یکی از شعارهای اصلی معترضان افغان در لندن “جان افغانها مهم است”
صدها نفر از شهروندان افغانستان در اعتراض به آنچه “بدرفتاری پلیس، نیروی انتظامی و دولت ایران با مهاجران افغان” میخوانند، مقابل سفارت این کشور در لندن تظاهرات کردند و شعارهای تند ضد ایران سر دادند.
از شعارهای اصلی معترضان “کشتار افغانها را متوقف کنید، جان افغانها مهم است و ما عدالت میخواهیم” بود، عباراتی مشابه آنچه که معترضان به نژادپرستی برای تبعیض علیه سیاهپوستان به کار میبرند.
دو هفته پیش براثر شلیک نیروهای انتظامی ایران به یک خودرو حامل مهاجران افغان در منطقه مهریز استان یزد ایران، این خودرو آتش گرفت و سه نفر کشته شدند.
این خودرو ۱۴سرنشین داشت که ۱۳ نفرشان افغان بودند.
پیش از آن نیز گزارش شده بود که نیروهای مرزی ایران، حدود پنجاه تن از اتباع افغانستان را که به صورت قاچاقی وارد خاک اآن کشور شده بودند، بازداشت و سپس به رودخانه انداختهاند.
همزمان با تجمع اعتراضی در لندن در برخی از شهرهای دیگر اروپایی و آمریکا نیز گروههایی از افغانها در این رابطه دست به تظاهرات زدند.
ضیا شهریار، خبرنگار بی بی سی، که به محل تظاهرات در منطقه کنزینگتون محل سفارت ایران در لندن رفته میگوید تظاهرکنندگان افغان با حمل پلاکارد هایی شعارهای ضد ایران سرمیدهند. بیشتر شعارهای تظاهرکنندگان در ویدیوهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده این است که ما “عدالت میخواهیم و زندگی افغانهای اهیمت دارد.”
به گفته خبرنگار بی بی سی با وجود محدودیتها به خاطر شیوع ویروس کرونا در لندن و دستورات دولت به منظور رعایت فاصله اجتماعی میشود گفت که تظاهرات اعتراضی امروز افغانها در برابر سفارت ایران از نظر کمیت تقریبا بیسابقه بوده است.
در همین حال شماری از نیروهای پلیس لندن نیز در اطراف تظاهرکنندگان به چشم میخورند که تلاش دارند تا معترضان را از نزدیک شدن به ساختمان سفارت جلوگیری کنند.
در همی حال گزارش شده است که به هدف حل مشکلات پیش آمده یک هیات به ایران خواهد رفت.
بررسی وضعیت مهاجرین افغان از طریق ویدیوکنفرانس
ارگ ریاست جمهوری افغانستان از برگزاری نشستی در رابطه به وضعیت زندگی مهاجران افغان مقیم ایران و حل مشکلات آنان، از طریق ویدیوکنفرانس در ارگ خبر داد.
در این نشست که با شرکت محمد اشرف غنی، رئیسجمهوری و مقامهای ارشد دولت انجام شد همچنین در مورد تقویت و حرفهای سازی هرچه بیشتر نیروهای مرزی این کشور بحث شده است.
بر اساس خبرنامه ارگ مقامات این کشور اعلام کردهاند که قرار است “به زودترین فرصت”، هیاتی به خاطر حل همهجانبه مشکلات یاد شده به ایران سفر کند و با مقامات آن کشور به تفصیل صبحت کنند.
در این نشست همچنین تاکید شده است که نیروهای مرزی باید در تمامی مرزهای این کشور از قاچاق انسان جلوگیری کنند.
اخیرا موضوع آنچه بدرفتاری پیهم مرزبانان ایرانی با مهاجران افغان خوانده میشود و واکنش ها نسبت به آن باعث تنش های دیپلماتیک میان این دو کشور همسایه شده است.
۱۸ خرداد، شماری از اعضای حزب همبستگی افغانستان در اعتراض به سانحه آتش گرفتن خودرو حامل مهاجران افغان در ایران و غرق شدن شماری از افغانها در مرز با این کشور، مقابل سفارت ایران در کابل تجمع کردن و به لوحه و درب سفارت ایران رنگ سرخ پاشیدند.
وزارت خارجه ایران دیروز خبر داد که سفیر افغانستان در تهران را به خاطر “اقدام اهانتآمیز و تعرض” عدهای “قلیل” به ساختمان سفارت جمهوری اسلامی در کابل، احضار کرده است.
وزارت خارجه افغانستان در واکنش به احضار سفیر این کشور در تهران گفته که “تجمعات و اعتراضات مسالمتآمیز” حق شهروندان افغانستان است، اما اگر “بینظمی و اخلالی” در جریان این تظاهرات اتفاق افتاده باشد، مورد تحقیق قرار خواهد گرفت.
پیشتر وزارت خارجه ایران گفته بود که تحقیقات ایران نشان نمیدهد که اتفاق رخداده در هریرود، حاصل مداخله نیروهای مرزبانی ایران باشد.
محسن بهاروند،معاون بینالمللی و امور حقوقی وزارت خارجه ایران به خبرگزاری ایرنا گفته بود که : ” سالانه ۵۰۰ هزار تردد غیرقانونی از مرزهای افغانستان به ایران انجام میشود و نیروهای مرزبانی ایران در یک رویه مشخص با متخلفان برخورد میکنند.”
در تازه ترین رویداد، بر اثر سوختن یک خودرو مهاجران افغان روز ۱۴جوزا/خرداد در منطقه مهریز استان یزد ایران شاهدان عینی میگوید شلیک پلیس به خودرو باعث آتشسوزی شد اما مقامهای استانداری یزد میگویند آتش گرفتن خودرو حامل مهاجران افغان ارتباطی به اصابت گلوله نداشته است. به گفته این مقامها این خودرو حامل مهاجران غیرقانونی بوده است.
چهارشنبه هفته گذشته وزارت خارجه افغانستان نیز با نشر اعلامیهای گفته بود که گزارشی در مورد برخوردهای اخیر با مهاجران و پناهجویان افغان در ایران به جلسه شورای امنیت ملی ارائه کرده و این شورا برای جلوگیری از تکرار “وقایع تاسف بار اخیر” در زودترین فرصت هیاتی بلندپایه به ایران میفرستد.
به دنبال مطرح شدن ادعاهای “به رودخانه انداختن شهروندان افغان”، مسئولان مرزی افغانستان و ایران به تاریخ ۲۵ ثور/اردیبهشت در جلسه مشترکی برای بررسی این موضوع شرکت کرده بودند. آنها گفته بودند که به دلیل قناعت بخش نبودن مداراک طرف افغانستان برای همتایان ایرانی شان، این پرونده به مراجع دپیلماتیک ارجاع شده است.
عکسهایی از جریان تظاهرات افغان ها در مقابل سفارت ایران در لندن:
از: بی بی سی