کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گزارشی به بررسی وضعیت استخراج رمزارزها پرداخته است؛ در این گزارش که غلامرضا مرحبا، سخنگوی این کمیسیون، امروز آن را در صحن علنی مجلس ارائه کرده، میزان استخراج سالیانه رمز ارزها در ایران “۱/۱ میلیارد دلار” برآورد شده است.
کمیسیون اقتصادی مجلس در گزارش خود همچنین آورده است: “در حال حاضر از ۳۲۴ هزار بیت کوین استخراجی سالانه دنیا ۱۹۵۰۰ بیت کوین بصورت غیررسمی در ایران استخراج میشود.”
آقای مرحبا گفته است: “در داخل کشور روزانه ۷۰۰ بیت کوین به صورت غیررسمی خرید و فروش میشود.”
او گفته: “مردم توسط بسترهایی این فعالیت ر انجام میدهند که هیچ کدام دارای مجوز نمیباشد.”
گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس با استناد نتایج بررسی سایتهای صرافی آنلاین ایرانی گفته این ۷۰۰ بیت کوین معادل حدود ۴۰ میلیون دلار (معادل حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان)، بصورت غیررسمی در ایران خرید و فروش میشود.
همچنین گفته شده: “در برخی برآوردها رقم معاملات رمزارزها در بازار های معروف داخلی تا ۲ هزار میلیارد تومان نیز برآورد شده است.”
این گزارش پیشنهاد کرده ربا توجه به شرایط تحریمهای بانکی، مزارزها برای تبادلات خارجی “مورد استفاده قرار گیرند” و “رمزارز ملی” طراحی شود.
ایران به انتقال پول از طریق رمزارزها به عنوان راهی برای دور زدن تحریمهای بانکی نگاه کرده است.
مجلس ایران در حالی این گزارش را منتشر کرده که قیمت بیتکوین در بازارهای جهانی با افت به بالای ۴۵ هزار دلار رسیده است.
استخرارج رمز ارزها در ایران از سال ۱۳۹۸ مشروط به دریافت مجوز و طی ضوابطی قانونی شد ؛البته معاملات آن با استناد به مصوبه شواری عالی مبارزه با پولشویی و هیات دولت غیرقانونی باقی ماند.
این در حالی بود که معاملات بیتکوین از طریق بعضی از کارگزاریها و صرافیها در ایران توسط بسیاری در جریان بوده است.
طی سالهای اخیر با کاهش مستمر ارزش ریال، شهروندان ایرانی به دنبال راههایی برای حفظ سرمایه خود بودهاند و بازارهایی نظیر ارز، سکه و برای مدتی بورس را برای حفظ داراییها انتخاب کرده بودند؛ اما دخالت دولت در این بازارها و تلاش برای در انحصار گرفتن آنها همیشه مانعی برای سرمایهگذاران بوده است.
از همین رو رمزارزها بازار جدیدی را به روی سرمایهگذاران ایرانی باز کردند؛ رمزارزها تحت کنترل بانکهای مرکزی نیستند و نقل و انتقالها در شبکه انجام میشود.
با اینکه دولت ایران محدودیتهایی را برای عرضه مجوز استخراج رمزارزها به اجرا گذاشته است اما طی سالهای اخیر پای استخراج کنندگان بینالمللی به ایران باز شده است که دلیل عمده آن پائین بودن تعرفه برق در ایران بوده.
چین، روسیه، آلمان و استرالیا از جمله سرمایهگذاران خارجی برای استخراج بیتکوین در ایران هستند وطی سالهای اخیر مزارع تولید بیتکوین در ایران که در اختیار چینیهاست افزایش یافته است.
طی یک سال اخیر رمزارزهای اصلی جهش شدید قیمت را تجربه کردند؛ بالاترین قیمت بیتکوین به آوریل امسال برمیگردد که قیمت آن به بالای ۶۰ هزار دلار هم رسید.
این رمزارز پنج سال پیش چند صد دلار معامله میشد.
از: بی بی سی