از اوایل امسال قیمت گوشت قرمز روند افزایشی را در پی گرفته البته این افزایش از اواخر سال گذشته آغاز شده است اما همچنان ادامه دارد به طوریکه برخی کارشناسان معتقدند که اگر این روند کنترل نشود، نرخ گوشت قرمز در آستانه عید به اوج خود خواهد رسید.
پارسینه: قیمت گوشت که از اوایل امسال روند افزایشی را در پیش گرفته این روزها قصد ثبات قیمت ندارد و همچنان به بهانههای مختلف گرانتر از قیمت معمول در بازار عرضه میشود. بررسیها نشان میدهد که گران فروشی گوشت قرمز همچنان ادامه پیدا خواهد کرد ضمن اینکه برخی کالاهای اساسی نیز با شیبی آرام مجددا در جهت افزایش قیمت حرکت کردهاند.
برای گرانی گوشت قرمز دلایل مختلفی عنوان میشود. وزارت جهاد کشاورزی صادرات بیش از حد دام زنده را عامل کمبود دام زنده سبک و گرانی گوشت گوسفند میداند و از طرف دیگر برخی کمبود دام زنده را قبول ندارد و گرانی را متوجه دلالان و متقاضیان میدانند که در سیستم توزیع گوشت گوسفند اختلال ایجاد کردهاند و از طرفی برخی مسئولان علت گرانی گوشت را رفتار خود سرانه فروشندگان میدانند. ضمن اینکه در ابتدای مهر ماه که گرانی باز هم به سراغ گوشت قرمز رفته بود برخی معتقد بودند که گرانفروشی در بازار گوشت قرمز ناشی از کمبود دام زنده یا صادرات بیش از حد آن است اما وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به این اظهارنظرها، گفت: این استنباط افراد کاملا اشتباهست، چرا که با حساب و کتابی ساده میتوان پاسخ این ابهام را داد؛ به گونهای که به راحتی میتوان دامهای ورودی و خروجی کشتارگاهها را ارزیابی کرد و متوجه شد که هیچ تفاوتی در تعداد عرضه و کشتار دام زنده طی ماههای گذشته و سال گذشته وجود ندارد؛ بنابراین کمبودی در عرضه دام زنده نیست و مسئولان دستگاههای نظارتی باید مشکل را در جای دیگری جستجو کنند.
عرضه گوشت وارداتی قیمت گوشت را کاهش میدهد؟
همچنین اخیرا رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در رابطه با تاثیر کاهش تعرفه واردات گوشت خارجی بر قیمتها با توجه به این که در سال ۹۵ بارزترین افزایش قیمت در حوزه گوشت قرمز بوده است، میگوید: کاهش تعرفه موجب کاهش قیمت تمام شده میشود و زمانی که این محصول به بازار وارد می شود موجب کاهش نرخ گوشت داخلی خواهد شد.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در پاسخ به این پرسش که مصرف کننده چگونه باید متوجه شود که گوشتی که خریداری می کند داخلی است یا خارجی؟ بیان داشت: مغازههایی که گوشت خارجی به فروش میرسانند نباید گوشت داخلی هم عرضه کنند.همچنین مغازهدار باید به مشتری بگوید که محصولی که برای آن پول پرداخت می کند خارجی است؛ البته قیمت گوشت خارجی کمتر از داخلی است و این محصول باید با نرخ مصوب عرضه شود. او در ادامه تاکید کرد که گوشت خارجی را میتوان به صورت لاشهای و بسته بندی خریداری کرد و از طرف اتحادیه درخواست شده است که گوشت خارجی سریعتر وارد بازار شود تا با توجه به نزدیکی به ایام عید مشکلی در تامین این محصول به وجود نیاید.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی نرخ هر کیلوگرم شقه بدون دنبه داخلی تحویل به مغازه دار را ۳۵ هزار تومان اعلام کرد و گفت: نرخ هر کیلوگرم شقه بدون دنبه تحویل به مصرف کننده ۳۹ هزار تومان است. نرخ این محصول در هفتههای اخیر ثابت بوده است. مطمئن باشید که کاهش تعرفه گوشت خارجی تاثیری مثبت در کاهش قیمت این محصول چه در نوع خارجی و چه نوع داخلی خواهد داشت.
آخرین مشاهدات از وضعیت قیمتها در بازار گوشت قرمز نشان میدهد به طور متوسط هر کیلوگرم گوشت مخلوط گوساله ۳۲ هزار و ۲۰۰ تومان، گوشت گوساله کیلویی ۳۷ هزار و ۲۰۰ تومان، ران گوساله کیلویی ۳۸ هزار و ۴۰۰ تومان، ماهیچه گوساله کیلویی ۴۴ هزار تومان و گوشت استیکی کیلویی ۵۱ هزار تومان فروخته میشود.
همچنین در میان انواع گوشت گوسفندی هر کیلوگرم شقه با گردن ۳۸ هزار و ۸۰۰ تومان، سردست گوسفندی کیلویی ۳۹ هزار و ۸۰۰ تومان، گردن گوسفندی کیلویی ۳۸ هزار تومان و ران گوسفندی ۴۳ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه میشود. در میان سایر اقلام گوشت گوساله فیله کیلویی ۵۰ هزار تومان، جگر سیاه کیلویی ۵۸ هزار تومان و کلهپاچه کیلویی ۴۸ هزار تومان قیمت دارد.
با نزدیک شدن به هفتهها و روزهای پایانی سال نگرانی برای افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی در سبد خانوار از جمله محصولات پروتئینی بیشتر میشود بنابراین لازم است که برای جلوگیری از افزایش بدون منطق قیمتها دستگاههای نظارتی از جمله سازمان حمایت از مصرف کنندگان در جهت تنظیم و کنترل بازار در روزهای پایانی سال اقدامات لازم را انجام دهند.