همزمان با ادامه رویه سرپوش، انکار و فرافکنی دستگاههای متولی، مدارس اصفهان، تبریز، کامیاران و اشنویه صحنه تازهترین مسمومیتهای سریالی شدند. آموزش و پرورش علت مرگ نوجوان ۱۶ ساله کرد را نارسایی کلیه و روده اعلام کرد.
دبیرستانهای “شایان” و “انصاری” در اصفهان، مدرسه “انقلاب اسلامی” در تبریز، مدرسه “فهمیده” در کامیاران و دبیرستان “خدیجه کبری” در اشنویه از جمله مراکزی آموزشی هستند که سهشنبه ۲۲ فروردین، هدف حملات گازی قرار گرفتند. تصاویر منتشره در شبکههای اجتماعی، دانشآموزان و والدین سراسیمه در شاهین شهر اصفهان را نشان میدهند.
روزانه در یک یا چند مدرسه دخترانه در سراسر کشور، #دانشآموزان دچار مسمومیتهای تنفسی میشوند و گاهی کار به بیمارستان میکشد. مسئولان ابتدا ادعا کردند عوامل دستگیر شدهاند و اعتراف تلویزیونی هم از آنان گرفته شد، اما حالا با ادامه #مسمومیتها میگویند که دانشآموزان مقصرند. pic.twitter.com/3bDf6QgH2w
— DW فارسی (@dw_persian) April 11, 2023
پایگاه حقوق بشری “ههنگاو” که از مسمومیت دانشآموزان کامیاران و اشنویه خبر داده، میگوید شماری از مدیران مدارس بانه از این رسانه خواستهاند والدین محصلان را مطلع کند که جهت مراقبت از جان و امنیت فرزندانشان آنها را به مدرسه نفرستند.
کاربران نوشتهاند که ۱۲ نفر از دانشآموزان دبستان فهمیده به بیمارستان منتقل شدهاند. همزمان، انجمن صنفی معلمان کردستان حملات به مدارس را “سازماندهی شده” و “کودککشی” دانست.
#مسمومیت_دانشآموزان کرج
— کانال صنفی معلمان ایران (@kasenfee) April 10, 2023
مدرسه دخترانه صدر در شهر کرج مورد حمله شیمیایی قرار گرفت و تعدادی از دانشآموزان مسموم شدەاند.
دوشنبه ۲۱ فروردینماه#مسمومیت_دانشآموزان#دانشآموزان_خطوط_قرمز_ما_هستند#دانش_آموزان_تنها_نیستند https://t.co/YnRI1zdFcO
@kasenfi pic.twitter.com/7nsB5cAPdC
یک روز قبل، مدارس خوی، کرج، کرمانشاه، سنندج و ارومیه هدف این حملات قرار گرفته بودند.
تصاویر منتشره در شبکههای اجتماعی، دانشآموزان و والدین سراسیمه در شاهین شهر اصفهان را نشان میدهند.
ابلاغیه وزارت ارشاد برای سانسور اخبار مسمومیتها
این حملات در حالی ادامه دارند که بحث شناسایی مخالفان حجاب اجباری از طریق دوربینهای امنیتی جریان دارد اما دستگاههای امنیتی از پیدا کردن عوامل مسمومسازی دانشآموزان عاجز ماندهاند. رویه فرافکنی هم تقویت شده و معاون وزیر کشور ادعا کرده که مسمومیتها کار خود بچههاست.
وزارت کشور نیز طی ابلاغیهای به رسانههای داخلی، آنها را از انتشار اخبار مربوط به حملات مسمومکننده به مدارس منع کرده و وزارت آموزش و پرورش و وزارت کشور را تنها “منبع معتبر” این خبرها دانسته است.
'من سردبیر یک پایگاه خبری فعال داخل کشور هستم. امروز ابلاغیهای از وزارت ارشاد برای ما اومد مبنی بر عدم پوشش اخبار #مسمومیت_دانشآموزان'
— Vahid Online (@Vahid) April 9, 2023
تصویر دریافتی با شرح بالا: pic.twitter.com/cMlUyuc5X8
آموزش و پرورش: کارو پشابادی بر اثر عارضه کلیوی فوت کرد
در این میان، آموزش و پرورش علت مرگ کارو پشابادی، دانشآموز ۱۶ ساله کرد را “بیماری روده و نارسایی کلیوی” اعلام کرد. این نوجوان اهل کامیاران که در تهران درس میخواند، ۱۸ فروردین و پس از سه هفته بستری بودن در بیمارستان میلاد جان باخت.
برخی رسانهها درگذشت او را ناشی از مسمومیتهای سریالی مدارس عنوان کرده بودند اما پدر این نوجوان به شبکه شرق گفته که فرزندش دچار مشکل روده و کلیه بود و در پی ایست قلبی فوت کرد.
آموزش و پرورش:
— انتخاب (@Entekhab_News) April 11, 2023
🔹دلیل فوت دانشآموز دبیرستان شهید عالمی شهرستان قدس بیماری روده و نارسایی کلیوی بود
جزئیات در👇👇https://t.co/fgnrqFHHoj pic.twitter.com/fXWZJI6YUG
کارو پشابادی در دبیرستان عالمی شهر قدس تهران درس میخواند. در اطلاعیه روابط عمومی آموزش و پرورش تهران آمده که کارو پشابادی ۲۸ اسفند به علت دلدرد به بیمارستان میلاد تهران مراجعه کرده و در این روز و روزهای قبل هیچ گزارشی مبنی بر “بیحالی” دانشآموزان مدرسه عالمی گزارش نشده است.
رسانههای داخلی ایران بنا بر دستوراتی که دریافت کردهاند، از اصطلاح “بیحالی” به جای “مسمومیت” استفاده میکنند.
مسمومسازی و حلقههای مفقوده
مسمومیتها در حالی ادامه دارند که کمیتههایی در وزارت بهداشت و مجلس برای پیگیری موضوع تشکیل شدهاند و تعدادی را هم بازداشت کردهاند. اما سرنخها کماکان نامشخص ماندهاند.
روزنامه اعتماد مینویسد، بیش از ۱۳۰۰ دانشآموز و اولیای مدارس با گزارش مسمومیت راهی بیمارستان شدهاند اما هنوز حتی یک آسیبشناسی رسمی، یک گزارش نمونهبرداری از مدارس توسط پدافند غیرعامل یا حتی یک گزارش رسمی از ماوقع منتشر نشده و”متهم ردیف اول مسمومیتها مفقود” است.
مهرداد ویس کرمی، عضو کمیسیون آموزش مجلس اخیرا گفته که اصلا مسمومیتی در کار نبود، بلکه بعضی دانشآموزان به خاطر استنشاق بوی نفت حالشان به هم خورد: «این که مسمومیت نیست. حالت تهوع به لحاظ علمی هم مسمومیت نیست.»
در عین حال، محمد حسن آصفری، عضو کمیته حقیقتیاب مجلس اعلام کرده که نشست هفته گذشته این کمیته بدون نتیجه بود زیرا دستگاههای امنیتی سرنخی از موضوع به دست نیاوردهاند او با این مدعا که برخی دانشآموزان هم به وضعیت دامن زدهاند افزوده است: «اما این که فقط بگوییم عامل مسمومیت بادکنکهای اسباببازی بودار بوده قابل قبول هیات نیست.»
از: دویچه وله