ریچارد بنت، گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل متحد، این ماموریت را هدایت میکند
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز چهارشنبه، ۱۱ اکتبر (۱۹ مهر)، ماموریت گزارشگر حقوق بشر در افغانستان را برای یک سال دیگر تمدید کرد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در صفحه ایکس این سازمان نوشته است که آن شورا بدون نیاز به رایگیری، ماموریت گزارشگر حقوق بشر در افغانستان را تمدید کرده است.
در همین حال، ریچارد بنت، گزارشگر حقوق بشر در افغانستان، نیز در صفحه کاربریاش در ایکس ضمن سپاسگزاری از شورای حقوق بشر بهخاطر تمدید ماموریتش در افغانستان، نوشت که این ماموریت را همچنان بیطرفانه و مستقل به پیش خواهد برد.
او همچنین نوشت که میکوشد تا وضع حقوق بشر در افغانستان را بهبود بخشد و ارزشهای حقوق بشری را ارتقا دهد.
I thank #HRC54 for extending the mandate of SR on the situation of human rights in #Afghanistan. It is an honour to serve in this mandate, working to report on & seek improvements to the promotion & protection of human rights, independently & impartially.https://t.co/boxdDlcapr https://t.co/lZ46yhTsvo
— UN Special Rapporteur Richard Bennett (@SR_Afghanistan) October 11, 2023
از سوی دیگر، نصیر اندیشه، نماینده افغانستان در سازمان ملل متحد در ژنو، ضمن تایید تمدید ماموریت گزارشگر حقوق بشر میگوید قطعنامه تمدید ماموریت گزارشگر حقوق بشر در افغانستان بدون نیاز به رایگیری تصویب شده است. به گفته نصیر اندیشه، فقط نمایندههای چین و پاکستان از اجماع بیرون رفتند، اما درخواستی برای رایگیری ندادند. اندیشه، که این مطالب را در صفحه ایکس نوشت، از اتحادیه اروپا و کشورهایی که برای تمدید ماموریت گزارشگر حقوق بشر همکاری کردهاند سپاسگزاری کرد و گفت که دیپلماسی آنان همچنان زنده و فعال است.
همزمان، نصیراحمد فایق، نماینده دائمی افغانستان در سازمان ملل متحد در نیویورک، روز چهارشنبه در نشست کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل که با حضور ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر، برگزارشده بود، در مورد دشواریهای حقوق بشری در افغانستان صحبت کرد.
فایق در این نشست گفت که نقض نظامیافته حقوق اساسی و آزادیهای زنان و دختران در افغانستان در رژیم طالبان همچنان ادامه دارد و بهدلیل سیاستهای سرکوبگرانه طالبان، زنان و دختران با تبعیض جنسیتی مواجه و از حقوق بنیادی آموزش و کار محروماند.
او همچنین در بخش دیگری از سخنانش گفت که رفتارهای خودسرانه، توقیف و کشتارهای فراقانونی نیروهای امنیتی پیشین و افراد غیرنظامی به اتهام عضویت درگروههای مخالف طالبان، و نیز مجازات گروهی و نظامیافته اقلیتها، بهویژه در مورد قوم هزاره، بسیار گسترده است و به توجه جدی نیاز دارد.
طالبان در پی سلطه بر افغانستان دست به نقض گسترده حقوق بشر شهروندان آن کشور زده و تبعیض جنسیتی گستردهای را بر زنان و دختران آن کشور اعمال کردهاند. ریچارد بنت، گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل متحد، در دو گزارشی که به شورای حقوق بشر داده است، تصویر تاریکی از وضع حقوق بشری افغانها ارائه کرده است. این گزارشها به واکنشهای بینالمللی در برابر عملکرد طالبان منجر شده است.
با این حال، گروه طالبان گزارشهای بنت را مغرضانه و دور از واقعیت دانسته است و میگوید در افغانستان زنان به همه حقوق و امتیازهایشان در چهارچوب قوانین اسلامی رسیدهاند.