صدور ۱۰۰ فقره کیفرخواست برای معترضان دی ماه تحت عنوان «جرایم علیه امنیت»

جمعه, 7ام اردیبهشت, 1397
اندازه قلم متن

غلامحسین اسماعیلی رییس کل دادگستری استان تهران روز ششم اردبیهشت ماه خبر از صدور ۱۰۰ کیفرخواست برای شهروندانی داد که در جریان اعتراضات سراسری دی ماه ۹۶ بازداشت شدند. او همچنین گفت اتهام برخی از آنها تحت عنوان «جرایم علیه امنیت» ملی صادر شده است.

غلامحسین اسماعیلی چهار ماه پس از اعتراضات دی ماه در گفت‌وگو با خبرگزاری میزان، خبرگزاری رسمی قوه قضاییه گفت «پرونده‌های زیادی» در دادسرای عمومی و انقلاب تهران در ارتباط با اعتراضات دی ماه تشکیل شده است. او همچنین از میان پرونده‌های تشکیل شده گفت: «تقریبا ۱۰۰ فقره کیفرخواست از ناحیه دادسرا به دادگاه‌ها واصل شده، بخش دیگری از این پرونده‌ها در نوبت رسیدگی قرار دارند و بخش دیگری نیز به منظور رسیدگی در دادگاه‌های کیفری ۲ تعیین وقت شده است.»

به گفته او از میان این «پرونده‌های زیاد» که برای ۱۰۰ فقره آن کیفرخواست صادر شده است، اتهامات تحت عنوان جرایم علیه امنیت عنوان شده است.

با این حال رییس دادگستری استان تهران هیچ توضیحی نداد که براساس چه معیار و مستنداتی اتهامات معترضان به گرانی، تورم و فاصله شدید طبقاتی منجر به جرایم امنیتی شده است. او همچنین اطلاعی از آمار دقیق پرونده‌های مربوط به بازداشت‌شدگان در اعتراضات دی ماه را نداد. مشخص نیست که آیا همگی آنها اکنون آزاد هستند و یا برخی از انها در زندان‌ به سر می‌برند.

همچنین این توضیحات فقط مربوط به تهران است و از امار پرونده‌های قضایی در دیگر شهرهای ایران اطلاعی در دست نیست.

پیش از این الهیار ملک‌شاهی رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در بازدید از زندان اوین در تاریخ ۱۰ بهمن ۹۶، اعلام کرد از ابتدای اعتراضات اخیر تاکنون ۴۵۳۴ نفر در سراسر کشور بازداشت شدند. در آن تاریخ ملک‌شاهی گفته بود از این تعداد همچنان ۴۳۸ نفر در بازداشت به سر می‌برند.

یک روز پس از این دیدار نمایندگان مجلس، اصغر جهانگیر رییس سازمان زندان‌ها گفت تنها چهار نفر از بازداشت‌شدگان مربوط به اعتراضات دی ماه در زندان اوین باقی ماند‌ه‌اند. با این حال مشخص نیست از آن تاریخ تاکنون چند نفر دیگر آزاد شده‌اند.

همچنین ۲۲ تشکل دانشجویی دانشکده‌های دانشگاه تهران در تاریخ ۹ اسفند ۹۶ در نامه‌ای خطاب به وزیر علوم از تشکیل پرونده قضایی برای ۴۱ دانشجوی دانشگاه تهران و تهفیم اتهاماتی «سنگین» به انها خبر دادند. برخی از این دانشجویان بازداشت‌شده حتی در اعتراضات شرکت نکرده بودند. محمود صادقی نماینده مجلس در جریان این اعتراضات در توییتر خود نوشته بود که براساس اطلاعات دریافتی او، حدود ۱۱۰ دانشجو بازداشت شده‌اند.

مجید سرسنگی، معاون فرهنگی دانشگاه تهران یک روز بعد از این بیانیه در تاریخ ۱۰ اسفند ماه گفت که امیدوار است این ۴۱ دانشجو «با رافت اسلامی»روبه‌رو شوند و «هر چه زودتر به کلاس‌ها بازگردند.» معاون فرهنگی دانشگاه تهران گفته تنها کاری که آنها می‌توانند برای این دانشجویان انجام دهند «صرفاً رایزنی با عزیزانِ قوه قضاییه است.» تا «با دانشجویان، با حداکثر رافت اسلامی برخورد شود.» اکنون با گفته‌های رییس کل دادگستری استان تهران مشخص نیز از این ۱۰۰ فقره کیفرخواست صادر شده، چند تای آن مربوط به دانشجویان دانشگاه تهران است.

۴۰ نماینده مجلس شورای اسلامی روز ۲۶ دی ماه طی دو نامه جداگانه به رییس جمهور و رییس قوه قضاییه خواستار آزادی سریع دانشجویان بازداشت شده شدند. در ان روزها پروانه سلحشوری، محمود صادقی و علی مطهری از نمایندگانی بودند که برای رفع بازداشت دانشجویان با مطبوعات گفت‌وگوهای مکرری داشتند. اگرچه این دانشجویان آزاد شده‌اند اما مواجه با پرونده‌های قضایی با اتهام‌های نامشخص شده‌اند.

در اعتراضات سراسری مردم ایران در دی ماه ۱۳۹۶، بیش از ۳۰ تن کشته و دست کم چهار هزار نفر نیز بازداشت شدند، بیش از صد دانشجو نیز در نخستین روزهای اعتراضات بازداشت شدند، درباره آن چه از سوی مسوولان جمهوری اسلامی به بازداشت پیشگیرانه دانشجویان معروف شد، اینجا می‌توانید بیشتر بخوانید.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.