دیدهبان حقوق بشر با استناد به قوانین بینالمللی گفته است که نیروهای نظامی تنها مجازند در برخی موارد از سلاح گرم استفاده کنند و باید بلافاصله مورد را به دادستانی اطلاع دهند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر با انتشار بیانیهای ادامه سرکوب تظاهرکنندگان و قطعی اینترنت در ایران را محکوم کرد. دفتر این سازمان در بیروت در بیانیهای که شامگاه سهشنبه ۲۸ آبان منتشر کرد، نوشت که نیروهای امنیتی ایران در برخورد با اعتراضات “بیش از حد از نیروی قهریه” استفاده کرده است.
این سازمان حقوق بشری با استناد به قوانین بینالمللی در این باره مینویسد: «طبق معیارهای بینالمللی حقوق بشر، مأموران انتظامی تنها در شرایط بسیار ضرور باید از قوه قهر استفاده کنند، آنهم تا حدی که برای کسب یک هدف پلیسی مشروع لازم باشد. این نیروها تنها باید وقتی از گاز اشکآور استفاده کنند که برای پیشگیری از آسیب بدنی بیشتر ضرورت دارد. در صورت امکان، آنها باید پیش از شلیک هشدار دهند. آنها، مخصوصاً در محیطهای بسته یا در صورت شلیک از فاصله نزدیک یا در حضور گروههای آسیبپذیر مانند کودکان، باید اثر احتمالی استفاده از گاز اشکآور را مورد بررسی قرار دهند. در جریان اعتراضات خشونتبار، کاربرد گازاشکآور باید متناسب با جدیت جرایم و در خدمت یک هدف انتظامی مشروع باشد، و باید ترجیحاً در کنار دیگر شیوههای غیرمرگبار به کار بسته شود. کاربست تعمدی قوه قهر مرگبار تنها در شرایطی مجاز است که برای دفاع از جان افراد کاملاً ضرورت داشته باشد.»
در جریان اعتراضات موسوم به “جلیقه زردها” در فرانسه که معترضان با خشونت به اماکن تاریخی حمله کرده و به آنها آسیب رساندند، پلیس فرانسه فقط از گاز اشکآور و ماشین آبپاش استفاده کرد.
دیدهبان حقوق بشر در ادامه بیانیه خود به اصول پایهای سازمان ملل درباره استفاده از سلاح گرم از سوی نیروهای انتظامی اشاره کرده و مینویسد: «اصول پایهای سازمان ملل درباره استفاده از زور و سلاحهای گرم توسط مأموران انتظامی، مقامات را ملزم میکند که از طریق فرایند دادرسی یا اداری مستقل، تمام موارد قتل یا مصدومیت افراد با سلاح گرم مأموران انتظامی را به سرعت گزارش کرده و مورد بررسی قرار دهند.»
این در حالی است که با گذشت شش روز از آغاز اعتراضات در ایران و بهرغم اینکه سازمان عفو بینالملل گزارش داده که دستکم ۱۰۶ نفر در جریان این اعتراضات جانشان را از دست دادهاند، تنها کشته شدن سه نفر از سوی مقامات ایران تایید شده است.
محمد محمودآبادی، سرپرست فرمانداری سیرجان، مرگ یک معترض را در جمعه شب ۲۴ آبان، اولین روز اعتراضات به افزایش قیمت بنزین تأیید کرد.
محمودآبادی به خبرگزاری ایسنا گفت “هنوز دلیل کشته شدن این فرد مشخص نیست که تیر خورده یا خیر” و “پزشکی قانونی شهرستان سیرجان در حال بررسی این موضوع” است.
فرماندار موقت سیرجان همچنین تایید کرد که نیروهای امنیتی در سیرجان اقدام به تیراندازی کردهاند اما افزود که نیروهای انتظامی تنها “مجوز شلیک تیر هوایی را داشتند”و “هیچ کدام از نیروهای امنیتی دستور شلیک مستقیم را نداشتند”.
شنبه ۲۵ آبان نیز مسعود مرسلپور، فرماندار شهریار، به خبرگزاری فارس گفت که عدهای به گفته او “آشوبگر” تلاش کردهاند تا وارد پایگاه بسیج چهاردانگه شوند و در پی مقاومت نیروهای بسیج یک نفر کشته و هفت تن دیگر مجروح شدهاند.
اسدالله عباسی، نماینده مجلس نیز به خبرگزاری انتخاب گفته است، محمود شاهنشین، نماینده شهریار، در جلسهای پشت درهای بسته در مجلس درباره اعتراضات مربوط به افزایش قیمت بنزین گفته “در منطقه خودشان یک نفر بر اثر پرتاب سنگ جان خودش را از دست داده که ابتدا گفته شد بر اثر گلوله بوده ولی بعد مشخص شد بر اثر پرتاب سنگ این فرد به کما رفته و جان خود را از دست داده است”.
ویدیوهایی که تا پیش از قطع اینترنت در ایران منتشر میشد، نشان از تیراندازی مستقیم نیروهای انتظامی به تظاهرکنندگان داشت. کسانی هم که توانستهاند در این چند روز با دنیای خارج ارتباط برقرار کنند تایید کردهاند که نیروهای انتظامی مستقیما به تظاهرکنندگان شلیک کردهاند.
“حکومت باید دسترسی به اینترنت را تضمین کند”
سازمان دیدهبان حقوق بشر در بخش دیگری از بیانیهاش به قطع کامل اینترنت در ایران اشاره کرده و آن را ناقض حقوق بینالملل دانسته است.
اینترنت در ایران از غروب شنبه ۲۵ آبان به طور کامل قطع شده است. دیدهبان حقوق بشر در این باره نوشته است: «طبق قانون بینالمللی حقوق بشر، ایران متعهد است تضمین کند که محدودیتهای اینترنت مطابق قانون و پاسخی متناسب به نگرانیهای مشخص امنیتی است. مقامات نباید از قطعیهای گسترده و غیرتبعیضآمیز به منظور محدود کردن جریان اطلاعات یا آسیبزدن به توانایی شهروندان در اظهار نظر سیاسی و تجمع آزادانه استفاده کنند.»
مایکل پیج، معاون مدیر بخش خاورمیانه دیدهبان حقوق بشر در این باره گفت: «مقامات با جدا کردن ایرانیان از اتصال به اینترنت جهانی امیدوارند سرکوب خونینشان علیه مردم خود را از بقیه جهان پنهان کنند.»
او افزود: «نهادهای بینالمللی باید به ایران فشار بیاورند تا فوراً اینترنت را وصل کنند و نقضها را مورد بازرسی قرار دهند.»
قطع اینترنت در ایران مورد اعتراض بسیاری از فعالان رسانهای، مدنی و سیاسی قرار گرفته و در حال حاضر یک پتیشن به ابتکار شیرین عبادی در اینترنت منتشر شده تا برای اعتراض در این زمینه امضا جمعآوری کرده و به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل ارسال گردد.
از: دویچه وله