مطابق گزارشها نیروی دریایی ایالات متحده در خلیج فارس به زودی از حمایت یک ناو جنگی کره جنوبی برخوردار خواهد شد. دولت آمریکا به تازگی از کشورهای مختلف خواسته برای تامین امنیت کشتیرانی در خلیج فارس همکاری کنند.
خبرگزاری رویترز، دوشنبه ۲۹ ژوئیه (هفتم مرداد) به نقل از رسانههای کره جنوبی گزارش داد که سئول به درخواست آمریکا پاسخ مثبت داده و به زودی ناو جنگی “چئونگ هائه” را به تنگه هرمز اعزام میکند.
این کشتی جنگی از سال ۲۰۰۹ تا کنون مقابله با دزدان دریایی در آبهای ساحلی سومالی را بر عهده دارد و در یک دهه گذشته صدها کشتی تجاری کره جنوبی را برای گذشتن از آبهای بینالمللی در این منطقه و خلیج عدن همراهی کرده است.
روزنامه کرهای “جائه کیونگ” به نقل از مقامات ارشد دولتی گزارش داده که احتمال دارد تعدادی هلیکوپتر نیز به منطقه خلیج فارس اعزام شوند. وزارت دفاع کره جنوبی میگوید هنوز تصمیم قطعی در این باره گرفته نشده است.
نیروی دریایی سپاه پاسداران، ۲۸ تیر (۲۰ ژوئیه) اعلام کرد که به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، نفتکش بریتانیایی “استینا ایمپرو” را از جمله به دلیل نقض قوانین بینالمللی و آلوده کردن محیط زیست در تنگه هرمز توقیف کرده است.
مطابق شواهد این اقدام ایران واکنشی تلافیجویانه به توقیف نفتکش “گریس ۱” در منطقه تحت حاکمیت بریتانیا در آبهای جبلالطارق بوده است. این نفتکش ۱۳ تیر ماه به ظن انتقال نفت ایران به سوریه و نقض تحریمهای اتحادیه اروپا توقیف شد.
واشنگتن حدود ده روز پیش از کشورهای مختلف خواست برای تامین امنیت کشتیرانی در خلیج فارس با ائتلافی به مرکزیت نیروی دریایی ایالات متحده در منطقه همکاری کنند.
در پی این دعوت، جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در سفر به کشورهایی نظیر ژاپن و کره جنوبی تلاش کرد ائتلاف دریایی در خلیج فارس را گسترش دهد. ژاپن اعلام کرده که بررسی درخواست آمریکا برای پیوستن به ائتلاف دریایی در خلیج فارس را در دستور کار ندارد اما سئول از همان ابتدا برای همکاری ابراز آمادگی کرد.
اعزام ناو کره جنوبی در روزهای آینده؟
برخی رسانههای کره جنوبی اعلام کردهاند که پیوستن ناو جنگی “چئونگ هائه” به نیروهای آمریکایی در خلیج فارس احتمالا در روزهای ابتدایی ماه اوت انجام خواهد شد، اما تا کنون در این زمینه به طور رسمی خبری منتشر نشده است.
همزمان با این تحولات، دولت بریتانیا نیز از آلمان و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواست برای تضمین امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز همکاری کنند.
آنهگرت کرامپ-کارنباوئر، وزیر دفاع آلمان چند روز پیش تاکید کرد که شرکت ارتش این کشور در یک ائتلاف نظامی اروپایی برای تامین امنیت کشتیرانی در خلیج فارس غیرممکن نیست.
ولفگانگ ایشینگر، رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ با بیان این که آلمان بهعنوان “قهرمان صادرات جهان” بیش از بسیاری از کشورهای دیگر جهان به آزادی و امنیت کشتیرانی وابسته است، مشارکت ارتش این کشور در ماموریت ناوگان دریایی اتحادیه اروپا در خلیج فارس را “الزامی” خوانده است.
حمایت مشروط سبزهای آلمان
امید نوریپور، سخنگوی سیاست خارجی فراکسیون حزب سبزها در پارلمان فدرال آلمان (بوندستاگ) از مشارکت نظامی آلمانی به ناوگان دریایی اروپایی به منظور تنشزدایی استقبال کرده، در عین حال با همکاری با ائتلاف نظامی به رهبری ایالات متحده در منطقه خلیج فارس مخالفت کرده زیرا به گفته او قانون اساسی آلمان برای ماموریتهای خارجی ارتش شرطهای صریحی تعیین کرده است.
نوریپور میگوید هر اقدام دیگری جز یک “ماموریت اروپایی” به بیثباتی منطقه منجر خواهد شد. او افزود ماموریت کشورهای اروپایی میتواند خطر رویایی نظامی مستقیم میان ایران و آمریکا را به حداقل برساند.
در حالی که حمایت از مشارکت آلمان در ناوگان دریایی اروپایی در خلیج فارس در میان احزاب دولت ائتلافی و اپوزیسیون این کشور افزایش یافته، جمهوری اسلامی از این طرح به شدت انتقاد کرده است.
علی ربیعی، سخنگوی دولت، ششم مرداد پیشنهاد اعزام ناوگان دریایی کشورهای اروپایی به خلیج فارس را حاوی یک “پیام خصمانه” خواند و تصریح کرد که تامین امنیت کشتیرانی باید بر عهده کشورهای منطقه باشد.
از: دویچه وله