سفر پوتین به تهران و دیدارش با خامنهای
علی مطهری نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی با اشاره به شورش گروه واگنر علیه مسکو، به مقامهای جمهوری اسلامی هشدار داد که «بیش از این منافع مردم ایران را به منافع روسیه گره نزنند».
مقامهای وزارت خارجه جمهوری اسلامی در روزهای اخیر از روسیه برای مقابله با شورش گروه واگنر حمایت کردهاند و به گزارش رسانههای روسی، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز دوشنبه پنجم تیر با ابراهیم رئیسی تلفنی گفتوگو کرد.
اما مطهری روز دوشنبه در توئیتی نوشت: «ماجرای گروه واگنر در روسیه هشداری است به روسگراهای درون نظام جمهوری اسلامی که بیش از این منافع مردم ایران را به منافع روسیه گره نزنند و خود را از ماجرای اوکراین کنار بکشند.»
او افزود که مقامهای جمهوری اسلامی باید «بدانند که روسیه تکیهگاه محکمی نیست و به سیاست «نه شرقی نه غربی» باز گردند.»
ماجرای #گروه_واگنر در روسیه هشداری است به روسگراهای درون نظام جمهوری اسلامی که بیش از این منافع مردم ایران را به منافع روسیه گره نزنند و خود را از ماجرای اوکراین کنار بکشند؛ بدانند که روسیه تکیه گاه محکمی نیست و به سیاست «نه شرقی نه غربی» باز گردند.
— علی مطهری (@ali_motahari_ir) June 26, 2023
جمهوری اسلامی از ابتدای شکلگیری خود مدعی در پیش گرفتن سیاست خارجی مبتنی بر شعار «نه شرقی نه غربی» بود، اما در دهههای اخیر و به ویژه در سالهای اخیر به کشورهای چین و روسیه نزدیک شده است.
همچنین جمهوری اسلامی متهم است که با ارسال پهپادهای انفجاری به روسیه در تهاجم این کشور علیه اوکراین مشارکت فعال دارد.
از زمان آغاز شورش نافرجام گروه واگنر علیه مسکو، برخی از مقامها و نمایندگان پیشین از جمهوری اسلامی برای نزدیکی به روسیه انتقاد کردهاند.
علاوه بر علی مطهری، محمود صادقی دیگر نماینده پیشین مجلس نیز در توئیتی نوشت: «از یک طرف ادعای بیطرفی میکنند، از طرف دیگر حتی در قضایای داخلی روسیه، مثل شورش گروه واگنر، هم رسماً موضع حمایتی از پوتین میگیرند.»
الهه کولایی نماینده مجلس ششم نیز در گفتوگو با روزنامه هممیهن چاپ تهران گفت: «با توجه به بهرهمندی گسترده روسیه از سیاستهای ضدغربی ایران، که هرچند با نوسان ولی همواره در چهار دهه اخیر ادامه داشته، رویدادهای جاری میتواند زنگ خطر را برای تصمیمگیرندگان کشور به صدا درآورد، تا به الزامهای برآمده از ژئوپلیتیک ایران تن دهند.»
استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران افزود: «میتوان امید داشت که موازنهگرایی در سیاست خارجی ایران جایگاه خود را بازیابد: به جای اتکا بر شرق، تلاش برای گسترش روابط با «غرب و شرق» مورد توجه قرار گیرد.»
از: رادیو فردا