قدرت خرید مردم نسبت به قبل از اجرای طرح، کمتر شده
روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: تصمیم دولت برای حذف ارز تخصیصی به کالاهای اساسی یکی از مهمترین تصمیمات اقتصادی دولت طی دهههای اخیر به شمار میآید. برای جبران پیامدهای اقتصادی این تصمیم، مجلس در قانون بودجه ۱۴۰۱، دولت را مکلف به ارائه کالابرگ الکترونیکی کرده است. پس از واریز چند مرحله یارانه نقدی به حساب سرپرستان خانوار دهکهای اول تا نهم، این پرسش در مجلس مطرح شد که مردم بین دریافت یارانه نقدی و کالابرگ الکترونیکی، کدام یک را ترجیح میدهند؟
باتوجه به اهمیت این موضوع، مراجعه به افکارعمومی میتواند برخی ابهامها در این خصوص را برطرف کند. در این راستا موسسه افکارسنجی ملت وابسته به مرکز پژوهشهای مجلس، به اجرای یک پروژه با عنوان «افکارسنجی درباره نگرش مردم به طرح اصلاح یارانهها و توزیع کالابرگ» در کل کشور اقدام کرده است.
نتایج این افکارسنجی نشان میدهد ۶۰.۶ درصد مردم نسبت به کلیت طرح اصلاح یارانهها نظر منفی دارند که مهمترین دلیل آن، افزایش قیمت کالاهای دیگری است که قرار نبود براساس اجرای این طرح، گران شوند. با توجه به همین موضوع میتوان فهمید که چرا ۸۸.۶ درصد مردم میزان یارانه واریزی را کافی نمیدانند. بالطبع خانوادههای پرجمعیت بیشتر تحت تأثیر فشار اقتصادی ناشی از افزایش قیمتها قرار میگیرند که نتایج این افکارسنجی نیز مؤید آن است.
یافتههای این نظرسنجی حاکی از آن است که قدرت خرید کالاهای اساسی از سوی خانوارها نسبت به قبل از اجرای طرح (ابتدای سال)، کمتر شده است؛ بنابراین نظرسنجی و مطابق نظر مردم، ۵۸.۵ درصد از مردم ترجیح میدهند دولت هفت قلم کالای اساسی را به قیمت سال قبل و از طریق کالابرگ عرضه کند و در مقابل ۲۸.۶ درصد ترجیح میدهند به ازای هر فرد ماهانه مبلغ ۳۰۰ یا ۴۰۰ هزارتومان یارانه نقدی اختصاص یابد.
گفتنی است براساس نظرسنجی موسسه افکارسنجی ملت، در بین افرادی که کالابرگ را به یارانه نقدی ترجیح دادهاند، ۵۶.۲ درصد اظهار کردهاند که حتی اگر کالابرگ فقط در فروشگاههای مشخصی قابل استفاده باشد، باز آن را به یارانه نقدی ترجیح میدهند.