رادیو فردا
گروه بینالمللی هماهنگی و واکنش برای قربانیان پرواز «پیاس ۷۵۲» با اشاره به احکام قضایی صادر شده علیه ۱۰ پرسنل نظامی جمهوری اسلامی برای سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی، محاکمههای ایران را «نمایشی» خواند.
به گزارش وزارت خارجه بریتانیا، این گروه که شهروندان قربانی کانادا، سوئد، بریتانیا و اوکراین را نمایندگی میکند با انتشار بیانیه مشترکی در روز سهشنبه ۲۹ فروردین اعلام کرد: «محاکمههای نمایشی جمهوری اسلامی نباید توجه جهان را از عدم پایبندی ایران به تعهدات بینالمللی و مسئولیت اقدامات خود منحرف کند».
این بیانیه میافزاید: «نه محاکمهها و نه احکامی که طی هفته جاری اعلام شد، حقیقت یا عدالت را برای خانوادههای قربانیان به ارمغان نمیآورد. کل فرآیندی که با تحقیقات مغرضانه ایران در مورد سرنگونی هواپیما آغاز شد، فاقد بیطرفی و شفافیت لازم بود».
قوه قضائیه جمهوری اسلامی روز ۲۷ فروردین اعلام کرد که برای متهم ردیف اول این پرونده ۱۳ سال حبس صادر کرده و ۹ پرسنل نظامی دیگر نیز به یک تا دو سال زندان محکوم شدهاند. در گزارش قوه قضائیه نام این افراد برده نشده است.
درحالی که شاکیان این پرونده خواهان محاکمه مقامات ارشد جمهوری اسلامی و همچنین تحقیقات شفاف پیرامون این حادثه هستند، علی افتخاری، رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح تهران، شامگاه ۲۸ فروردین مدعی شد که «افراد دخیل» در این پرونده «همین ۱۰ نفر بودند» و «افرادی که منع تعقیب خوردند تقصیری نداشتهاند».
انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس۷۵۲ نیز روز دوشنبه با انتشار بیانیهای حکم صادره از سوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی را «احکام دادگاه نمایشی» خواند.
این انجمن یادآوری کرد که بیش از هفتاد نفر از اعضای خانوادههای کشتهشدگان پرواز پیاس۷۵۲ «در مراحل مختلف این دادگاه از شکایت خود انصراف دادند و پیش از صدور رای صلاحیت این دادگاه را به رسمیت نشناختند».
گروه بینالمللی برای قربانیان پرواز «پیاس ۷۵۲» در ادامه بیانیه خود گفته است خانوادههای قربانیان همچنان منتظر عدالتی هستند که شایسته آن است.
این بیانیه میافزاید ما به همبستگی با خانوادهها و نزدیکان قربانیان سرنگونی پرواز اوکراینی ادامه میدهیم و تا اجرای عدالت آرام نخواهیم گرفت.
پرواز «پیاس ۷۵۲» هواپیمایی اوکراین بامداد ۱۸ دی ۱۳۹۸ دقایقی پس از ترک فرودگاه بینالمللی تهران، با دو موشک سپاه پاسداران سرنگون شد و تمامی ۱۷۶ سرنشین و خدمه هواپیما در اثر این حمله موشکی کشته شدند.
مقامهای جمهوری اسلامی تا چند روز مدعی «سقوط هواپیما بهدلیل مشکلات فنی» بودند، اما در پی ارائه شواهدی توسط آمریکا و کانادا مبنی بر وقوع حمله موشکی به این هواپیما، در نهایت ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی با انتشار بیانیهای به هدف قرار گرفتن این هواپیما با موشکهای سپاه پاسداران اذعان کرد، اما مدعی شد که این حادثه «غیرعمدی» بوده است.