عکس بالا از: پیک ایران
بیش از ۱۸۰ سایت گردشگری و فروش بلیت آنلاین فیلتر شده است. علت را غیرمجاز بودن فعالیت این سایتها اعلام کردهاند. تناقضگویی بین مسئولان نشانه فقدان توضیح واحد و قانعکننده است و از دودستگی مسئولان حکایت دارد.
خبرگزاری “میزان” وابسته به قوه قضاییه روز شنبه ۲۴ شهریور (۱۵ سپتامبر) با انتشار گزارشی مدعی شده که فیلترینگ سایتهای گردشگری و فروش آنلاین بلیت در ایران به دستور و خواست معاون وزیر راه و همچنین مدیرعامل شرکت هواپیمایی ایران بوده است.
توضیح پیرامون فیلترینگ ۱۸۰ سایت گردشگری و فروش بلیت را خبرگزاری “میزان” به نقل از عبدالصمد خرمآبادی، معاون دادستان کل ایران در امور مربوط به فضای مجازی منتشر کرده است.
خرمآبادی در کانال شخصی خود در پیامرسان “سروش” از جمله چنین نوشته است:
«سازمان هواپیمایی کشوری یکی از علل بالا رفتن قیمت بلیط هواپیما و برخی دیگر از نابسامانیهای مربوط به حوزه فروش بلیط را فعالیت سایتهای غیر مجاز مربوط به خدمات مسافرتی اعلام کرده و با ارائه فهرست برخی از این سایتها از دستگاه قضایی درخواست نموده بمنظور جلوگیری از اجحاف به مسافران و ممانعت از اخلال در شبکه فروش بلیط از ادامه فعالیت آنها جلوگیری نماید.»
معاون دادستانی کشور در امور فضای مجازی صدور مجوز برای فعالیت دفاتر خدمات مسافرتی را در شمار وظایف و اختیارات وزارت راه دانسته است.
هنوز روشن نیست که چرا معاون دادستانی کل ایران برای توضیح فیلترینگ از کانال شخصی خود در پیامرسان “سروش” استفاده کرده و این توضیحات را به شکل رسمی در اختیار رسانهها قرار نداده است.
آشفتگیهای آشکار
بسیاری از سایتهایی که فیلتر شدهاند مجوز فعالیت داشتهاند. همین موضوع باعث ناخشنودی و اعتراض آنها شده است. افزون بر این، برخی از شرکتهای نوپا و “استارتاپیها” نیز که عملا در راستای توسعه صنعت ایرانگردی و جهانگردی فعالیت داشتند، نیز قربانی تیغ سانسور فیلترینگ شدهاند.
به عنوان نمونه، سایت “مستربلیط” از روز پنجشنبه، ۲۲ شهریور از دسترس خارج شده است. رئیس بخش بازاریابی این سایت عنوان کرده که سایت “مستربلیط” بخشی از سایتهای زیرمجموعه “عتیق گشت اصفهان” است و این سایت مجوز فعالیت داشته و حدود ۱۰ سال است که به طور رسمی با آژانسهای هواپیمایی همکاری دارد.
بخش دیگری از سایتهای گردشگری که فیلتر شدهاند، سایتهای مقایسهقیمت هستند و خود مستقیما در خرید و فروش بلیت نقشی ندارند. بههر روی به نظر میرسد که مسئولان به هنگام فیلتر کردن این ۱۸۰ سایت گردشگری و فروش آنلاین بلیت، ارزیابی دقیقی از شرکتهای رسمی و با مجوز و شرکتهای غیررسمی و بدون مجوز نداشتهاند.
دودستگی در دولت
خبرگزاری میزان به دوگانگی آشکار در واکنشهای مسئولان دولت درباره فعالیت این سایتها اشاره میکند و از جمله چنین نوشته است:
«جای تعجب است که بخشی از دولت در اجرای تبصرههای ۱ و ۲ قانون توسعه صنعت ایرانگردی و جهانگردی فعالیت سایتهای غیر مجاز فروش بلیط هواپیما را اجحاف به مسافران و اخلال در شبکه توزیع بلیط تلقی کرده و مصرانه تقاضای فیلتر سایتهای مذکور را مینماید و بخش دیگری از دولت این اقدام را تقبیح نموده و در فضای مجازی علیه آن جوسازی میکند.»
سایت “فرارو” نیز با انتشار گزارشی عملا توضیح عبدالصمد خرمآبادی، معاون دادستانی کل ایران در امور مربوط به فضای مجازی را ناصحیح اعلام کرده است.
معاون دادستانی مدعی شده بود که فیلترینگ این سایتها به درخواست وزارت راه و شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی صورت گرفته است. حال آنکه در گزارش فرارو به نقل از امیر ناظمی، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سیاست عملی ایران، آمده است که خبر شکایت رئیس سازمان میراث فرهنگی و مدیر عامل شرکت هواپیمایی ایران از این سایتها صحت ندارد و از آن به عنوان شایعه یاد کرده است.
در گزارش “فرارو” در اینباره آمده است:
«برخلاف شایعات، آقای علی اصغر مونسان [رئیس سازمان میراث فرهنگی] و فرزانه شرفبافی [مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی] نه تنها شکایت نکرده بودند، بلکه حامی سایتهای نوپا هستند و خانم شرفبافی از این شایعه دلخور هم بودند.»
از: دویچه وله