عصر ایران ؛ نهال موسوی – سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی صداوسیما به نام ساترا، آنطور که رسانه ها نوشته اند اجازه پخش برنامه ویژه علی کریمی درباره انتخابات فدراسیون فوتبال در شبکه نمایش خانگی را نداد.
وقتی که خبر برنامه مناظره با حضور ۴ کاندیداهای سمت ریاست فدراسیون فوتبال اعلام شد علی کریمی با ارسال نامهای به مدیر گروه ورزش شبکه سه سیما از حضور در برنامه عذرخواهی کرد و نوشت: “احتراما به آگاهی میرسانم اینجانب علی کریمی نامزد تصدی سمت ریاست فدراسیون فوتبال سالهاست نقاط ضعف فوتبال ایران و راههای برونرفت از بحران فعلی فوتبال کشور را در قالب مصاحبههای مختلف بیان کردهام و اکنون حضور در یک برنامه ضبط شده تلویزیونی و مناظره با سایر کاندیداهای محترم را به صلاح فوتبال کشور ندانسته و آن را بیشتر نمایشی میبینم.”
شب گذشته این برنامه از قبل ضبط شده با میزبانی محمد حسین میثاقی پخش شد و ۳ نامزد برنامه ها و اهداف مورد نظر خود برای فوتبال ایران را اعلام کردند. نکته جالب توجه این بود که برنامه هیچ مجادله و بحث خاصی را پیرامون خود ایجاد نکرد و اصطلاحا بدون هر گونه حاشیه ای برگزار شد (قطعا یکی از اهداف هم همین بوده است که برنامه را ضبط کرده اند و زنده بر روی آنتن نرفت).
علی کریمی هم با حضور ۳ پیشکسوت فوتبالی در کنار خودش یعنی مهدی مهدویکیا، خداداد عزیزی و علیرضا منصوریان برنامهای برای انتشار در فضای سامانه های اینترنتی ساخته بود که ساترا صداوسیما از پخش آن جلوگیری کرد.
مهرماه سال جاری در آستانه شروع فصل جدید لیگ برتر فوتبال ایران، عادل فردوسی پور تصمیم گرفت با تولید یک برنامه جدید از طریق رسانه های اجتماعی و اینترنتی، بار دیگر برای مخاطبانش برنامه بسازد اما ساترا صداوسیما ساخت چنین برنامهای را برای پخش در فضای مجازی مناسب ندید و برای آن مجوز صادر نکرد.
حال داستان این است که انگار سازمان ساترا صداوسیما تصمیم گرفته است هر که و هر برنامهای که قرار بود در صداوسیما باشد را اگر غیر از آن اقدامی کند جلوی پخش آنرا می گیرد!
نکته جالب توجه در سعی بر حذف این ۲ برنامه از طرف ساترا صداوسیما حضور مستقیم محمد حسین میثاقی در طرف دیگر ماجراست.
فقط به ساترا و اتاق فکر آنها باید یادآور شد که این اتفاقات و این جلوگیریها فقط نارضایتی بیشتر به همراه خواهد داشت و در جهان امروز با بهره بردن از وسائل ارتباط جمعی قطعا آن موارد یا محتواهایی که مد نظر علی کریمی و … است را به سمع و نظر مخاطبان خواهند رساند، در کمترین حالت از طریق صفحات اینستاگرام.
قطعا با جلوگیری و توقیف چنین برنامه هایی مخاطبان به سمت دیدن برنامه های مد نظر ساترا صداوسیما روی نخواهد آورد بلکه از طریق شبکه های اجتماعی فراگیر، ماهواره و … پیگیر و دنبال کننده محتواهایی خواهد شد که خود شما دعا خواهید کرد کاش همان برنامه فردوسی پور و … را می دیدند.
هرچه زمان می گذرد با دیدن برخی اتفاقات، چشممان بیشتر روشن میشود!
پ. ن: ساترا صداوسیما چیست و چه کار می کند؟
در بهار سال ۹۷ بود که مجلس با تصویب لایحهای، حیطه قدرت و اختیار سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی را شفاف معین ساخت. طرح کمیسیون فرهنگی مجلس به این صورت بود که مسئول کلیه امور صوت و تصویر در فضای مجازی را سازمان ساترا زیرمجموعه صداوسیما معرفی کرد.
در دیماه ۱۳۹۸، ابراهیم رئیسی (رئیس قوه قضاییه) در بخشنامهای اعلام کرد هر گونه فعالیت در زمینه «صوت و تصویر فراگیر» صرفاً در صورت اخذ مجوز از صداوسیما مجاز است.
با تاکید قوه قضاییه بر این موضوع، نقش ساترا بیش از همیشه پررنگ و جدی و در واقع اعلام شد از این پس همه رسانهها به نحوی زیرمجموعه صداوسیما محسوب میشوند و با مجوز و نظارت آنها باید صوت و تصویر منتشر کنند و اگر صداوسیما تشخیص دهد این محتوا مناسب نیست، باید محتوایشان را نیز حذف کنند.
در ۳ مهر ۱۳۹۹، خانه سینما طی نامهای از عباس صالحی، وزیر ارشاد، درخواست کرد که با موضوع واگذاری مجوزهای شبکه نمایش خانگی از وزارت ارشاد به سازمان صداوسیما مقابله کند. پیش از این، ۲۸ صنف خانه سینما در بیانیهای مشترک راجع به حواشی ایجاد شده برای شبکه نمایش خانگی واکنش نشان داده بودند.