حسین راغفر و احسان سلطانی، دو اقتصاددان ساکن ایران، در گزارش آخری که منتشر کردهاند میگویند ۷۰ درصد نقدینگی در کشور در دوران ریاست حسن روحانی بر دولت ایجاد شده و به ۱۶۴۷ هزار میلیارد تومان رسیده است.
به گزارش خبرگزاری کار ایران، ایلنا، این دو اقتصاددان در گزارش نهم خودشان «سیاستگذاریها و اقدامات بانک مرکزی در پشتیبانی از بانکهای خصوصی، و در نتیجه عملکرد بانکهای خصوصی» را عامل اصلی خلق این میزان بیسابقه نقدینگی در کشور دانستهاند.
این دو اقتصاددان با توجه به عملکرد بانکها و موسسات مالی خصوصی در ایران نوشتهاند که از زمان آغاز به کار بانکهای خصوصی در ایران، در سال ۱۳۸۱، تاکنون، بدهی بانکها به بانک مرکزی ۶۶ برابر شده است.
در این گزارش با استناد به دادههای اخیر بانک مرکزی آمده است که تنها در مهرماه گذشته، بانکهای خصوصی ۸۴۰۰ میلیارد تومان از بانک مرکزی قرض گرفتهاند که این میزان وام منجر به ایجاد ۶۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در کشور شده است.
در بخش دیگری از این گزارش اقتصادی آمده است: «پرسش این است که چه اراده و قدرتی در پشت صحنه قرار دارد که مانع از اصلاح ساختاری نظام بانکی میشود. پاسخ را باید در منافعی جستوجو کرد که از قدرت و فساد خلق پول و مداخله مالی در اقتصاد کلان حاصل ذینفعان میشود. بانکهای خصوصی که نقش زهکشی منابع مالی کشور به جیب اصحاب قدرت- ثروت را ایفاء میکنند.»
به باور این دو اقتصاددادن، سیاستهای مالی دولت حسن روحانی در «استقراض دولت»، «افزایش نرخ بهرههای بانکی»، «کاهش نرخ سپرده قانونی» و «حمایتهای آشکار و نهان از استمرار فعالیت بانکهای خصوصی ورشکسته»، موجب شده که دو-سوم کل نقدینگی کشور طی این سالها ایجاد شود.
از: ایران اینترنشنال