درست یک سال پس از این که «حسن روحانی»، رییس دولت «تدبیر و امید» طرح تفکیک جنسیتی «محمدباقر قالیباف»، شهردار سابق تهران را «تفکر قرن قجری» خواند و آن را متوقف کرد، «کریم شافعی»، معاون حقوقی سازمان حفاظت محیط زیست دستور اجرای این طرح را در معاونت خود صادر کرده است.
موضوع تفکیک جنسیتی و جدا سازی زنان از مردان در مراکز عمومی مانند دانشگاهها و برخی ادارات دولتی بعد از انقلاب ۱۳۵۷ در ایران مطرح و قانون جدایی در مکانهای عمومی مثل سواحل، استخرهای شنا، استادیوم های ورزشی و مراکزی از این دست هم از همان زمان تصریح و تکلیف شد. برای زنان در اتوبوس و مترو قسمتهای جداگانهای قرار دادند و از ورود مردان به قسمت زنانه جلوگیری کردند.
مدارس هم از این قائده مثتثنی نبودند و تفکیک جنسیتی نه تنها برای دانشآموزان بلکه برای معلمان نیز اجباری شد. به نحوی که مردان اجازه تدریس در مدارس دولتی دخترانه را نداشتند. گرچه با گذشت زمان، از شدت این جداسازی ها در جامعه کاسته شد اما با ابلاغ طرح تفکیک جنسیتی در شهرداری تهران در سال ۹۳، دوباره جامعه را درگیر آن کرد.
در آن زمان، قالیباف نام این طرح را «تکریم زنان» گذاشته و به معاونان خود دستور داده بود اجازه به کارگیری زنان در سمت هایی مانند اپراتوری، منشی گری یا مسوول دفتری را ندارند تا به اصطلاح شهردار وقت، «غیرت دینی» و «شأن زنان» در جامعه حفظ شود.
حسن روحانی اردیبهشت۹۶ در یک سخنرانی انتخاباتی با کنایه به قالیباف گفت: «می خواستند پیاده رو زنانه و مردانه ایجاد کنند، همان طور که در محل کارشان بخشنامه تفکیک جنسیتی را صادر کردند.»
با اعلام و ابلاغ این طرح، موج گسترده ای از اعتراضات در جامعه به راه افتاد و بسیاری از رسانه ها و کاربران فضای مجازی با آن مخالفت کردند. این طرح اما حامیان قدرتمندی داشت، هم در میان اصولگرایان و هم در مجلس، از جمله «علی مطهری»، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در نامه ای به قالیباف، از عملکرد او در این باره دفاع کرد و از وی خواست تحت تأثیر هجمه سنگینی که به این طرح شده است، قرار نگیرد. واکنش دولت اما منفی بود. محمدتقی حسینی، قائم مقام وقت وزیر کار در امور بین الملل، نامه ای به شهردار تهران نوشت و خواستار لغو این بخشنامه شد. شهیندخت مولاوردی، معاون وقت امور زنان رئیس جمهور هم این طرح را تفکیک جنسیتی خواند و گفت دولت با آن مخالفت است. مخالفت های دولت تا زمان انتخابات ادامه یافت.
حسن روحانی، ۱۸ اردیبهشت۹۶ در یک سخنرانی انتخاباتی که در شهر همدان داشت، با کنایه به قالیباف و اشاره به اجرای طرح تفکیک جنسیتی وی در شهرداری تهران، گفت: «اگر شما جوانان در خانه بنشینید، بدانید در پیادهروهای ما هم دیوار خواهد بود. شما آن ها را نمیشناسید، من آن ها را میشناسم. آن ها روزی در جلسهای تصمیم گرفتند که در تهران و در پیاده رو دیوار بکشند. آن ها می خواستند پیاده رو زنانه و مردانه ایجاد کنند، همان طور که در محل کارشان بخشنامه تفکیک جنسیتی را صادر کردند.»
«اسحاق جهانگیری»، معاون اول وقت رییس جمهوری، یار شفیق حسن روحانی و کسی که در سال ۹۶ مناظرات انتخاباتی ریاست جمهوری را به نفع روحانی پیش برد هم در همان زمان، یعنی پیش از انتخابات در جمع حامیان وی، خطاب به اصول گرایان گفت: «در مناظره، همه از آزادی، حرمت انسان و کرامت میگفتید. انگار نه انگار این ها بودند که مطبوعات را فلهای بستند و موضوع تفکیک جنسیتی را دنبال میکردند.»
پس از آن نیز رسانه های اصلاح طلب در گزارشی اعلام کردند که تدبیر حسن روحانی کار ساز شد و او «قاطعانه» جلوی طرح «تبعیض آمیز» و ایجاد «آپارتاید جنسیتی» در شهرداری تهران را گرفت.
«کریم شافعی»، معاون سازمان حفاظت محیط زیست دستور داده قانون تفکیک جنسیتی اجرا شود.
پیش تر هم خود روحانی در واکنش به اقدامات قالیباف در رابطه با طرح تفکیک جنسیتی در شهرداری تهران خطاب به اصول گرایان گفته بود: «این تفکرات قرن قجری را کنار بگذارید. به شایستگی های زنان جامعه ما احترام بگذارید. دیوار کشیدن بین مردان و زنان فرهیخته این جامعه راه و رسم تکریم از آنان نیست بلکه وهن جامعه ما است.»
حال با گذشت یک سال از آن ماجرا به بهانه مقابله با تفکیک جنسیتی برای همراه کردن جامعه با خود به راه انداختند، «کریم شافعی»، معاون جدید توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیستِ دولت تدبیر و امید دستور داده است تا قانون تفکیک جنسیتی اجرا شود. قانونی که قبل از از سوی رسانه های نزدیک به دولت آپارتاید جنسیتی خوانده شد ولی اکنون در سکوت در حال اجراست.
از: ایران وایر