وزارت دارایی آمریکا خبر داده است که با همکاری سوئیس سازوکار ویژهای را به راه انداخته تا تجارت اقلام بشردوستانه با ایران تسهیل شود.
بنا به اعلام دولت سوئیس اولین پرداخت آزمایشی از این طریق حدود یک ماه پیش انجام شد و حال مطابق آنچه وزارت دارایی آمریکا میگوید این سازوکار مالی و تجاری به طور کامل فعال شده است.
در این چهارچوب به طور داوطلبانه حجم گستردهای از اطلاعات مربوط به معاملات در اختیار دولت آمریکا قرار میگیرد تا امکان معامله اقلامی چون کالاهای کشاورزی، غذا، دارو و تجهیزات پزشکی با ایران فراهم شود.
آمریکا میگوید اطلاعاتی که درباره معاملات و طرف معامله ایرانی از موسسات مالی و تجاری میگیرد برای شفافیت و اقدامات احتیاطی و در جهت اطمینان از آن است که کالاهای مورد معامله به “مردم ایران برسد و رژیم ایران از آن سوءاستفاده نکند.”
آمریکا میگوید کشورهای دیگر و موسسات مالی غیرآمریکایی یا غیرسوئیسی نیز میتوانند در هماهنگی با وزارت دارایی آمریکا و با تامین شرایط مورد نظر آن برای ترتیبات معامله اقلام بشردوستانه با ایران اقدام کنند.
برایان هوک نماینده ویژه امور ایران در وزارت خارجه آمریکا هفته پیش گفت که شرکت ها علاقه زیادی به شبکه ایجاد شده توسط سوئیس نشان می دهند و آمریکا مشغول گفتگو با دو شرکت دیگر در این زمینه است هرچند از آنها نام نبرد.
ایران پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای، و اعمال مجدد تحریم ها در سال ۲۰۱۸ با کمبود شدید دارو و برخی تجهیزات پزشکی مواجه شده است.
هرچند آمریکا صادرات کالاهای انساندوستانه به خصوص دارو و تجهیزات پزشکی را از تحریم ها معاف کرده، گفته می شود بانک ها از ترس تحریم حاضر به تسهیل هیچ نوع معامله ای با ایران نیستند.
روز پنجشنبه یک نماینده ایران در شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو گفت که حداقل ۱۵ کودک ایرانی که به بیماری اپیدرمولیز بولوزا مبتلا هستند به دلیل کمبود دارو و تجهیزات جان خود را از دست داده اند.
به گفته او شرکتی سوئدی که بانداژ محافظ پوست مورد نیاز این بیماران را به ایران صادر می کرد به دلیل محدودیت های ناشی از تحریم ها آن را متوقف کرد.
اپیدرمولیز بولوزا یک بیماری ژنتیکی است که باعث تاول های خطرناک پوستی می شود.
به علاوه شیوع ویروس جدید کرونا در ایران باعث فشار بیشتر بر نظام بهداشتی این کشور از جمله کمبود ماسک صورت شده است.
عملیاتی شدن کامل سازوکار تجارت اقلام بشردوستانه با ایران حدود یک هفته پس از آن اعلام میشود که گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی (FATF) اعلام کرد با نپیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو و کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم نپیوسته، همه کشورها باید اقدامهای کامل احتیاطی را ارتباط با نظام بانکی ایران به اجرا بگذارند.
برخی از مخالفان پیوستن به این کنوانسیونها میگفتند ایران با پیوستن به آنها ناچار به ارائه اطلاعاتی مالی و بازرگانی خواهد شد.
آمریکا برای مجوز معامله با ایران چه اطلاعاتی میخواهد؟
- اطلاعات ثبتی طرف معامله در ایران
- فهرست اعضای هیات مدیره و ساختار شرکت طرف معامله در ایران
- صورتحساب بانکی ماهانه شرکت ایرانی
- فهرست نهادها یا افراد تحریمشده طرف معامله با شرکت ایرانی
- جزئیات اطلاعات تجاری و پشتیبانی و تراکنشهای مالی بین فروشنده خارجی و طرف ایرانی
- تعهد کتبی طرف ایرانی مبنی بر نفروختن مستقیم یا غیرمستقیم کالاهای خریداریشده به افراد و نهادهای تحریمشده
از: بی بی سی