حامد آیینهوند
مسعود کاظمی دارای یک پسر ۹ ساله است که نیاز به رسیدگی عاطفی و مالی دارد.
هنگامه شهیدی، روزنامهنگار دیگر زندانی، به دلیل بیماری قلبی و با تایید بهداری زندان اوین و پزشکی قانونی، نیاز به مرخصی درمانی دارد
در حال حاضر سه روزنامهنگار در زندان «اوین» به سر میبرند که بارها درخواست مرخصی آنها رد شده یا همچنان از سوی دفتر دادستانی تهران بیپاسخ مانده است.
«مسعود کاظمی» با حکم دو سال حبس در بند هفت زندان اوین، «هنگامه شهیدی» با حکم هفت سال و شش ماه حبس در بند زنان زندان اوین و «حامد آیینهوند» با حکم پنج سال حبس در بند چهارم زندان اوین به سر میبرند. هرکدام از آنها، خانوادهها و وکلایشان بارها درخواست مرخصی دادهاند اما تاکنون به دلایل نامشخصی با آن موافقت نشده است.
هر سه این روزنامهنگاران متهم به اتهامات امنیتی هستند که شرایط مرخصی را برای آنها سختتر میکنند. دادگاه تجدیدنظر همچنین حکمهای هر سه این روزنامهنگاران را بدون توجه به دفاعیات آنها، عینا تایید کرده است.
حامد آیینهوند حتی از حق وکیل در جلسه دادگاه انقلاب خود نیز بیبهره بود و دادگاه تجدیدنظر بدون حضور او و وکیلش حکم دادگاه بدوی را تایید کرد.
براساس ماده ۲۲۱ «آییننامه اجرایی سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور» محکومان جرایم «سرقت مسلحانه و یا مقرون به آزار»، «ربودن مال دیگری از کیفزنی»، «جاسوسی»، «اقدام علیه امنیت کشور»، «آدمربایی»، «جرایم باندی و سازمان یافته»، «تجاوز به عنف»، «دایرکردن مراکز فساد و فحشا»، «اسیدپاشی»، «اخلال در نظام اقتصادی»، «ورود، تولید، توزیع و فروش مشروبات الکلی»، «قاچاق مسلحانه و یا عمده مواد مخدر و روانگردانها» از شمول معمول اعطای مرخصی، مستثنی هستند.
طبق این ماده، برای مرخصی آنها شرایط ویژهای، از جمله اخلاق خوب و تحمل یک دوم دوران محکومیت نیاز است.
اما روزنامهنگارانی که تنها به دلیل ابراز عقیده و مطالب خود زندانی شدهاند، زندانیان خطرناکی نیستند که بحث مرخصی آنها با احتیاط شدید همراه باشد. آنها روزنامهنگارانی هستند که به اشتباه، به اتهامات امنیتی در دستگاه قضایی ایران متهم و محکوم شدهاند.
یک منبع نزدیک به «مسعود کاظمی»، روزنامهنگار زندانی به «خبرنگاری جرم نیست» گفت وکیل او تقاضای مرخصی کاظمی را در تاریخ ۱۶ مهر ۱۳۹۸ ارائه کرده که از سوی دادسرای فرهنگ و رسانه نیز مورد پذیرش قرار گرفته و گفته شده منعی برای اعطای مرخصی به این روزنامهنگار وجود ندارد اما در نهایت باید دادستان تهران آن را تایید کند. با این حال، بیش از سه ماه است که این تقاضا از سوی دفتر دادستانی تهران بیپاسخ مانده است.
به گفته این منبع، هربار در پاسخ به پیگیریهای خانواده و وکیل مسعود کاظمی، به آنها گفته میشود ۱۰ روز دیگر پاسخ خواهند گرفت ولی هنوز آن ۱۰ روز موعود فرا نرسیده است: «در آخرین پیگیریها گفته شد که دادستان تهران کارهای زیادی داشته و هنوز نرسیده است که به درخواست مرخصی مسعود رسیدگی کند. قرار شد ۱۰ روز دیگر جواب بدهند که اما هنوز هم پس از آن ۱۰ روزها، جوابی داده نشده است.»
«ثمر فاطمی»، روزنامهنگار در حساب کاربری توییتر خود در تاریخ ۱۷ دسامبر نوشته بود در کنفرانس مطبوعاتی از سخنگوی قوه قضاییه به طور خاص از علت عدم موافقت با مرخصی مسعود کاظمی پرسیده اما «غلامحسین اسماعیلی» در پاسخ گفته است به این سوال جوابی نمیدهد.
مسعود کاظمی دارای یک پسر ۹ ساله است که نیاز به رسیدگی عاطفی و مالی دارد.
این روزنامهنگار در تاریخ اول خرداد ۱۳۹۸ بازداشت شد و پس از آن در دادگاهی به ریاست قاضی «محمد مقیسه»، به اتهام «نشر اکاذیب» به دو سال زندان، به اتهام «توهین به رهبری» به دو سال زندان و به اتهام «توهین به مقامات دیگر» به شش ماه زندان محکوم شد. دادگاه تجدیدنظر نیز این حکم را عینا تایید کرد. او اکنون براساس ماده ۱۲۴ «قانون مجازات اسلامی»، باید دو سال از این حکم را در زندان بگذراند.
هنگامه شهیدی، روزنامهنگار دیگر زندانی، به دلیل بیماری قلبی و با تایید بهداری زندان اوین و پزشکی قانونی، نیاز به مرخصی درمانی دارد.
در تازهترین پست صفحه اینستاگرام هنگامه شهیدی که از سوی افرادی نزدیک به او اداره میشود، نوشته شده است به دلیل مخالفت یکی از مسوولان حفاظت قوه قضاییه، به او تاکنون مرخصی داده نشده است. در این پست اینستاگرامی آمده پس از پیگیری اجرای دستور پزشکی قانونی، یک مسوول قضایی مستقر در زندان اوین گفته است: «یکی از مسوولان حفاظت قوه قضاییه با مرخصی درمانی هنگامه شهیدی مخالف است. در صورتی که همه ما با مرخصی وی موافقیم.»
براساس ماده ۲۱۶ آییننامه اجرایی سازمان زندانها، محکومانی که بنا به تشخیص پزشک زندان نیاز به بستری شدن در مراکز درمانی خارج از زندان را دارند، برای یک دوره معالجه، میتوانند جهت بستری شدن، از مرخصی استفاده کنند و در صورت نیاز به ادامه بستری بیش از یک ماه، بنا به تشخیص بیمارستان و تایید پزشکی قانونی، قابل تمدید است.
نهتنها تاکنون با مرخصی این روزنامهنگار موافقت نشده است بلکه اوایل دی ماه ماموران زندان اوین به بهانه انتقال او به بیمارستان «طالقانی» برای درمان بیماری قلبی هنگامه، او را از زندان خارج کردند و به تیمارستان «امینآباد» بردند. با این حال، با مخالفتهای یکی از کارمندان امینآباد، از بستری شدن شهیدی ممانعت شده بود و دوباره ماموران او را به زندان بازگردانده بودند.
«ناهید کرمانشاهی»، مادر این روزنامهنگار در متنی در اینستاگرام او، این اقدام ماموران زندان اوین را «عمل شنیع» خوانده و نوشته بود از شخصی که دستور انتقال دخترش را به امینآباد داده است، شکایت خواهد کرد.
خانواده این روزنامهنگار در نامهای به «ابراهیم رییسی»، رییس قوه قضاییه در تاریخ ۱۰ آبان ۱۳۹۸ نیز خواستار مرخصی این روزنامهنگار بیمار شده بودند. در بخشی از این نامه خطاب به ابراهیم رییسی آمده بود: «بر اساس دستوری که جنابعالی پنج ماه پیش (تیر سال جاری) مبنی بر بررسی و اعطای مرخصی به خانم هنگامه شهیدی صادر و به زیرمجموعه ابلاغ کردهاید، تاکنون محقق نشده و متاسفانه برخی بهصراحت با دستور مساعد جنابعالی مخالفت کرده و اعلام داشتند نمیتوانیم به فرزندتان مرخصی بدهیم!»
هنگامه شهیدی، روزنامهنگار و از مشاوران رسانهای سابق «مهدی کروبی»، به دلیل توییتهای انتقادی خود درباره وضعیت دستگاه قضایی و «صادق لاریجانی»، رییس سابق قوه قضاییه، در تاریخ پنجم تیر ۱۳۹۷ در جزیره کیش بازداشت و به زندان اوین در تهران منتقل شد.
او با اتهامات «اقدام علیه امنیت ملی»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «توهین به مسوولان قضایی» و «توهین به رهبری»، در مجموع به ۱۲ سال و ۹ ماه حبس محکوم شد. این حکم عینا در دادگاه تجدیدنظر نیز مورد تایید قرار گرفت. بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، هفت سال و نیم از مجموع این حکم قابل اجرا است.
حامد آیینهوند، فعال سیاسی و روزنامهنگار دیگری است که تاکنون به درخواستهای مرخصی وی جواب منفی داده شده است. براساس گفتههای «حسین بیات»، وکیل این روزنامهنگار، از آن جا که علیه او دو پرونده دیگر نیز گشوده شده، درخواست مرخصی آیینهوند به بهانه این دو پرونده، مسکوت باقی مانده است.
مسوولان به حسین بیات گفتهاند پس از روشن شدن وضعیت دو پرونده مفتوح موکل وی، به درخواست مرخصی او رسیدگی خواهد شد. این دو پرونده تازه در زمان حضور حامد آیینهوند در زندان برای او گشوده شده است.
حامد آیینهوند، فعال سیاسی و روزنامهنگاری که برخی از مطالبش در روزنامه «اعتماد» منتشر شدهاند، در تاریخ هفتم تیر ۱۳۹۷ بازداشت شد. او بیش از یک سال و نیم است که بدون یک روز مرخصی در زندان اوین به سر میبرد.
آیینهوند در دادگاهی به ریاست قاضی مقیسه به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال زندان و به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» به پنج سال زندان محکوم شد. او در دادگاه بدوی خود از حق داشتن وکیل بیبهره بود و دادگاه تجدیدنظر نیز بدون حضور او و وکیلش، حکم شش سال زندان وی را عینا تایید کرد که براساس ماده ۱۲۴ قانون مجازات اسلامی، پنج سال از این حکم قابل اجرا است.
حسین بیات در گفتوگویی با سایت «کمپین حقوق بشر در ایران» در تاریخ ۱۶ بهمن ۱۳۹۷، درباره مصادیق اتهام موکلش گفته بود نوشتههای او در فضای مجازی که باز نشر از سوی سایتهایی مانند «گویا نیوز» و «آمدنیوز» بوده، جزو مصادیق اتهام تبلیغ علیه نظام قرار گرفتهاند و چتهای خصوصی او که پرینت آنها گرفته شده نیز مبنای اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت شده است.
این وکیل گفته بود چتهای خصوصی که علنی نشدهاند، نمیتوانند مبنای اتهامی باشند.