دە تن از فعالان مدنی بانە بە اتهام شرکت در تجمع شهریور سال ۹۶ مقابل فرمانداری این شهر برای اعتراض بە کشتار کولبران، در مجموع بە ۳۰ ماه حبس، ۲۵۰ ضربە شلاق و پرداخت ۲۵۰ میلیون تومان جریمە نقدی محکوم شدەاند.
سازمان حقوق بشری هەنگاو خبر داد که محسن قادری، سردار امین پور، یاسین عثمانی، برزان رحیمی، آزاد محمود زادە ، شهرام صالحی، آکام احمدی، عزت احمدی، مهدی ارخوانی و ریبوار صالحی ده تن از فعالان مدنی شهر بانه هستند که از سوی دادگاهی در این شهر به اتهام شرکت در تجمع شهریور سال ۹۶ با حکم زندان، شلاق و جریمه نقدی مواجه شدهاند.
آنها همراه با جمعی از مردم در شهریور سال ۹۶ در یک تجمعی مقابل فرمانداری بانه به کشتار کولبران از جمله کشته شدن دو تن از کولبران اهل این شهر با شلیک مستقیم نیروهای نظامی جمهوری اسلامی اعتراض کنند.
همگی این فعالان مدنی در جریان این تجمع مسالمتآمیز بازداشت و پس از مدتی آزاد شدند و اکنون با گذشت نزدیک به دو سال به دلیل شرکت در همان تجمع اعتراض به کشتار کولبران از سوی دادگاه محکوم شدهاند.
هر یک از این فعالان مدنی از سوی دادگاه بە تحمل ۳ ماه حبس، ۲۵ ضربە شلاق و پرداخت ۲۵ میلیون تومان جریمە محکوم شدەاند و در مجموع حکم دادگاه درباره این معترضان ۳۰ ماه حبس، ۲۵۰ ضربە شلاق و پرداخت ۲۵۰ میلیون تومان جریمە نقدی تعیین شده است.
خبر کشته شدن این دو کولبر به نامهای قادر بهرامی ۴۱ ساله و حیدر فرجی ۲۱ ساله در آن هنگام مورد اعتراض محسن بیگلری نماینده بانه و سقز در مجلس نیز قرار گرفت و این نماینده مجلس گفت که این دو کولبر با شلیک مستقیم گلوله از سوی نیروهای هنگ مرزی در منطقه بازار بانه کشته شدند.
محمدباقر نوبخت، سخنگوی وقت دولت، همان زمان گفت که دولت موضوع کشته شدن این دو کولبر را پیگیری میکند. نوبخت همچنین گفت که باید تحقیق کرد که چرا یک دهیار، قادر بهرامی، کولبری میکند.
با این حال وقتی مردم بانه در اعتراض به کشته شدن این دو کولبر روزهای سیزدهم و چهاردهم شهریور ۹۶ مقابل فرمانداری بانه تجمع کردند مورد حمله نیروهای انتظامی قرار گرفتند، به شوی آنها گاز اشکآور شلیک شد و شماری از آنها بازدداشت شدند.
بازداشتشدگان همان تجمع اکنون با گذشت نزدیک به سه سال، روز پنجشنبه دوم مرداد ۹۹ هر یک به ۶ ماه زندان، ۲۵۰ ضربه شلاق و ۲۵ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شدند.
طی چند سال گذشته بارها مقامهای دولتی و نمایندگان مجلس از اقداماتی برای جلوگیری از کشته شدن کولبران خبر دادهاند.
مرگ تکاندهنده دو کولبر نوجوان فرهاد خسروی ۱۴ و برادرش آزاد خسروی در آذر ماه سال ۹۸ بر اثر ریزش بهمن واکنشهای گستردهای در پی داشت و مقامهای دولتی را به ابراز همدردی واداشت تا آنجا که اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی، گفت که به دلیل جانباختن این کولبران جوان «ذهن همه مسئولان و وجدان عمومی جامعه سخت متاثر شده است».
ابراز همدردی و همچنین وعدههای مقامهای حکومتی اما در عمل به نتیجه ملموسی برای جلوگیری از کشتار کولبران منجر نشده است.
فرهاد شعبانی، یکی از اعضای هیات مدیره رسانه کولبر نیوز آذر ماه گذشته به ایراناینترنشنال گفت که طی سال ۲۰۱۹ میللادی، دی ماه ۹۷ تا دی ماه ۹۸ دستکم ۲۴۹ کولبر بر اثر حوادث گوناگون، کشته و زخمی شدهاند.
شبکه حقوق بشر کردستان نیز در گزارشی اعلام کرد که شمار در فاصله دی ۹۷ تا دی ۹۸، سال ۲۰۱۹ میلادی، دستکم ۷۹ کولبر حین کار کشته شدهاند. این کولبران یا از سوی ماموران نظامی جمهوری اسلامی هدف کلوله و سلاحهای جنگی قرار گرفتند یا بر اثر سوانح طبیعی و عدم امنیت در مسیرهای کولبری کشته شدهاند.
از: ایران اینترنشنال