محمدباقر قالیباف رئیس مجلس ایران در پاسخ به انتقاد یک نماینده مجلس در خصوص جزییات قراردادهای ایران با چین و روسیه، گفت “از نظر حقوقی قراردادی بسته نشده است”.
محمدرضا صباغیان نماینده مردم بافق و مهریز در تذکری خواستار ارائه توضیحات از سوی دولت در مورد قرار داد ایران و چین شد و گفت “امروز گفته میشود که بین ایران با چین و ایران با روسیه قراردادهایی بسته شده اما مجلس اصلا در جریان جزئیات این قراردادها نیست. بر اساس قانون اساسی هر قراردادی که با سایر کشورها بسته می شود باید در مجلس به تصویب برسد”.
این نماینده مجلس در تذکر خود گفت “بیاطلاعی مجلس از جزئیات این قراردادها به تدریج منجر به نزول جایگاه مجلس در سطح جامعه میشود”.
محمدباقر قالیباف امروز هم در پاسخ به این تذکر گفت “از نظر حقوقی قراردادی بسته نشده است، وگرنه مجلس در جریان آن قرار می گرفت”.
ایران در روابط خارجی خود در سالهای اخیر وابستگی آشکاری به چین و روسیه پیدا کرده است.
سند همکاری ۲۵ ساله با چین
اخیرا حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران از آغاز مرحله اجرایی تفاهم همکاریهای ۲۵ ساله دو کشور خبر داده بود، دولت چین هم شروع اجرای این توافق را تایید کرد.
ایران اعلام کرده است که مفاد این توافق به درخواست چین “محرمانه” است.
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه وقت ایران اوایل سال جاری شمسی در تهران سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین را امضا کرده بودند.
به دنبال علنی شدن گزارشها درباره امضای تفاهمنامه ۲۵ ساله، حکومت جمهوری اسلامی از طرف افکار عمومی تحت فشار بود. منتقدان هم مقامات را به بستن یک قرارداد به گفته آنها “پنهان” و “ضد منافع ایرانیان” متهم کردند. آنها این سند را با قراردادهایی مانند “ترکمانچای” مقایسه کرده و از دادن امتیازات بیش از حد به چین ابراز نگرانی کردند.
اخیرا نیز کارشناسان نزدیکی بیش از حد ایران به روسیه و چین به ویژه مذاکره کردن نماینده روسیه از طرف ایران در وین را مغایر با سیاست خارجی مستقل و شعار “نه شرقی نه غربی” میدانند، شعاری که از سوی جمهوری اسلامی در تریبونهای رسمی تبلیغ میشود.
نقشه راه بیستساله با روسیه
اخیرا نیز رؤسای جمهور ایران و روسیه دستور تهیه “نقشه راه همکاری بلندمدت” را صادر کردند. پس از این دیدار حسین امیر عبداللهیان جزئیاتی از این را شرح داد و گفت که بررسی همکاری بلندمدت دو طرف در این دیدار مورد مذاکره قرار گرفت.
وزیر خارجه ایران اما در مورد “نقشه راه همکاری بیست ساله” با روسیه توضیحی نداد.
ایران یک توافق همکاری بلندمدت با روسیه داشت که اعتبار آن اسفند سال جاری به پایان رسید اما بر اساس یک بند از آن، این سند خود به خود پنج سال دیگر تمدید میشد.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه وقت ایران ایران در تیرماه سال ۱۳۹۹، با هدف تمدید این قرارداد، برای سومین بار در شش ماه به مسکو سفر کرد.
از: بی بی سی