جمعیت پیر کشور در حال افزایش است
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، نسبت به پایین بودن مصرف میوه و سبزیجات در ایران هشدار داد، این در حالی است که قیمت میوه و سبزیجات، در یک سال اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته است.: وی گفت میانگین مصرف میوه و سبزی تازه در کشور یک سوم میزان لازم است و ۴۷ میلیون ایرانی این محصولات را به میزان کافی مصرف نمیکنند و علاوه بر این ۴۸ درصد مردم با اضافه وزن و ۴۵ درصد با مشکل کم تحرکی مواجهند.
به گزارش خبرنگار پژوهشی ایسنا، دکتر رضا ملک زاده که روز پنجشنبه در جشنواره علمی فرهنگستان علوم پزشکی سخن میگفت، اظهار داشت: طی یک دهه گذشته، نرخ باروری در کشور به ۱.۹ کاهش یافته که هیچ کشوری در دنیا چنین کاهش رشدی نداشته است. با ادامه این روند، جمعیت پیر و بزرگسال در کشور در حال افزایش است.
وی اظهارداشت: ایران در زمینه کنترل بیماری های واگیردار بسیارموفق بوده به عنوان مثال در سال ۱۹۵۰ بیماری مالاریا در تمام ایران شیوع داشت اما امروزه ریشه کن شده است. شاید این بیماری گاه در بخش هایی کوچک دیده شود اما به عنوان یک بیماری واگیردار از بین رفته است.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت افزود: ایران در بخش کنترل بیماری های عفونی و واگیردار بسیار موفق بوده اما از سوی دیگر شاهد افزایش بیماری های غیر واگیر مانند افسردگی هستیم.
وی با تاکید بر این که سیستم وزارت بهداشت باید از کنترل و درمان بیماری های واگیردار به سمت بیماری های غیرواگیر حرکت کند از شیوع ریسک فاکتورهای بیماری های غیرواگیر در کشور ابراز نگرانی کرد و گفت: امروزه مصرف دخانیات به ویژه قلیان بسیار باب شده است که جلوگیری از این گونه رفتارها نیازمند فرهنگ سازی و صرف هزینه است.
وی در خصوص بودجه پژوهش کشور نیز گفت: تولید ناخالص ملی کشور در سال ۲۰۱۳ بالغ بر ۲۰۰ میلیارد دلار بوده که حدود نیم درصد آن یعنی یک میلیارد دلار به بخش پژوهش اختصاص یافته در حالی که طبق برنامه توسعه باید سهم این بخش از تولید ناخالص ملی باید حدود ۲ درصد باشد.
ملک زاده اظهارداشت: بودجه پژوهشی وزارت علوم در سال ۹۲ تنها ۸۵ میلیون دلار – کمتر از ۱۰ درصد بودجه پژوهش کشور – بوده و این در حالی است که ۴۰ درصد تولیدات علمی کشور مربوط به وزارت بهداشت است.
وی خاطرنشان کرد: بیش از ۷۰ درصد بودجه وزارت بهداشت صرف درمان، بیش از ۲۰ درصد صرف بهداشت، ۳ درصد صرف آموزش و حدود ۲ درصد صرف پژوهش میشود.
ملک زاده تصریح کرد: بودجه پژوهشی سالانه آمریکا، ۱۲۰ میلیارد دلار، اروپا، ۸۱ میلیارد دلار، ژاپن ۲۷ میلیارد دلار، هند دو میلیارد دلار و کره ۱.۵ میلیارد دلار است.