خانه کاشف‌السلطنه پدر چای ایران در معرض تخریب

سه شنبه, 6ام اسفند, 1392
اندازه قلم متن

kashef

منزل مسکونی محمد میرزا کاشف‌السلطنه اولین واردکننده چای به ایران که به “پدر چای ایران” معروف است، در آستانه تخریب قرار دارد. این بنا واقع در تهران و مربوط به دوره قاجار است.

بنایی درتهران که در برخی منابع به نام کاشف‌السلطنه، پدر چای ایران ثبت شده، در اثر بی‌توجهی سازمان میراث فرهنگی در معرض تخریب قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، این خانه به مدت ۱۷ سال در اجاره سفارت مصر بوده و با پایان مدت اجاره، مالک آن را به مبلغ ۲۵ میلیارد تومان به شخص دیگری فروخته است.

برخی از کارشناسان میراث فرهنگی در تهران که از این بنا بازدید کرده‌اند، گفته‌اند کاشی‌ها، درها و پنجره‌ها، آینه کاری‌ها و هر شیئ ارزشمند به کار رفته در این بنا پس از متروکه شدن، به وسیله تیشه و پتک از بین رفته و حتی برخی از ملحقات آن از عتیقه فروشی‌های محدوده خیابان شریعتی و منطقه شمیران، سردرآورده است.

kashef2

محمد میرزا کاشف السلطنه مشهور به چایکار، از نوادگان عباس میرزا، دیپلمات‌، نویسنده و مشروطه خواه دوره قاجار و پهلوی است.

او اولین کسی بود که در سال ۱۳۸۵ هجری قمری بذر چای را از هند به ایران آورد و کشت آن را در ایران رواج داد. به همین دلیل او را “پدر چای ایران” می نامند.

kashef3

وی همچنین اولین کسی است که در سال ۱۳۲۶ هجری قمری بنا بر مصوبه مجلس اول شورای ملی، مامور راه اندازی “بلدیه طهران” شد و کتابچه قانون بلدیه را تهیه کرد. بدین ترتیب می توان او را اولین شهردار تهران نیز دانست.

در برخی منابع دیگر این بنا به نام منوچهر صانعی پسر استاد ابوالحسن کاشی صانعی از معماران دوره قاجار، ثبت شده است.

منوچهر صانعی یکی از معماران دوره قاجار است و بناهایی همچون خانه قوام السلطنه، عمارت تیمورتاش و خانه سردار اسعد بختیاری از آثار طراحی اوست. وی همچنین طراح و مجری باغشاه تهران بوده است

خانه متعلق به کاشف‌السلطنه هنوز در فهرست آثار ملی ایران ثبت نشده و به همین دلیل بیم آن می‌رود که این بنا به زودی تخریب شود.

خبرگزاری مهر پیش از این نیز در گزارش دیگری با همسایگان این بنا گفت و گو کرده بود و آن‌ها نیز همین نگرانی را مطرح کرده بودند.
از: دویچه وله


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.