ایران وایر
سازمان گزارشگران بدون مرز با توجه به احتمال حضور ابراهیم رییسی، رییس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اشاره به وضعیت روزنامهنگاران زندانی در ایران و نقش او در قتلهام زندانیان در تابستان ۶۷ با انتشار اطلاعیهای خواهان پاسخگو شدن او شد.
هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز سه شنبه ۲۳ شهریورماه ۱۴۰۱ در نیویورک آغاز بکار کرد.
غلامحسین اسماعیلی، رئیس دفتر ابراهیم رئیسی روز گذشته ۲۲ شهریورماه سال جاری در حاشیه جلسه هیات دولت به خبرنگاران گفت که رئیس جمهور ایران قصد دارد برای شرکت در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر کند.
یکی از اعضای گزارشگران بدون مرز با اشاره به محکومیت حمید نوری دادیار سابق قوه قضاییه و از عوامل کشتار زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ به حبس ابد گفته است «سایر اعضای کمیته مرگ از جمله ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، باید به دست عدالت سپرده شوند.»
حمید نوری دادیار سابق قوه قضاییه در سال ۱۳۹۸ در جریان یک سفر خانوادگی به سوئد بازداشت و پس از یک محاکمه طولانی در نهایت به حبس ابد محکوم شد.
این اطلاعیه همچنین تاکید کرده است که مصونیت دیپلماتیکی که متوجه رییس جمهور ایران است به هیچوجه نباید مترادف با «مصونیت از مجازات» تلقی شود و او باید در قبال «جنایت علیه بشریت در برابر عدالت پاسخگو باشد.»
جاوید رحمان گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران پیشتر اعلام کرده بود که شواهد کافی درباره نقش ابراهیم رئیسی در کشتار زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ وجود دارد او متهم به «جنایت علیه بشریت» است. او درخواست کرده بود که تحقیقات بینالمللی در اینباره صورت بگیرد.
گزارشگران بدون مرز در این اطلاعیه با تاکید بر سرکوب گسترده آزادی بیان در ایران نوشته است که ایران رکوردار بیشترین اعدام روزنامهنگاران در جهان طی ۵۰ سال گذشته است.
این اطلاعیه به طور مشخص به ربودن روحالله زم سردبیر کانال آمدنیوز در تلگرام اشاره کرده که پس از بازگردانده شدن به ایران در روندی ناعادلانه محاکمه و اعدام شد.
در بخشی از این اطلاعیه همچنین به بازداشت دستکم چهار روزنامهنگار که طی ماه گذشته در ایران بازداشت شدهاند اشاره شده است.
فرنگیس مظلوم، مادر سهیل عربی، برنده جایزه آزادی مطبوعات در بخش شهروند-خبرنگاری که برای آغاز اجرای حکم ۱۸ ماه خود هماکنون در زندان اوین است.
خانم مظلوم صرفا به دلیل جلب توجه جامعه جهانی به شرایط فرزندش در زندان به حبس محکوم شده و علیرغم ابتلا به بیماری و سکته قلبی در زندان همچنان محبوس است.
حسین رزاق، روزنامه نگاری که در تاریخ ۲۱ مردادماه در شهر آمل بازداشت و به زندان اوین تهران منتقل شده است. او در دو سال گذشته، در حساب کاربریاش در توییتر بسیار فعال بوده و به اتهام انتشار «اطلاعات نادرست برهم زننده نظم عمومی» تحت بازجویی و تعقیب قضایی قرار گرفته است.
این اطلاعیه همچنین به وضعیت لیلا حسین زاده فعال مدنی و دانشجویی و رها عسکری زاده عکاس خبرنگار و مدافع حقوق بشر، کیوان صمیمی روزنامهنگار پیشکسوت ایرانی و کسری نوری فعال دانشجویی و درویش گنابادی اشاره کرده که همگی در زندان هستند.