چانگ هوآ، سفیر چین در ایران، (وسط) در میدان آزادی
پس از بازتاب گسترده و اغلب منفیِ نورپردازی پرچم چین روی میدان آزادی تهران، شهرداری تهران روز سهشنبه اعلام کرد که «در جریان» این اقدام نبوده و بنیاد رودکی، وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، این پروژه را انجام داده است.
به گفته مدیران شهرداری، درخواست نورپردازی و انعکاس پرچم چین روی میدان آزادی از سوی انجمن دوستی ایران و چین و به مناسبت سال نوی چینیها مطرح شده و سفارت چین نیز در این زمینه همکاری داشته است.
برخی از کاربران در شبکههای اجتماعی به ویژه توییتر با اشاره به زمان نورپردازی یعنی در آستانه ۱۲ بهمن، ضمن یادآوری سند همکاریهای ۲۵ ساله ایران و چین، این رویداد را نمادی از تبدیل شدن ایران به مستعمره چین توصیف کردهاند.
در میدان آزادی جای روسها خالی #پرچم_چین pic.twitter.com/MImQJhrRO8
— sirus hasani (@Sirushasani) February 1, 2022
میثم زمانآبادی، مدیر روابط عمومی سازمان زیباسازی شهرداری تهران، هم با اشاره به این که سازه میدان آزادی در اختیار بنیاد رودکی است، نوشته است که اکران پرچم چین در «آغاز دهه فجر» با صلاحدید این بنیاد بوده «و ما هم مثل بقیه بهتزده تماشاش میکنیم».
یک کاربر دیگر نیز با اشاره به سیاست نگاه به شرق که در سالهای اخیر مورد تاکید رهبر جمهوری اسلامی قرار گرفته است نوشته است با این رویداد «ارادت به شرق بیش از پیش نمایان و نمود واقعی شعار نه شرقی و نه غربی که در پرده بود عیان شد».
برخلاف این گروه از کاربران، مقامهای دولت ایران از این رویداد استقبال کردند و حسین امیرعبدللهیان، وزیر امور خارجه ایران، در توییتی که به زبان چینی به مناسبت فرا رسیدن سال نو چینی منتشر کرد، از تصویر این پرچم در میدان آزادی استفاده کرد و نوشت: «برنامه همکاریهای جامع با تلاش مضاعف، بهتر و پرقدرتتر پیش خواهد رفت.»
在中国新春佳节、北京冬奥会双喜临门之际,谨向中国政府和人民致以最美好的祝福。祝北京冬奥会办得虎虎生风,中国人民新春龙腾虎跃!我们要以生龙活虎的干劲落实两国全面合作计划,让开启第二个۵۰年的伊中关系如虎添翼! pic.twitter.com/SzlUuPUPpT
— H.Amirabdollahian امیرعبداللهیان (@Amirabdolahian) January 31, 2022
چانگ هوآ، سفیر چین در ایران، که شب گذشته در مراسم کنار میدان آزادی حضور داشت، چند توییت در استقبال از این رویداد منتشر کرده و ضمن تشکر از وزیر خارجه ایران از عبارت «دوستی تا ابد» استفاده کرده است.
امضای سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین در فروردین سال ۱۴۰۰ که با دستور رهبر جمهوری اسلامی پیگیری و اجرایی شد، با انتقادهای گستردهای در داخل و خارج از ایران مواجه شد و در شبکههای اجتماعی از آن به عنوان سند «فروش ایران به چین» نام برده میشود.
مقامهای حکومت ایران روز ۲۴ دیماه امسال اعلام کردند که مراحل عملیاتی کردن این سند شروع شده است.
عملیاتی شدن این سند در حالی اعلام میشود که در طول ماههای گذشته مسئولان جمهوری اسلامی رویکرد شفافی در مورد «سند همکاریهای ۲۵ ساله ایران و چین» نداشته، از انتشار جزئیات آن خودداری کرده و به انتقادها و نگرانیها در این مورد پاسخ واضحی ندادهاند.
فروش ارزان منابع مالی به چینیها و گسترش همکاریهای امنیتی بین ایران و چین از جمله راهاندازی شبکه ملی اینترنت از جمله انتقادات و نگرانیهایی بوده است که در طول یک سال گذشته بارها مطرح شده است.
از: رادیو فردا