رادیوفردا
در حالی که یک مقام وزارت علوم ایران میگوید هنوز نامهای مبنی بر اخراج محمد فاضلی، عضو هیئت علمی دانشگاه بهشتی، به این وزارتخانه ارسال نشده، روزنامه شرق روز شنبه، دوم بهمنماه، به نقل از یک مقام دانشگاهی نوشت که اخراج از نظر دانشگاه بهشتی «قطعی» و ناشی از برخورد «سیاسی» است.
روز جمعه، برخی رسانههای داخلی و فعالان دانشگاهی از اخراج محمد فاضلی، جامعهشناس و استادیار دانشگاه شهید بهشتی، و آرش اباذری، استاد فلسفه دانشگاه صنعتی شریف، خبر دادند.
با این حال، خبرگزاری ایسنا روز شنبه از قول محمد خلج امیرحسینی، رئیس مرکز جذب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران، گزارش داد که تاکنون «نامه رسمی مبنی بر اخراج دکتر فاضلی از دانشگاه شهید بهشتی به مرکز جذب وزارت علوم ارسال نشده است».
این مقام وزارت علوم تاکید کرده است که «جذب یا اخراج هیئت علمی در دانشگاهها دلبهخواهی نیست و هر تصمیمی در این مورد باید بر اساس قانون باشد».
محمد فاضلی و آرش اباذری، استادان دانشگاههای بهشتی و شریف، «اخراج شدند»
پایگاه خبری فرارو روز جمعه نوشته بود که دانشگاه شهید بهشتی «حکمی مبنی بر عدم نیاز به محمد فاضلی، استاد جامعهشناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی این دانشکده صادر کرده که این حکم به معنی اخراج وی از دانشگاه تلقی میشود».
آقای فاضلی در سالهای گذشته رئیس مرکز امور اجتماعی منابع آب و انرژی و بین سالهای ۹۲ تا ۹۶ معاون پژوهشی مرکز بررسیهای استراتژیک و مدیر شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی بود.
در همین حال، حسین سراجزاده، استاد جامعهشناسی دانشگاه خوارزمی و ریاست انجمن جامعهشناسی ایران، به روزنامه شرق گفته است که «بحث اخراج دکتر فاضلی از دانشگاه شهید بهشتی از شهریور امسال مطرح بود».
آقای سراجزاده در این مصاحبه که روز شنبه منتشر شد افزوده است این اخراج «بر مبنای برخورد سلیقههای سیاسی» اتفاق افتاده و ممکن است با «حمایت برخی نهادها» صورت گرفته باشد. او به نام نهاد خاصی اشاره نکرده است.
این مقام دانشگاهی در بخش دیگری از مصاحبه با شرق به ارسال نامه «هشدارآمیز» هفت انجمن علمی به ابراهیم رئیسی اشاره کرده و گفته است پیشتر در این نامه، از رئیس جمهوری خواسته شده بود با اقداماتی از این دست برخورد جدی شود و «اجازه تسویه ندهند».
او تصریح کرده است که بهرغم تلاشهای صورت گرفته برای جلوگیری از این اتفاق، اخراج محمد فاضلی از نظر دانشگاه بهشتی «قطعی» است، چرا که «ظاهرا برای ترم پیشرو برای دکتر فاضلی درس نگذاشتند».
مقام وزارت علوم روز شنبه هیچ اشارهای به دلایل اخراج آرش اباذری از دانشگاه شریف نکرده است.
با این حال «روزنامه شریف»، حساب کاربری روزنامه این دانشگاه در توییتر، پیشتر اظهارات ابراهیم آزادگان، رئیس گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف، را بازتاب داده است که میگوید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری صلاحیت آقای اباذری را رد کرده است.
آقای آزادگان به دلایل وزارت علوم دراین باره اشارهای نکرده و تنها گفته است که این وزارتخانه از ابتدا نیز مخالف جذب آرش اباذری در دانشگاه صنعتی شریف بوده که با رایزنی برخی اساتید این مشکل برطرف شده بود.
اخراج اساتید از دانشگاههای ایران با اغراض سیاسی و عقیدتی از زمان تاسیس حکومت جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته مسبوق به سابقه است. انقلاب فرهنگی در سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۲ نمونه شاخص آن بود که در آن دوره، صدها استاد دانشگاه و دانشجو اخراج شدند.
همچنین در دو دولت محمود احمدینژاد نیز اخراج دانشجویان و اساتید به شکل قابل ملاحظهای تشدید شد و چهرههای آکادمیک بسیاری به دلایل سیاسی حذف شدند.