در مناطقی از کلانشهر کرج و استان البرز، آب از سه روز پیش قطع شده است
چند روز پس از قطع آب در مناطق وسیعی از اهواز و چند منطقه دیگر استان خوزستان و همچنین قطع گسترده آب در شهر زاهدان و مناطقی از استان سیستان و بلوچستان، اکنون آب مناطق وسیعی از شهر کرج نیز قطع شده است. در حالی که از «قطع آب» در برخی مناطق کلانشهر کرج «سه روز» گذشته است، مقامهای مسئول در همه این موارد «افزایش مصرف مردم» و «نقص فنی» را علت قطع آب عنوان کردهاند. در بحران جاری قطع آب میلیونها نفر از شهروندان، این مسئولان هیچ تقصیر و قصوری را متوجه دستگاههای حکومتی و از جمله وزارت نیرو و شرکت آب نمیدانند.
در بسیاری از مناطق کرج، جریان آب لولهکشی از سه روز پیش قطع شده است. از جمله این مناطق بخشی از محله کیانمهر کرج است. سه روز پس از قطع آب و با وجود تماس مکرر مردم با اداره آب و دیگر مراکز مسئول، به مردم گفته شده است که «مخزن آب خالی شده» و هیچ اقدامی برای رفع قطعی آب در این منطقه انجام نشده است.
در مناطقی از شهر کرج که با قطعی آب مواجه شده است، مردم ناگزیر شدهاند آب بستهبندیشده (بطری آب) برای تامین آب آشامیدنی خود بخرند.
کاوه حدادپور، سرپرست فرمانداری ویژه شهرستان کرج، روز چهارشنبه ۲۱ تیر ضمن تایید قطع آب در مناطق وسیعی از این کلانشهر گفت: «تعداد تانکرهای آبرسان در مناطقی که با قطعی آب مواجه هستند در حال افزایش است و تا امروز به ۳۰ تانکر آبرسانی» رسیده است.
همزمان، مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز مردم را مقصر بحران معرفی کرد و گفت که «یکی از مهمترین عوامل قطعی آب افزایش مصرف شهروندان» است.
مهدی مهرور، مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز، روز چهارشنبه ۲۱ تیر درباره آخرین وضعیت قطعی آب در برخی مناطق استان البرز گفت: «افزایش مصرف آب بهدلیل گرمای شدید» سبب شده است که «بسیاری از مناطق استان البرز دچار افت شدید فشار و قطعی آب» شود.
مهرور ضمن تایید قطع آب در مناطقی از شهر کرج و استان البرز افزود: «با افت شدید آب مواجه هستیم و فرمانداران شهرستانهای استان البرز، بهعنوان رئیس ستاد پیشگیری و هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران شهرستانها، تمهیدات لازم را برای جلوگیری قطعی آب و برق» به اجرا گذاشتهاند.
به گفته مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز، مقامهای کلانشهر کرج و استان البرز بعد از «جلسات مختلف» به این نتیجه رسیدند که در «مناطقی که با قطعی آب مواجه شدهاند، از تانکرهای آبرسانی» برای تامین آب آشامیدنی مردم این مناطق استفاده کنند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز گفت: «با توجه به هشدارهای هواشناسی مبنی بر افزایش دما و احتمال بالا رفتن میزان مصرف آب و برق، تمهیدات لازم با هماهنگی فرمانداران شهرستانها و همچنین مدیران شرکتهای آبفا و توزیع برق طی روزهای گذشته از طریق برگزاری نشستهای مدیریت بحران انجام شد.»
در همین حال، هاشم امینی، معاون راهبری و نظارت بر بهرهبرداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، ضمن تایید ادامه قطعی آب گفت که «این قطعیها در حال برطرف شدن» است.
امینی درباره علت بروز بحران قطع آب در گرمای شدید خوزستان گفت: «بخشی از محلات در خوزستان و در حاشیه شهر اهواز و روستای ملاشیه در پی قطعی آب با مشکل مواجه شدهاند، اما با اقدامهایی که انجام شد، مشکل کمآبی یا بیآبی این روستا حل میشود.»
معاون شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور مدعی شد که «۸۰ درصد از انشعابهای آب مناطق حاشیهنشین خوزستان غیرقانونی است» و افزود که «تا هفته آینده کل مشکل آب ملاشیه» حل خواهد شد.
امینی درباره قطع گسترده آب در شهر زاهدان، که بیش از یک هفته است در مناطقی از این شهر همچنان ادامه دارد، گفت: «پنجشنبه و جمعه بهدلیل مشکلی که در یکی از ایستگاههای پمپاژ داشتیم بیست و چهار ساعت با مشکل آب در سیستان و بلوچستان مواجه شدیم.»
این مقام شرکت آب، در ادامه، قطعی یک هفتهای آب در زاهدان را بحرانی گذرا توصیف کرد و افزود: «با برنامه منظمی که آبان سال گذشته داشتهایم، مردم استان سیستان و بلوچستان نگران تامین آب خود برای بعد از اینکه چاه نیمهها را از دست بدهیم نباشند و در این استان مشکلی برای تامین آب نخواهیم داشت.»
معاون راهبری و نظارت بر بهرهبرداری آبفای کشور درباره بحران قطع اعلامنشده آب مناطق وسیعی از شهر کرج از سه تا چهار روز پیش گفت که قطعی آب کرج و دیگر مناطق استان البرز بهعلت «مشکل پمپاژ آب بهدلیل نوسان برق» بوده است.
هاشم امینی با بیان اینکه در حال حاضر در کرج «فقط بهصورت نقطهای با مشکلاتی روبهرو هستیم»، گفت: «با پایداری شبکه برق و در مدار قرار گرفتن سایر منابع تولید، در روزهای آتی مشکلی در تامین آب کرج و حاشیه آن نخواهیم داشت.»
معاون راهبری و نظارت بر بهرهبرداری آبفای کشور در واکنش به قطعی آب مناطقی از تهران نیز آن را «موارد حادثهای» خواند و گفت: «در شبکههای آب مواردی بهصورت موردی حادثه داریم» که «باعث میشود مردم چند ساعتی با قطعی آب روبهرو شوند، اما مشکل اساسی در تامین آب تهران وجود ندارد.»
از سوی دیگر، چند روز پس از قطع آب مناطق ملاشیه، شهرک دانشگاه، عین دو، سیاحی، و دیگر مناطق شهر اهواز، محمدرضا کرمینژاد، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان، روز چهارشنبه ۲۱ تیر «افزایش مصرف» را دلیل «افت فشار آب و قطع آب» در این مناطق دانست.
کرمینژاد بدون اشاره به گرمای شدید و ثبت دمای ۵۰ درجه سانتیگراد در شهر اهواز و وضعیت دشوار مردم این شهر گفت: «میزان استاندارد مصرف آب برای هر فرد در شبانه روز ۲۲۰ لیتر است، این درحالی است که این میزان در اهواز به ۴۶۰ لیتر رسیده است.»
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان درباره راه رفع بحران قطع آب مناطق اهواز افزود: «مصرف روزانه آب برای هر فرد در اهواز بالاتر از حد استاندارد بوده و کاهش مصرف الزامی است.»
قطع آب و بحران بیآبی در سالهای گذشته اعتراضهای گستردهای را بهویژه در خوزستان به دنبال داشته است. از آن جمله بود اعتراضهای گسترده تابستان سال ۱۴۰۰ مردم در استان خوزستان که در پی سرکوب خونین و کشته شدن شماری از مردم معترض به «بیآبی» به دست نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی، اعتراضها ابتدا به استان چهارمحال و بختیاری و سپس به چند استان دیگر از جمله تهران نیز گسترش یافت.