در پی اعتراض گسترده شهروندان استان کردستان به مرگ مهسا امینی در روز شنبه ۲۶ شهریور و تیراندازی نیروهای حکومتی به سوی معترضان، گزارشها حاکی از کاهش سرعت اینترنت در سقز، تهران و برخی شهرهای دیگر است.
فعالان مدنی و مدافعان حقوق بشر هشدار دادهاند که این اقدام با هدف جلوگیری از انتشار گزارشها و ویدئوهای مربوط به اعتراضها در استان کردستان و سرکوب معترضان صورت گرفته است.
#فوری
— Hengaw Organization for Human Rights (@HengawO) September 17, 2022
با بالاگرفتن اعتراضات و بالا رفتن آمار زخمیها سرعت اینترنت در #سقز به شدت کاهش یافته است.#مهسا_امینی
کاربران شبکههای اجتماعی نیز از اختلال و کاهش سرعت اینترنت خبر میدهند.
روز جمعه ۲۵ شهریور نیز «نتبلاکز» که محدودیتهای اینترنتی را در سراسر جهان رصد میکند، از کاهش سرعت اینترنت در تهران در پی اعتراضها به مرگ مهسا امینی خبر داده بود.
⚠️ Confirmed: A significant internet outage has been registered in Tehran, #Iran with real time network data showing connectivity at 67% of ordinary levels; the incident comes amid protests over the death of Mahsa Amini and may affect coverage of events on the ground 📉 pic.twitter.com/a8fjaaLoYG
— NetBlocks (@netblocks) September 16, 2022
شبکه حقوق بشر کردستان از زخمیشدن دستکم ۱۵ نفر بر اثر تیراندازی ماموران امنیتی و انتظامی و بازداشت شماری از معترضان خبر داده است.
سازمان اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات نیز با برخی از فعالان مدنی در استان کردستان تماس گرفته و آنان را تهدید کردهاند که در صورت فراخوان شهروندان برای اعتراض بازداشت خواهند شد.
این اعتراضها که همزمان با خاکسپاری مهسا امینی در سقز شکل گرفت، ساعاتی بعد به سنندج نیز کشیده شد و معترضان شعارهایی ضد حکومتی سردادند.
جمعی از شهروندان و فعالان کُرد در شهر سنندج با شعار “ سقز تنها نیست، سنندج پشتیبانش است” به خیابان آمدند. گزارشات دریافتی از به خشونت کشیدن این تجمع با حمله نیروهای یگان ویژه و بازداشت تعدادی از شهروندان حکایت دارد.#مهسا_امینی#ژینا_امینی#MahsaAmini pic.twitter.com/AWs6olfjDX
— Kurdistan Human Rights Network (@KurdistanHRN) September 17, 2022
معترضان با برخورد خشونتآمیز پلیس مواجه شدند و ماموران یگان ویژه و نیروی انتظامی برای متفرقکردن جمعیت از گاز اشکآور و باتوم استفاده کردند.
همزمان با شروع اعترضات گسترده در خیابانهای منتهی به میدان آزادی در #سنندج، نیروهای یگان ویژه با شلیک گاز اشکآور به معترضین حمله کردند.#مهسا_امینی #MahsaAmini https://t.co/ny99KtspTJ pic.twitter.com/pYwvzA4WV6
— Kurdistan Human Rights Network (@KurdistanHRN) September 17, 2022
شماری از زنان معترض در سقز در اعتراض به مرگ مهسا امینی و وجود گشت ارشاد روسریهای خود را از سر برداشتند و شعار «مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.
زنان سقزی حجاب از سر برداشتند#مهسا_امینی pic.twitter.com/lqA6Y8OKEx
— Kianoosh Sanjari (@Sanjaribaf) September 17, 2022
برخی دیگر از شهروندان در شهر سقز نیز عکس علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی را به نشانه اعتراض پاره کردند.
پاره کردن عکس خامنهای در جریان تجمع اعتراضی مردم سقز در میدان "هەڵۆ" این شهر#مهسا_امینی#ژینا_امینی#کولبر_نیوز#kolbarnews@kolbarnews pic.twitter.com/Sadjd7Mwcw
— Kolbarnews | کولبر نیوز (@Kolbarnews) September 17, 2022
آخرین گزارشها حاکی از برقراری جو امنیتی شدید در شهرهای استان کردستان و استقرار ماموران یگان ویژه و نیروی انتظامی به ویژه در سنندج و سقز است.
حضور گسترده نیروهای یگان ویژه در خیابانهای شهر سقز.#مهسا_امینی #ژینا_امینی #MahsaAmini pic.twitter.com/fdX1DpmNlg
— Kurdistan Human Rights Network (@KurdistanHRN) September 17, 2022
مهسا امینی که همراه با خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، روز سهشنبه ۲۲شهریور توسط ماموران نیروی انتظامی واحد موسوم به «پلیس اخلاقی» بازداشت و به پایگاه پلیس در خیابان وزرا منتقل شد.
وی ساعاتی بعد در حالت کما به بیمارستان کسری منتقل و در بخش مراقبتهای ویژه این بستری شد و پزشکان اعلام کردند که او دچار مرگ مغزی شده است.
گزارشها حاکی است که او در زمان بازداشت توسط ماموران مورد ضرب و جرح قرار گرفته و مرگ مغزی او به دلیل ضرباتی بوده که به او وارد شده است.
مرگ این زن جوان انتقادهای گسترده داخلی و بینالمللی را به دنبال داشت.