بی بی سی فارسی
آیرین خان، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای آزادی بیان و عقیده در گزارش جدیدش، حکومت ایران را متهم کرده که با انتشار اطلاعات نادرست درباره روزنامهنگاران زن بیبیسی فارسی و رسانههای دیگر، به آنها حمله کرده و سعی کرده آنها را بیاعتبار کند.
گزارش جدید خانم خان که روز پنجشنبه در مجمع عمومی سازمان ملل به بحث گذاشته شد، درباره انتشار تبلیغات دروغین درباره زنان و اقلیتهای جنسیتی است.
در این گزارش مشخصا به نام بیبیسی فارسی و تلاشهای حکومت ایران اشاره شده است.
جمهوری اسلامی ایران متهم است که علاوه بر سرکوب آزادی بیان در داخل کشور و محدود کردن فعالیت روزنامهنگاران ایرانی، به کارزار گستردهای علیه روزنامهنگاران شاغل در رسانههای فارسیزبان خارج از کشور دست زده است.
خانم خان در مصاحبهای با بیبیسی فارسی گفت که او در گزارش خود، از مورد فشارها بر روزنامهنگاران زن شاغل در بیبیسی فارسی، به عنوان نمونهای از فعالیتهای جمهوری اسلامی در این زمینه اشاره کرده است
این حقوقدان برجسته بینالمللی گفت: «از آنجایی که خودم درباره بیبیسی فارسی تحقیقاتی انجام دادهام، در گزارشم به عنوان نمونه به نام این رسانه اشاره کردم. من در این باره با چند روزنامهنگار صحبت کردهام و صحبتهای آنها را با اطلاعات دیگری که در اختیار داشتم، تطبیق دادم و راستیآزمایی کردم. و من معتقدم که شکایت آنها معتبر است.»
خانم خان افزود که او یافتههایش را با نمایندگان دولت ایران در میان گذاشته و به آنها گفته است که بر اساس مستندات موجود، اعضای خانواده روزنامهنگاران از سوی حکومت تهدید میشوند.
او گفت: «به نظر من این تلاشهای حکومت ایران بسیار جدی و در عین حال نادر است که به قصد بدنامسازی روزنامهنگاران و بیاعتبار جلوه دادن کار آنها و اثرگذاری روی زندگی حرفهای آنها انجام میشود. مواردی هم بوده که زنان هدف شایعهپراکنی قرار گرفتهاند. شایعات دروغ دربارۀ زندگی خصوصی آنها پخش کردهاند. همچنین اعضای خانوادۀ آنها، بعضاً حتی فرزندانشان، هدف این نوع حملات بودهاند که از دید من، یک کارزار بسیار شرورانه است.»
آیرین خان گفت، حکومت جمهوری اسلامی در حالی کارکنان بیبیسی فارسی را هدف قرار داده که «این افراد صرفاً در تلاشند تا کار حرفهای خودشان را به عنوان روزنامهنگار و کارمند رسانه انجام دهند».
به گفته گزارشگر ویژه سازمان ملل، بعد از ارائه گزارش او، نماینده جمهوری اسلامی ایران سعی کرد تا در سخنرانیاش، این گزارش را بیاعتبار کند.
خانم خان گفت که نماینده ایران، در این نشست مدعی شده که او «تحت فشار یک منبع مشخص» این اطلاعات را در گزارش خود گنجانده است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره ادعاهای حکومت ایران گفت: «من فکر میکنم چرندی بیش نیست. دولت ایران خوب میداند که من مدتهاست بر روی این موضوع تحقیق میکردم. من به دولت نامه نوشتهام و از دولت تکذیبیهها دریافت کردهام که طبعاً از دید من فاقد اعتبار هستند.»
خانم خان همچنین تاکید کرد که او یک «کارشناس مستقل» است و بر اساس مرامنامه و منشور اخلاقی «روشن و واضحی» که در اختیار دارد، گزارشش را تهیه کرده است.
او گفت: «من بر مبنای اطلاعاتی که دریافت کردهام تصمیم میگیرم و داوری میکنم. من نوکر هیچ دولت یا نهاد دیگری نیستم.»
وضعیت آزادی بیان در ایران دهههاست که با انتقادهای گسترده بینالمللی روبهروست.