مقامهای آمریکایی از یک دستور دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا خبر دادهاند که بر اساس آن، فرماندهی اصلی نظامی این کشور در خاورمیانه شامل اسرائیل نیز میشود.
این دستور در چارچوب آخرین بازبینیها در زمینه ساختار دفاعی آمریکا صادر شده که از مدتها پیش برای تقویت همکاریها علیه ایران، مورد حمایت گروههای طرفدار اسرائیل بوده است.
به گزارش وال استریت ژورنال، بر اساس این تصمیم ترامپ، فرماندهی مرکزی آمریکا بر سیاست نظامی این کشور در مورد اسرائیل و کشورهای عربی به طور همزمان نظارت میکند.
این در حالی است که در دهههای گذشته به دلیل اختلاف میان اسرائیل و کشورهای عربی متحد آمریکا، ساختار فرماندهی نظامی آمریکا متفاوت بوده است.
وال استریت ژورنال تاکید میکند این آخرین مرحله از تدابیر سیاسی دولت ترامپ برای شکل دادن ساختار امنیت ملی آمریکا پیش از به قدرت رسیدن جو بایدن، رییس جمهوری منتخب این کشور است.
گزارش این روزنامه میافزاید تصمیم ترامپ صادر شده، اما هنوز علنی نشده و یک مقام تیم انتقالی بایدن نیز از اظهارنظر در این زمینه خودداری کرده است.
مسئولیت نظامی آمریکا برای اسرائیل از مدتها قبل زیر نظر فرماندهی نظامی آمریکا در اروپا بوده است. به طوری که این ساختار به فرماندهان آمریکایی در خاورمیانه اجازه میداد تا با کشورهای عربی بدون هماهنگی نزدیک با اسرائیل که پیشتر رقیب آنها به شمار میرفت، همکاری کنند.
اما به دنبال توافق ابراهیم که منجر به عادیسازی روابط میان اسرائیل با امارات متحده عربی و بحرین شد، گروههای هوادار اسرائیل تلاش خود را برای ادغام مسئولیت نظامی آمریکا درباره اسرائیل در فرماندهی مرکزی آمریکا در خاورمیانه به منظور هماهنگی نظامی بیشتر اسرائیل و کشورهای عربی همسایهاش آغاز کردند.
یک مقام آمریکایی که نامش فاش نشده، با اشاره به فرمانده ستاد مرکزی فرماندهی آمریکا به وال استریت ژورنال گفت: «از این پس، ژنرال فرانک مکنزی میتواند به عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اسرائیل سفر کند و همه را در یک ناحیه وسیعتر ملاقات کند.»
پیشتر «انستیتوی یهودی برای امنیت ملی آمریکا» در واشینگتن که از همکاری نزدیک نظامی میان آمریکا و اسرائیل حمایت میکند، خواستار چنین تغییری در جهت همسویی اسرائیل و کشورهای مهم عربی علیه ایران شده بود.
آنتونی زینی، فرمانده سابق ستاد فرماندهی این کشور، روز پنجشنبه گفت: «زمان انجام چنین کاری مناسب است.»
او ادامه داد: «ما میتوانیم کشورهای بیشتر عربی را مشاهده کنیم که اسرائیل را به رسمیت میشناسند، بنابراین منطقی است که آنان را زیر یک فرماندهی واحد آمریکا بیاوریم.»
این فرمانده پیشین آمریکایی اضافه کرد: «این امر همکاری امنیتی را بهتر خواهد کرد. این کار در گذشته معنا نداشت زیرا سوءظن زیادی وجود داشت و این بیم وجود داشت که اگر اسرائیل در ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا حضور داشته باشد به اطلاعات آمریکا درباره کشورهای عربی همسایه خود دسترسی خواهد داشت.»
یک افسر نظامی بازنشسته آمریکا نیز تایید کرد که این اقدام تلاشهای آمریکا برای عادیسازی روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی را تقویت میکند.
او با این حال هشدار داد این امر بر بار مسئولیت ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا که پیشتر وظیفه اقدامات نظامی آمریکا در افغانستان، عراق، سوریه و دیگر مناطق حساس خاورمیانه بر عهده آن گذاشته شده، میافزاید.
وال استریت ژورنال اضافه میکند که نگرانی دیگر وقتی است که فرضا تلاشهای آمریکا برای تقویت روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی به نتیجه نرسد و روابط آنان به سردی بگراید. در چنین حالت فرضی، فعالیت ستاد مرکزی فرماندهی آمریکا برای همکاری با متحدانی که به یکدیگر سوءظن دارند، دشوار خواهد بود.
این فرض در شرایطی مطرح میشود که هنوز مساله اختلافات میان اسرائیل و فلسطینیان حل نشده و عربستان سعودی به عنوان مهمترین کشور عربی منطقه هنوز اسرائیل را به رسمیت نشناخته است
از: ایران اینترنشنال