صدای آمریکا
عفو بینالملل با انتقاد از مخفیکاری حکومت ایران خواستار تحقیقات مستقل بینالمللی درباره «جراحت وخیم» آرمیتا گراوند شد.
این نهاد حقوق بشری روز جمعه در بیانیهای از جامعه بینالمللی خواست که با اعزام یک هیئت مستقل بینالمللی شامل کارشناسان سازمان ملل به ایران درباره دلایل به کما رفتن آرمیتا گراوند، دانشآموز ۱۶ ساله، در متروی تهران تحقیق بعمل آورد.
آرمیتا گراوند، دانشآموز پایه یازدهم هنرستان دولتی «عروهالوثقی» در منطقه ۱۱ تهران نهم مهرماه هنگام بازگشت از مدرسه در ایستگاه متروی «شهدای تهران» بیهوش شد و تا کنون نیز در بیمارستان فجر، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارتش، بستری است.
عفو بینالملل به استناد گزارشهای منتشرشده با اشاره به شواهد متعدد درباره مخفیکاری مقامهای جمهوری اسلامی در این باره تاکید کرده آرمیتا گراوند پس از حمله یک مامور اعمال حجاب اجباری به کما فرو رفته است.
عفو بینالملل در این بیانیه، بازداشت و بازخواست خبرنگار حقیقتیاب و انتشار ویدیوهای تبلیغاتی مصاحبه با دوستان و والدین آرمیتا گراوند را از جمله شواهد پنهانکاری جمهوری اسلامی در پرونده این نوجوان ایرانی دانست.
این نهاد بینالمللی اعلام کرده است که حکومت ایران در تلاش برای مخفیکردن حقیقت مدت سه دقیقه و ۱۶ ثانیه را از ویدیوهای دوربینهای مداربسته حذف کرده است.
دیانا الطحاوی، معاون بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در عفو بینالملل، «کارزار هماهنگ مقامهای حکومت ایران برای انکار و مخدوشکردن حقیقت درباره چگونگی بیهوشی آرمیتا گراوند را یادآور هولناک روایتهای جعلی و توضیحات نامعقول حکومت درباره بستریشدن مهسا(ژینا) امینی در سال گذشته» توصیف کرده است.
دیانا الطحاوی با اشاره به عملی نبودن تحقیقات بیطرف و مستقل داخلی در ایران گفت که با توجه به گزارشها درباره حمله مامور حجاب اجباری به آرمیتا گراوند، جامعه بینالمللی باید با فشار بر مقامات ایرانی اجازه دسترسی یک هیئت مستقل بینالمللی برای حقیقتیابی درباره شرایط وخیم این نوجوان را بدست آورد.
او همچنین تاکید کرد که جامعه بین المللی باید خواستار محافظت از بستگان و دوستان آرمیتا گراوند و خبرنگاران حقیقتیاب و مصونیت آنها در برابر انتقامجویی و آزار حکومت شد
عفو بینالملل با اشاره به الگوی رفتاری مقامات جمهوری اسلامی در ارعاب، تهدید به انتقامجویی و آزار و اذیت خانوادههای قربانیان تاکید کرده که آنها با وادار کردن این خانوادهها به تکرار روایتهای حکومتی در زمینه نقض حقوق بشر از خود سلب مسئولیت میکنند.
این نهاد حقوق بشری حضور خانواده و دوستان آرمیتا گراوند در ویدیوهای تبلیغاتی حکومت و تکرار روایت حکومتی درباره شرایط این نوجوان را حاصل فشار و تهدید به انتقامجویی دانسته و در این باره ابراز نگرانی جدی کرده است.
رها بحرینی، پژوهشگر حقوق بشر سازمان عفو بینالملل، میگوید نگرانی جدی وجود دارد که آرمیتا گراوند هم قربانی خشونت حجاب اجباری شده باشد.