گزارشهایی از حملات شیمیایی به دستکم ۲۸ مدرسه در دهها شهر ایران در روز سهشنبه ۲۲ فروردین منتشر شد. همزمان در سقز اغلب مدارس شهر برای دومین روز متوالی در اعتراض به این حملهها تعطیل شدند و مدیران تعدادی از مدرسهها در بانه، از والدین خواستند فرزندانشان را به مدرسه نفرستند.
بیشترین گزارشهای مسمومسازی سریالی دانشآموزان در روز سهشنبه مربوط به مدارس شاهینشهر و سپس کامیاران، کرمانشاه و بندر گناوه بود.
مدارس شهرهای کرج، شهریار، زنجان، بروجرد، کرمانشاه، مشهد، بندر گناوه، اصفهان، تبریز و اُشنویه هم هدف این حملات شیمیایی قرار گرفتهاند.
واکنشها به حملات شیمیایی به مدارس دخترانه در ایران
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
گفتوگو با رضا حاجیحسینی، روزنامهنگار pic.twitter.com/W11dMu7Nnz
بر اساس گزارش سازمان حقوق بشری ههنگاو، مدیران چند مدرسه در شهر بانه خواهان آن شدند که خانوادهها، دانشآموزان را «تا زمان برقراری امنیت کامل» به مدرسه نفرستند.
همزمان با تداوم این حملات، تصویری از ابلاغنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خطاب به رسانههای داخل ایران منتشر شد که بر اساس آن رسانهها از پوشش اخبار مرتبط با مسمومیت دانشآموزان منع شدهاند.
استان اصفهان؛ ۱۲ مدرسه
بر اساس گزارشهای رسیده به ایراناینترنشنال، در روز سهشنبه دستکم به ۱۲ مدرسه استان اصفهان حمله شده که ۱۱ مورد آن در شاهینشهر و یک مورد هم در شهر اصفهان بوده است.
ویدیو و گزارشهای رسیده حاکی است پس از حمله شیمیایی روز سهشنبه ۲۲ فروردینماه به مدرسه دخترانه مسعود باقری در شاهینشهر، یک بسیجی در حال فیلم گرفتن از خانوادههای نگران است که با برخورد مردم و دانشآموزان مواجه میشود pic.twitter.com/fCd3Gbe4ip
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
گزارشهای متعدد رسیده به ایراناینترنشنال نشان میدهند مسوولان مدارس مختلف در شاهینشهر و اصفهان در پی حمله شیمیایی به مدارس به دانشآموزان اجازه خروج از مدرسه و تماس با خانواده را نمیدادند.
«آل یاسین»، «حضرت معصومه» و «حضرت مریم» سه هنرستان دخترانه شاهینشهر هستند که امروز به آنها حمله شیمیایی شد.
ویدیوی رسیده وضعیت جسمانی وخیم دانشآموزان مسمومشده در مدرسه دخترانه آلیاسین شاهینشهر را پس از حمله شیمیایی روز سهشنبه ۲۲ فروردینماه نشان میدهد. یکی از دانشآموزان میگوید: «بچهها حالشون بده، ولی میگن تمارض میکنن و کار خودشونه.» pic.twitter.com/pLBIw8iADr
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
دبیرستانهای دولتی «احمد مسعودپور»، «طلوع» و «حکمت» و نیز دو دبیرستان خیرساز «مسعود باقری» و «محمد نصری»، پنج مدرسه دخترانه دیگر در شاهینشهر هستند که هدف این حملات قرار گرفتند.
یک دانش آموز مدرسه طلوع شاهین شهر میگوید پس از حمله شیمیایی به این دبیرستان دخترانه، مسئولان مدرسه تا حدود یک ساعت اجازه خروج به دانشآموزان را ندادند pic.twitter.com/kFVloTLewI
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
بر اساس ویدیوهای رسیده، مدرسه «منوچهر انصاری» در شاهینشهر روز سهشنبه مورد حمله شیمیایی قرار گرفت و برخی دانشآموزان آن مسموم شدند.
این دبیرستان دخترانه خیرساز در حالی هدف حمله قرار گرفته که عمر آن به یک سال هم نمیرسد و خرداد سال گذشته افتتاح شد.
دبستان دو شیفته دخترانه و پسرانه «سعید انصاری» و دبستان پسرانه «امیرکبیر» در شاهینشهر هم امروز هدف حمله قرار گرفتند.
ویدیوهای رسیده نشان میدهد برخی دانشآموزان مسمومشده مدرسه دخترانه مسعود باقری در شاهینشهر، پس از حمله شیمیایی روز سهشنبه ۲۲ فروردینماه وضعیت جسمی خوبی ندارند pic.twitter.com/ucPsBs0e0w
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
از سوی دیگر بر اساس گزارشها، در پی حمله شیمیایی به هنرستان دخترانه «حضرت معصومه» شاهینشهر، دانشآموزان فریاد «مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.
در پی حمله شیمیایی به مدرسه دخترانه «حضرت معصومه» شاهینشهر، دانشآموزان فریاد «مرگ بر دیکتاتور» و «مرگ بر جمهوری اسلامی» سر دادند pic.twitter.com/DpuOuqCPBi
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
همچنین بر اساس ویدیوهای رسیده به ایراناینترنشنال، دبیرستان دخترانه «شایان» در اصفهان روز ۲۲ فروردین هدف حمله شیمیایی گرفت.
ویدیوهای رسیده نشان از وخامت حال دانشآموزان مدرسه باقری شاهینشهر بعد از حمله شیمیایی به آن در روز سهشنبه ۲۲ فروردینماه دارد pic.twitter.com/I15I49k2ag
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
استان کردستان؛ حمله به سه مدرسه کامیاران و تعطیلی مدارس سقز
امروز بیشترین گزارشها از حمله شیمیایی به مدارس در ایران پس از شاهینشهر مربوط به شهر کامیاران استان کردستان بود که منجر به مسمومیت دانشآموزان سه مدرسه شد.
سازمان حقوق بشری ههنگاو از حمله شیمیایی به دبستان دخترانه «فهمیده» در کامیاران خبر داد که در نتیجه آن دستکم ۱۲ تن از کودکان دانشآموز به بیمارستان سینای این شهر منتقل شدند.
در این روز همچنین به دبستان دخترانه «۱۷ شهریور» و دبیرستان «فاطمه زهرا» کامیاران هم حمله شیمیایی شد.
شاهد علوی، ایران اینترنشنال از ادامه حملات شیمیایی به مدارس دخترانه میگوید pic.twitter.com/sZvNds3kNT
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
ههنگاو با اشاره به اخبار متعددی که در خصوص «حملات شیمیایی سازمان یافته به مدارس شهرهای مختلف» وجود دارد، درباره مسمومسازی دانشآموزان در روز سهشنبه نوشت: «در شهرستان کامیاران دانشآموزان اعلام کردهاند متعاقب حمله، بویی شبیه تخم مرغ گندیده متصاعد شده است.»
شماری از مدارس سقز، دیگر شهر استان کردستان نیز که در روزهای گذشته هدف حمله قرار گرفته بودند، برای دومین روز متوالی تعطیل شدند.
افزایش انتقادها به حملات شیمیایی به مراکز آموزشی دخترانه
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
گفتوگو با سمیرا راهی، روزنامهنگار pic.twitter.com/0yjvLgqzGZ
روز یکشنبه ۲۰ فروردین، گزارشهایی از حمله به دستکم شش مدرسه دخترانه سقز به نامهای طالقانی، سمیه، معراج، بنت الهدی صدر، استقلال و عصمت بخش زرینه و مسمومیت بیش از ۱۰۰ دانشآموز منتشر شد.
بر اساس گزارش شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان به نقل از شاهدان عینی، حال ۲۴ نفر از دانشآموزانی که به بیمارستان منتقل شده و برخی از آنان تشنج کرده بودند، وخیم بوده است.
ادامه حملات شیمیایی به مدارس در گفتوگو با لیلی پورزند، کارشناس ارشد مسائل زنان pic.twitter.com/WLPZTo7SzI
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
پس از این حملات، نیروهای امنیتی در اطراف مدارس با شهروندان درگیر شده و با شلیک گاز اشکآور و بازداشت چند تن از مردم، سعی در متفرق کردن خانوادههای معترض داشتند.
بعد از این حملات بیشتر مدارس شهر سقز در اعتراض به حملات شیمیایی سیستماتیک به دختران دانشآموز تعطیل شدهاند.
روز دوشنبه هم انجمن صنفی معلمان کردستان (سقز و زیویه) با انتشار بیانیهای، «حمله تروریستی بیولوژیک به دانشآموزان دختر در سقز و شهرهای دیگر» را محکوم کرد.
مدارس دیگر شهرها
در ادامه مسمومسازی دانشآموزان، روز سهشنبه همچنین دستکم به سه دبیرستان دخترانه در بندر گناوه استان بوشهر به نامهای «عترت»، «حجاب» و «حضرت زینب» حمله شد.
ویدیوهای رسیده نشان میدهد روز سهشنبه ۲۲ فروردینماه به مدرسه «حضرت زینب» در بندر گناوه حمله شیمیایی شده و آمبولانسها برای انتقال دانشآموزان مسمومشده به بیمارستان آمدهاند pic.twitter.com/vnRTVNEiKm
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
در کرمانشاه نیز سه مدرسه دخترانه در این روز هدف حمله قرار گرفتند که شامل دبستان «شیما مرادی» و دبیرستانهای «سیاوش ویژهای» و «دانشپژوهان» است.
بر اساس گزارشها، دستکم ۶۰ دانشآموز مسموم شده دانشپژوهان به مراکز درمانی منتقل و وضعیت جسمانی دو نفر از آنها وخیم گزارش شده است.
در بروجرد استان لرستان که سال گذشته گزارشهای فراوانی از مسمومیت دانشآموزان آن منتشر شده بود نیز امروز مدرسه «احمدیه» برای چندمین بار هدف حمله شیمیایی قرار گرفت.
ویدیوهای رسیده حاکی است مدرسه دخترانه احمدیه در بروجرد روز سهشنبه ۲۲ فروردینماه مورد حمله شیمیایی قرار گرفته و برخی دانشآموزان آن مسموم شدهاند pic.twitter.com/oqcLuAUIkO
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
این دبیرستان دخترانه در روزهای دوم، سوم و ششم اسفند سال گذشته نیز هدف سه حمله قرار گرفته بود که در جریان آن به گفته منابع رسمی در مجموع دستکم ۱۲۶ دانشآموز راهی بیمارستان شده بودند.
همان زمان و پس از دومین حمله به احمدیه، مهدی غیبی، رییس مرکز اورژانس پیشبیمارستانی لرستان گفته بود مسمومیت این دانشآموزان با «منو اکسید کربن» گزارش شده است.
ویدیوها و گزارشهای رسیده به ایران اینترنشنال حاکی از این است که پس از حمله شیمیایی به مدرسه بعثت در شهریار، والدین دانشآموزان به مسئولان مدرسه اعتراض میکنند اما کسی پاسخگوی آنها نیست pic.twitter.com/IDKehIN608
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
روز سهشنبه همچنین دبستان دخترانه «مهدوی» در زنجان، دبیرستان دخترانه «رحمت» در مشهد، دبیرستان دخترانه «انقلاب اسلامی» در تبریز، هنرستان دخترانه «خدیجه کبری» در اُشنویه، دبستان «بعثت» در شهریار و دبیرستان «کمالی دهقان» در حصارک کرج هدف حملات شیمیایی قرار گرفتند.
ویدیوهای رسیده نشان میدهد روز سهشنبه ۲۲ فروردینماه به مدرسه دخترانه انقلاب اسلامی در تبریز حمله شیمیایی شده و برخی دانشآموزان آن مسموم شدهاند pic.twitter.com/XilqsgwVCS
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
ادامه مسمومسازی دانشآموزان در حالی است که اداره اطلاعرسانی و روابط عمومی اداره کل آموزش و پرورش شهرستانهای استان تهران در اطلاعیهای مرگ «کارو پشابادی»، دانشآموز ۱۶ ساله را در اثر حمله شیمیایی تکذیب کرد و گفت علت فوت این نوجوان محصل «بیماری روده و نارسایی کلیوی» بوده است.
همزمان با این جریان، تصویری از ابلاغیه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به رسانههای داخل ایران در شبکههای اجتماعی منتشر شده که حاکی از اعمال محدودیت و سانسور دولتی بر این رسانهها برای ممانعت از پوشش اخبار مربوط به مسمومسازی دانشآموزان است.
وزارت ارشاد در این ابلاغیه خطاب به رسانهها آورده که «ادعای مسمومیتهای جدید در مدارس و محتواهای مشابه و مرتبط با این موضوع» که میتواند «امواج جدید نگرانکننده» در جامعه ایجاد کند، بهویژه به نقل از منابع «غیرمعتبر» از جمله برخی مسوولان استانی که ممکن است «توجیه نباشند» در ابعاد ملی به کشور «آسیب جدی» میزند.
شیلان میرزایی، فعال حقوقبشر: مسلم است که جمهوریاسلامی در شناسایی افرادی که به مدارس حمله میکنند ناتوان نیست، مگر اینکه این حملهها از سوی خودش باشد pic.twitter.com/ok0Si3AY09
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
در ادامه، وزارت ارشاد با توصیه به سانسور، از رسانهها خواسته تا از انتشار اخبار در این زمینه «اکیدا» خودداری و تنها خبرهایی را منتشر کنند که از جانب وزارت آموزش و پرورش و وزارت کشور باشند.
آغاز دوباره مسمومسازی گسترده دختران دانشآموز در سال جدید در حالی است که با شروع تعطیلات نوروزی و بسته شدن مدارس موضوع این حملات شیمیایی هم برای مدتی به حاشیه رفته بود.
سال گذشته دستکم ۱۳۰ دبستان و دبیرستان هدف حملات شیمیایی قرار گرفت و بر اساس گزارش برخی منابع حقوق بشری، دستکم پنج هزار دانشآموز در جریان این حملات مسموم شدند.
اولین خبر از مسمومسازیها مربوط به نهم آذر سال گذشته در هنرستان دخترانه نور شهر قم بود اما در هفتههای بعدی با سرعتی بیشتر، دهها مدرسه دیگر نه تنها در این شهر مذهبی که در بروجرد، تهران، تبریز، اردبیل، همدان، قزوین، ساری، کرمانشاه، اصفهان، کرج، بندرعباس، یاسوج، شیراز، مشهد، کاشان، آبادان، اهواز و … هم هدف حمله قرار گرفتند.
از آغاز پروژه مسمومسازی دختران دانشآموز در ایران بیش از چهار ماه میگذرد اما خبری از پیگیری قضایی و ادعای مقامات جمهوری اسلامی در مورد بازداشت متهمان نیست و به همین دلیل خشم شهروندان و والدین روز به روز نسبت به این حملات بیشتر میشود.
بسیاری از مردم و والدین، خود جمهوری اسلامی را مقصر حمله به فرزندانشان میدانند و در ادامه اعتراض خود نسبت به این حملات شیمیایی در شهرهای مختلف تجمع کرده و جمهوری اسلامی را «حکومت بچهکُش» خطاب میکنند.
خشم عمومی در واکنش به حملات شیمیایی به مدارس دخترانه
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) April 11, 2023
گفتوگو با آسیه امینی، تحلیلگر مسائل اجتماعی pic.twitter.com/KGOb7iOhpP