکیدعلیا” از جمله طرح های مهم آبی رد منطقه بلوچستان تلقی می شود .

خط انتقال پساب تصفیه خانه فاضلاب زاهدان با هدف انتقال پساب تصفیه خانه شهر زاهدان به دشت جنوب زاهدان به میزان ۴۰ میلیون متر مکعب در سال جهت مصارف صنعت، فضای سبز ، کشاورزی و تغذیه مصنوعی نیز در حال اجراست .

بر اساس این گزارش یکی از مهمترین برنامه های دست اجرا مطالعه آب های ژرف استان تلقی می شود چرا که وجود آبهای عمیق در لایه های زیرین دشت سیستان، موضوع عدم وابستگی این منطقه استراتژیک به آب رودخانه مرزی هیرمند از جمله دستاوردهای بسیار حیاتی و مهم کشور خواهد بود.در این راستا موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو به عنوان مشاور طرح در کل کشور انتخاب و موضوع انجام مطالعات در استان های خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان به عنوان استان های منتخب با اولویت دشت سیستان در برنامه کاری مشاور قرار گرفته و محدوده مطالعاتی نیز تعیین شده است.

تکمیل مطالعات و قطعیت بهره برداری از آبهای ژرف استان سیستان به تامین و تخصیص اعتباری برابر با ۲۵ میلیارد ریال نیازمند است.
طرح رسوب برداری از مخازن آب با اولویت مخازن چاه نیمه سیستان و طرخ جامع کاهش تبخیر و پایش کیفی مخازن ذخیره آب با اولویت مخازن چاه نیمه سیستان نیز از مهمترین پروژه های آبی این منطقه محسوب می شود.

بر اساس این گزارش مسائل و موضوعات مرتبط با آب در منطقه سیستان و بلوچستان از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. منابع آبی دشت سیستان شامل مخازن چاه های شماره یک تا چهار که به عنوان یک منبع استراتژیک حیاتی است، ظرفیتی بالغ بر ۱۴۴۰ میلیون متر مکعب را داراست.از این رو طرح انتقال آب با لوله به ۴۶ هزار هکتار از اراضی دشت سیستان ،متکی بر همین منابع آبی در منطقه سیستان به اجرا درآمده است.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.