احسان مهرابی
«علی خامنهای»، ده ماه پیش از انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی، با نمایندگان دوره یازدهم، برای آخرین بار ملاقات کرد و زبان به تحسین آنها گشود. مجلس یازدهم از فاسدترین دورههای مجلس شورای اسلامی و از کماهمیتترین دورههای آن برای اداره کشور بوده که به مدد ردصلاحیتهای گسترده نامزدها در شروع دوره کرونا، شکل گرفت.
***
گویا دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی حتی برای خود علی خامنهای هم ویژگی خاص قابلتوجهی نداشته و او مجبور شده بر «جوان بودن و سادهزیست بودن» نمایندگان تاکید کند، آن هم باوجود اینکه متوسط سن نمایندگان از مجلس قبل بیشتر بوده و این مجلس و رییس آن از نظر فساد، پرحاشیهترینها طی ۴۳ سال اخیر بودهاند.
این حاشیهها بهحدی بوده که خود خامنهای مجبور به واکنش تلویحی درباره ماجرای خودروهای شاسیبلند شد که نمایندگان آن را برای انصراف از استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت دریافت کردند.
برگزاری انتخابات مجلس دوازدهم در اسفند۱۴۰۲، اهمیت سخنان خامنهای را مضاعف میکند و کارت سبزی برای ادامه همین مجلس و بهخصوص ریاست سرتیپ پاسدار «محمدباقر قالیباف» است.
رهبر جمهوری اسلامی همچنین سفارش دولت را نیز به مجلس کرد، چراکه میداند در سال پایانی، نمایندگان برای رای حداقلی هم که شده، مجبور به سختگیری و انتقاد از دولت هستند.
انتقاد خامنه ای از متلکها به مجلس
گویا کنایهها به مجلس یازدهم برای رهبر جمهوری اسلامی سنگین تمام شده است. او در دیدار با نمایندگان گفت «از گوشهوکنار و از چپوراست به مجلس یازدهم متلک گفته میشود و حاشیههایی مطرح میشود، اما انصافا این مجلس انقلابی، باسواد و پرتحرک است.»
و اینکه گفت: «گاهی برخی میخواهند به فلان مسوول سیلی بزنند، اما درعمل به مجلس سیلی میزنند، درحالی که تعرض به آبروی افراد و هویت دینی و انقلابی آنها جایز نیست.»
این سخنان خامنهای بهنوعی انتقاد از فسادهای مطرح شده درباره مجلس بود که میتواند اشاره به موضوع تحویل خودروهای شاسیبلند به نمایندگان از سوی وزارت صنعت، معدن، تجارت باشد.
سال گذشته نیز خامنهای پس از ماجرای «سیسمونی گیت»، یعنی سفر خانواده قالیباف به ترکیه برای خرید وسایل مورد نیاز نوه در راهش، بر حفظ آبروی افراد تاکید کرده بود که این سخنان میتوانست بهنوعی دفاع از قالیباف نیز باشد.
او در دیدار سال گذشته، بر «اهمیت حفظ آبروی افراد و پرهیز از بیان مطالب اثباتنشده از تریبون پر اهمیت مجلس» تاکید کرده بود. رهبر جمهوری اسلامی اما درحالی از سادهزیستی نمایندگان مجلس یازدهم سخن گفته، که این مجلس در موضوعات مالی از جمله پرحاشیهترین مجالس بوده است.
در ابتدای مجلس، موضوع دنا پلاس در مجلس خبرساز و پس از آن، پول ۲۳۰ میلیون تومانی رهن خانه جنجال برانگیز شد.
حدود یک ماه پس از تشکیل مجلس یازدهم، «حسین جلالی»، نماینده رفسنجان، اعلام کرد که ۲۳۱ میلیون تومان به حساب او واریز شده که ۲۰۰ میلیون تومان رهن مسکن و ۲۰ میلیون تومان هزینههای نمایندگی و ۱۱ میلیون تومان حقوق است.
قالیباف اولین رییس مجلس است که پیش از رسیدن به این سمت، به فسادهای متعدد اقتصادی متهم بوده است. همچنین فساد مالی و پروندههای چند نماینده نیز خبرساز شده است.
مجلس «جوان» با یک سال میانگین سنی بیشتر از مجلس دهم
رهبر جمهوری اسلامی درحالی بر جوان بودن نمایندگان مجلس یازدهم سخن گفته، که متوسط سن نمایندگان این مجلس، یک سال بیشتر از نمایندگان مجلس دهم است.
میانگین سنی منتخبین مجلس یازدهم ۵۱ سال و میانگین سنی نمایندگان مجلس دهم ۵۰ سال بود. همچنین متوسط سن نمایندگان بهمرور افزایش یافته که بخشی از آن ناشی از تغییر فضای انتخابات و همچنین افزایش حداقل سن نمایندگان در قوانین انتخابات است.
تحسین قانونی که اجرا نمیشود
رهبر جمهوری اسلامی در سخنان خود، از اقدام مجلس در تصویب قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران»، دفاع کرد. مصوبهای که روحانی حاضر به ابلاغ آن نشده بود و حتی آن را «بازی در زمین دشمن» خوانده بود.
بخشهای زیادی از این قانون بهخصوص بخشهای مربوط به همکاری با آژانس نیز، عملا اجرا نشده است. حتی پس از تصویب قانون، دولت روحانی توافقنامهای با آژانس امضا کرده که خلاف مصوبه بود و خشم نمایندگان را بهدنبال داشت. بااینحال، خود خامنهای خواستار حل این اختلاف شد تا «نشاندهنده دوصدایی نباشد.»
خامنهای درباره این قانون گفت: «قانون اقدام راهبردی که همان اول کار تصویب کردید، یک قانون اساسی است، یک قانون مهمی است. این [قانون]، کشور را از سرگردانی در قضیه هستهای نجات داد؛ یعنی آن حالت حیرت و حالت ندانمکاری [را از بین برد]. وقتی ندانمکاری و حیرت هست، انسان به مقتضای هر قدمی یک تصمیمی میگیرد و گاهی تصمیمهای متعارض! این قانون کاملا مشخص کرد که باید چهکار کنیم، الان هم داریم نشانههایش را در دنیا مشاهده میکنیم.»
آنچه که خامنهای درباره «نجات از سرگردانی» در موضوع هستهای گفته اما، تلاش ناکام در پایان دولت روحانی و دولت «رئیسی» برای احیای برجام است، آن هم به این دلیل که حکومت همچنان سرگردان است و اراده تصمیم جدی ندارد.
سفارش دولت به مجلس
رهبر جمهوری اسلامی در پایان سخنان خود سفارش دولت «ابراهیم رئیسی» را نیز به مجلس کرد.
او گفت «در نگاه تخریبی، طرفین بهچشم رقیب و با هدف به خاک مالیدن شانه یکدیگر بههم نگاه میکنند، که این نگاه چه از طرف دولت و چه از طرف مجلس، خطرناک و مشکلساز است.»
خامنهای همچنین خواستار عدم «افراط در بهکارگیری ابزارهای نظارتی» شد. رهبر جمهوری اسلامی بهخوبی میداند که نمایندگان مجلس با این وضعیت اقتصادی برای کسب رای حداقلی هم که شده، مجبور به انتقاد از دولت هستند. آمار استیضاحهای درخواستی نمایندگان نیز حکایت از این موضوع دارد. از این رو، او تلاش میکند که فضا را بهنفع دولت تلطیف کند.
تضمین آینده قالیباف
سخنان خامنهای در تحسین مجلس یازدهم بهنوعی ثبیت ریاست قالیباف بر مجلس بعد است، هرچند که او خود تمایل به ریاستجمهوری دارد. با این حال، سیاست حکومت هنوز بر یک دورهای شدن ریاست جمهوری رئیسی تعلق نگرفته که قالیباف یا افراد دیگر بتوانند رقیب او شوند.
گروهی از اصلاحطلبان انتظار دارند که فضای انتخابات تا حدودی باز شده و آنان بتوانند تعدادی از نامزدهای خود را به مجلس بفرستند. با این حال در فضای فعلی، هنوز هیچ چشماندازی برای پذیرش این خواسته وجود ندارد و فعلا آنان تنها میتوانند به داشتن یک فراکسیون اقلیت قدرتمند امیدوار باشند.
برداشت برخی از چهرههای اصلاحطلب نیز از سخنان خامنهای همین موضوع است، بهگونهای که «محمود صادقی»، نماینده پیشین مجلس، با هشتگ «مجلس انقلابی»، این شعر را بهطنز از قول نمایندگان نوشته که «مژده دهید مژده دهید، یار پسندید مرا یار پسندید مرا!»
از: ایران وایر