صدای آمریکا
سازمان حقوق بشری «ههنگاو» هشدار داد اجرای قریبالوقوع حکم اعدام میلاد زهرهوند، از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری، در پیش است. ههنگاو اتهام این معترض ۲۰ ساله را قتل علی نظری از نیروهای اطلاعات سپاه استان همدان عنوان کرده است.
همزمان، رئیس کل دادگستری همدان اعلام کرد حکم قصاص قاتل علی نظری صادر شده است. محمدرضا عدالتخواه از «قاتل» نام نبرده است اما بر اساس گزارش ها، متهم همان میلاد زهرهوند است.
دادستانی ملایر ادعا کرده که علی نظری «هنگام تعقیب خودرو متعلق به شرکتکنندگان در اعتراضات به ضرب گلوله کشته شد.»
حساب کاربری «۱۵۰۰ تصویر» پیشتر اعلام کرده بود میلاد زهرهوند آبان سال گذشته «با سناریوی ساختگی قتل یک نیروی حکومتی» در ملایر بازداشت و به اعدام محکوم شد.
بر اساس گزارش ها، میلاد زهرهوند در دوره بازداشت از حقوق ابتدایی یک متهم محروم بوده است.
جمهوری اسلامی تاکنون دستکم هفت نفر از معترضان اعترضات سراسری را اعدام کرده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در روزهای گذشته در جدیدترین گزارش خود به شورای حقوق بشر این سازمان ملل درباره وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران، خواهان توقف فوری اعدامها شده بود. طبق گزارش آنتونیو گوترش، اعدام ۵۸۲ ایرانی در سال ۲۰۲۲ حاکی از افزایشی ۷۵ درصدی در تعداد احکام اجراشده نسبت به سال قبلتر است که ۳۳۳ نفر بود.
شیرین عبادی، مهرانگیز کار، قاسم شعله سعدی، محمد اولیاییفرد، حسین رئیسی، و سعید دهقان روز دوشنبه ۸ خرداد با ارسال نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، خواهان «کنترل یا محدود کردن» مجازات اعدام در ایران و سایر کشورها شده بودند.
همچنین، سازمان عفو بینالملل اخیرا در بیانیهای «سه برابر» شدن تعداد اعدامهای مرتبط با مواد مخدر در ایران را «شرمآور» دانسته و گزارش داده است که از آغاز سال میلادی ۱۷۳ نفر به بهانه جرایم مواد مخدر در ایران اعدام شدند و اغلب این افراد از دادگاه عادلانه برخوردار نبودند.
رها بحرینی، پژوهشگر امور ایران در سازمان عفو بینالملل پیش از این درباره افزایش اعدامها در ایران به بخش فارسی صدای آمریکا گفته که جمهوری اسلامی تعداد بسیاری را در صف اعدام قرار داده و فشار جهانی برای مقابله با آن باید اضافه شود.