رضا حقیقت نژاد
هر ساله در هنگام بررسی جزئیات بودجه سالانه کشور، حاشیه و جنجال های مداومی درباره «جدول شماره ۱۷ لایحه بودجه» مطرح می شود. هر ساله بین ۵۰ تا ۶۰ نهاد در این جدول وجود دارند که کمک های مالی از سوی دولت دریافت می کنند. در بودجه ۹۶، مجموع پرداخت های پیشنهادی به این نهادها، ۲۷۶ میلیارد تومان اعلام شده است. برخی نمایندگان مجلس خواستار حذف این بودجه ها شده اند که به نظر می رسد مانند اعتراض سال های قبل، به جایی نمی رسد.
در میان نهادهای دریافت کننده کمک های مالی، نام نهادهای متعددی به چشم می خورند که تحت تسلط نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی قرار دارند، از جمله بنیاد حکمت صدرا و پژوهشکده تاریخ اسلام که به ترتیب زیر نظر محمد خامنه ای و هادی خامنه ای، دو برادر آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی اداره می شوند. محمد خامنه ای، برادر بزرگ تر رهبر، یک چهره تندرو است که مخالفت های تندی با طیف هاشمی رفسنجانی داشته است. هادی خامنه ای، برادر کوچکتر رهبر اما یک چهره اصلاح طلب است که در دهه گذشته از نظر سیاسی به حاشیه رانده شده، طوری که تندروها به سخنرانی ها او حمله کرده و در انتخابات مجلس هم ردصلاحیت شد.
در بودجه سال ۹۶، بنیاد حکمت صدرا و پژوهشکده تاریخ اسلام به ترتیب ۴میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان و ۶۰۰ میلیون تومان بودجه دریافت کرده اند. سال ۹۵، این دو موسسه به ترتیب ۴ میلیارد و ۳۱۰ میلیون تومان و ۴۶۲ میلیون تومان دریافت کرده اند. سال ۹۴، بودجه این دو نهاد به ترتیب ۲میلیارد و صدمیلیون و ۴۲۰ میلیون تومان بوده است. سال ۹۳، این دو موسسه به ترتیب ۲ میلیارد تومان و ۴۰۰ میلیون تومان دریافت کرده اند.
رشد حیرت انگیز بودجه بنیاد حکمت صدرا مرهون تلاش نمایندگان اصولگرای مجلس نهم است که حدود ۲ میلیارد تومان به بودجه این موسسه افزودند، در حالی که در همان سال تغییری در بودجه موسسه وابسته به هادی خامنه ای رخ نداد.
بدین ترتیب در چهارسال گذشته، بنیاد حکمت صدرا، ۱۲ میلیارد و ۷۶۰ میلیون تومان دریافت کرده و پژوهشکده تاریخ اسلام ۱ میلیارد و ۸۸۲ میلیون تومان بودجه دریافت کرده اند. در طول این چهارسال بودجه موسسه وابسته به محمدخامنه ای ۱۳۵درصد رشد گرده و بودجه موسسه وابسته به هادی خامنه ای، ۵۰درصد. به نظر می رسد میزان وابستگی سیاسی این دو برادر به شخص رهبر جمهوری اسلامی، نقش تعیین کننده ای در میزان دریافت بودجه آنها داشته است.
این دو نمونه همچنین نشان می دهد که در جدول شماره ۱۷، شخصیت های متنفذی از هر دو طیف وجود دارند که مقابله دولت و مجلس برای حذف بودجه آنها را غیرممکن ساخته است. یک نمونه دیگر از این شخصیت های متنفذ، آیت الله هاشمی شاهرودی است که دانشگاه عدالت تحت نظر او اداره می شود. این دانشگاه در طول سال های ۹۳ تا ۹۶، به ترتیب ۱ میلیارد تومان، ۲.۰۴میلیارد تومان، ۴ میلیارد و دویست پنجاه میلیون تومان و چهارمیلیارد و دویست پنجاه میلیون تومان و در مجموع ۱۱ونیم میلیارد تومان بودجه از دولت دریافت کرده است.
دریافت بودجه سالانه مختص دولت روحانی نیست و این موسسات سال های طولانی است که به گرفتن چنین اعتباراتی عادت کرده اند. تلاش های برخی نمایندگان در ادوار مختلف مجلس برای شفاف سازی این جدول به نتیجه نرسیده و در برخی مواقع، نمایندگان حامی طیف های مختلف به ویژه اصولگرایان به کمک آمده و سهم این افراد و به طبع قدرت نفوذ آنها را افزایش داده اند.
از: ایران وایر