همزمان با تحریم شش شرکت از سوی وزارت خزانهداری آمریکا به دلیل کمک به دور زدن تحریمهای نفتی ایران، جو بایدن بر تمایل کشورش برای بازگشت متقابل به برجام تاکید کرد و بیانیهای هم در سطح وزارت خارجه هم از سوی آمریکا و بریتانیا و فرانسه با درخواست بازگشت ایران به برجام منتشر شد.
وزارت خزانهداری آمریکا شش شرکت چینی، شرق آسیایی و اماراتی و همچنین یک نفتکش تحت پرچم پاناما را به دلیل ارتباط با شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران و کمک به فروش دهها میلیون دلار از محصولات ایران به شرق آسیا تحریم کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا روز دوشنبه دهم مرداد، با انتشار بیانیهای این شرکتها را متهم کرد که در تسهیل فروش فرآوردههای نفتی و پتروشیمی جمهوری اسلامی را کمک میکنند.
این اقدام واشینگتن که برای کاهش درآمدهای نفتی جمهوری اسلامی و فشار بر تهران در میانه مذاکرات برای احیای برجام صورت میگیرد.
بر اساس اعلام وبسایت این وزارتخانه، چهار شرکت تحریم شده در هنگکنگ، یک شرکت در امارات متحده عربی و یک شرکت در سنگاپور مستقر هستند.
با تحریم این شرکت، هرگونه دارایی آنان در آمریکا مسدود میشود و شهروندان آمریکایی نیز از معامله با آنان منع میشوند. همچنین کسانی که با این شرکتها وارد معامله شوند، تحت تحریمهای آمریکا قرار میگیرند.
برایان نلسون معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد: «آمریکا به پیگیری مسیر دیپلماسی برای دستیابی به بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام ادامه میدهد.»
او افزود: «تا زمانی که ایران به اجرای کامل تعهدات خود بازنگردد، ما به اعمال تحریمها در مورد فروش غیرقانونی نفت و پتروشیمی ایران ادامه میدهیم.»
درخواست دوباره از ایران برای بازگشت به برجام
همزمان با این تحریمها، جو بایدن رییسجمهوری آمریکا در بیانیهای به مناسبت دهمین سالگرد کنفرانس منع اشاعه تسلیحات هستهای نوشت که آمریکا پیشنهادی را برای تضمین بازگشت متقابل به برجام برای جلوگیری از دست یافتن ایران به سلاح هستهای ارائه کرده است.
علاوه بر این آمریکا، بریتانیا و فرانسه در بیانیهای مشترک با تاکید بر این که «ایران هرگز نباید سلاح اتمی تولید کند» از این که «با وجود تلاشهای فشرده دیپلماتیک، ایران هنوز از فرصت احیای برجام استفاده نکرده» ابراز تاسف کردند.
در این بیانیه از ایران خواسته شده به اجرای کامل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل بازگردد و فورا با آژانس در حل و فصل سوالات مربوط به مواد و فعالیتهای هستهای اعلامنشده احتمالی در ایران همکاری کند.
دور تازه تحریمها علیه برنامه هستهای ایران
تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی در حالی است که وال استریت ژورنال روز یکشنبه نهم مرداد گزارش داد آمریکا در چارچوب تشدید فشار دیپلماتیک خود علیه تهران، در حال بررسی تحریمهایی است که یک تاجر مستقر در امارات متحده عربی و شبکهای از شرکتهای مظنون به کمک به صادرات نفت ایران را هدف قرار میدهد.
این روزنامه آمریکایی روز یکشنبه نهم مرداد در این زمینه اضافه کرد که این شرکتها و افراد که تحت نظارت آمریکا هستند، از شیوه انتقال کشتی به کشتی نفت در آبهای بین عراق و ایران استفاده کردهاند و سپس برای مخفی کردن مبدا محمولههای نفتی، به جعل اسناد پرداختند.
پیشتر جو بایدن رییس جمهوری آمریکا در آستانه سفرش به خاورمیانه در یادداشتی در روزنامه واشینگتنپست نوشت: «ایران منزوی شده و این انزوا تا زمانی که تهران به برجام بازگردد ادامه خواهد داشت.»
وال استریت ژورنال به نقل از مقامهای فعلی و پیشین آمریکا ادامه داد با این حال، طرحهایی برای هدف قرار دادن این نوع دور زدن تحریمها، چالشی برای دولت بایدن ایجاد میکند، زیرا واشینگتن از یک سو در تلاش برای مهار برنامه هستهای ایران است و از سوی دیگر با تورم ناشی از تحریمهای بینالمللی علیه روسیه به عنوان یکی از صادرکنندگان بزرگ نفت جهان مواجه است.
این روزنامه نوشت از زمانی که مذاکرات هستهای در اوایل سال جاری میلادی متوقف شد، دولت بایدن دو دور تحریم علیه شرکتهایی که نفت ایران را قاچاق میکنند وضع کرده تا به تهران هزینههای شکست در مذاکرات هستهای را یادآور شود.
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «هرگونه گمانهزنی مبنی بر این که دولت از اعمال تحریمها علیه ایران را برای جلوگیری از اثرات تورمی احتمالی خودداری میکند نادرست است.»
از: ایران اینترنشنال