تشدید دوباره بحران کمبود دارو؛ «بیش از ۲۰۰ دارو» در ایران کمیاب شد

یکشنبه, 4ام تیر, 1402
اندازه قلم متن

در حالی که هنوز فقط سه ماه از سال جاری در ایران گذشته، رسانه‌ها گزارش داده‌اند که بازار داروی کشور بسیار زودتر از سال گذشته بحرانی شده و در روزهای اخیر کمبودهای دارویی به بیش از ۲۰۰ قلم رسیده است. این در حالی است که رئیس سازمان غذا و دارو از «ثبات» در بازار دارو خبر داده است.

خبرگزاری مهر روز یکشنبه چهارم تیر در گزارشی در این زمینه به نقل از محمد عبده‌زاده، رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، نوشت: «این وضعیت از قبل قابل پیش‌بینی بود و همه دستگاه‌ها از جمله وزارت بهداشت نیز در جریان بودند که در ماه‌های خرداد و تیر قرار است با افزایش کمبود دارو مواجه شویم.»

رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران افزود در حال حاضر برخی داروهای سرپایی در داروخانه‌ها کمیاب شده که از جمله آن می‌توان به شربت «برم هگزین» و «گایافنزین» و قطره‌های چشمی اشاره کرد.

به گفته او، همچنین داروهای اتاق عمل، از جمله آلبومین نیز در بخش بستری دچار کمبود شده است.

او ادامه داد: «بسیاری از کالاهای وارداتی زمان ساخت دارند و بسیاری از مواد اولیه وارداتی مانند مواد اولیه آنتی‌بیوتیک‌ها نیز از زمان تخصیص ارز تا زمانی که به آزمایشگاه و خط تولید برسد به حدود سه تا چهار ماه زمان نیاز دارند و بنابراین حتی اگر امروز نیز تخصیص ارز صورت بگیرد به چند ماه زمان برای تولید دارو نیاز است که در این فاصله، دسترسی بیماران به داروها کاهش می‌یابد.»

عبده‌زاده سال گذشته هشدار داده بود که بودجه ۶۹ هزار میلیارد تومانی طرح دارویاری برای امسال، فقط برای ۳ ماه از سال کفایت می‌کند.

در اواخر شهریور سال گذشته، گزارش‌های مختلفی از کمبودهای دارو آن هم از نوع داروهای معمولی و ساده در ایران منتشر شد.

شربت سرماخوردگی، آنتی بیوتیک‌ها، سرُم و… جزو داروهایی بود که کمیاب شده بود و در حالی که دولت در حال واردات آنتی‌بیوتیک هندی بود، مدیران صنعت دارویی کشور اعتراض کردند که چرا باید نظام دارویی کشور بعد از ۴۰ سال که اولین تولید کننده داروهای ژنریک در دنیا بوده، واردکننده داروهای آنتی بیوتیک کودکان شود.

داروسازان ایرانی معتقدند که واردات داروهای فوریتی با قیمت بالاتری نسبت به داروهای تولیدی در کشور و همچنین با کیفیت پایین‌تری صورت می‌گیرد.

بهمن صبور، نایب رییس انجمن داروسازان تهران، در این زمینه گفته است: «هر وقت ما رفته‌ایم و این موارد را هشدار داده‌ایم، به ما گفته‌اند شما تعارض منافع دارید.»

پیشتر، جبار کوچکی‌نژاد، نماینده رشت در مجلس گفت: «در حوزه دارو با بحران روبرو هستیم و آینده این موضوع را در کشور شفاف و روشن نمی‌بینیم.»

گزارش‌ها از کمبود دارو در ایران در حالی است که رئیس سازمان غذا و دارو از «برقراری ثبات نسبی در بازار دارو» خبر داده و گفته «نمی‌توان آمار دقیقی» از کمبود دارو ارائه کرد.

حیدر محمدی به خانه ملت گفت: «در حال حاضر شاهد ثبات نسبی در بازار دارو هستیم، البته این وضعیت به دریافت ارز به موقع و مرغوب و حواله ارزی وابسته است.»

کمبود دارو در ایران در حالی است که در سال‌های گذشته، همواره جمهوری اسلامی این بحران را به تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی مربوط دانسته است.

این در حالی است که کارشناسان و حتی مقام‌های حکومت از ناکارآمدی خود حکومت در این زمینه خبر می‌دهند.

به تازگی عبدالحسین روح‌الامینی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با انتقاد ار عملکرد وزیر بهداشت گفت: «انبارهای گمرک تا سقف پر از دارو است اما کجا باید به این موضوع رسیدگی شود؟»

مرتضی خاتمی عضو کمیسیون بهداشت و درمان نیز گفت: «بانک مرکزی وظیفه تامین ارز و سازمان برنامه و بودجه وظیفه تامین منابع ریالی را به موقع و به اندازه انجام ندادند به طوری که در سه ماه گذشته مشکل تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی به مقوله کمبود دارو اضافه شده و چند صد تن تجهیزات در گمرمات به دلیل ابهام در نرخ ورودی گمرکی معطل مانده بود و تصمیم‌گیری در سطح فرا دستگاهی دچار خلل بود.»

از: ایران اینترنشنال 

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.