محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار، از جان باختن بیماران در بیمارستانهای ایران به دلیل کمبود جدی پرستار خبر داد و اعلام کرد که سالانه «بیش از ۳ هزار پرستار» از ایران مهاجرت میکنند، اما به گفته او، وزارت بهداشت حتی اندازه همین آمار به کادر درمان اضافه نمیکند.
شریفی مقدم روز یکشنبه ۲۱ آبان به رسانههای ایران گفت: «به جرات میگویم بیماران به دلیل کمبود پرستار میمیرند.»
او افزود: «هیچ پرستاری راضی نیست. پیش از این در آماری رسمی اعلام کردیم که بیش از ۹۰ درصد پرستاران از کارشان ناراضی هستند، آن کمتر از ۱۰ درصد هم شامل پرستارانی است که کار بالینی انجام نمیدهند.»
به گفته دبیرکل خانه پرستار، کشورهای مقصد مهاجرت برای پرستاران آلمان، آمریکا، استرالیا و کانادا هستند.
شریفیمقدم درباره مهاجرت پرستاران ادامه داد: «اغلب این پرستارانی که مهاجرت میکنند و یا در حال تدارک برای مهاجرت هستند، جزو نیروهای با سابقه و حرفهای محسوب میشوند و جبران کمبود چنین نیروی واقعا به راحتی ممکن نیست.»
به گفته او سیستم درمانی کشور در حال حاضر به تمام معنای کامل «تشنه» حضور چنین افراد است.
نرجس شیرآقایی، ماما و فعال حقوق زنان، در گفتوگو با ایران اینترنشنال در واکنش به این اظهارات گفت که سوءمدیریت در ساختار وزارت بهداشت ریشه دوانده است.
او با اشاره به اختلاف طبقاتی میان پرستاران و دیگر اعضای کادر درمان، تاکید کرد که باید حداقل شرایط زندگی برای پرستاران فراهم باشد.
دبیرکل خانه پرستار ایران: بیماران به دلیل کمبود پرستار میمیرند
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) November 12, 2023
گفتوگو با نرجس شیرآقایی، ماما و فعال حقوق زنان pic.twitter.com/AZ6VijeSLz
پیشتر دبیرکل خانه پرستار ایران از کمبود ۷۰ هزار پرستار خبر داده بود و روزنامه «دنیای اقتصاد» نیز در گزارشی در اردیبهشت نوشت که شمار پزشکان و پرستارانی که سال گذشته از ایران خارج شدهاند از ۱۰ هزار نفر گذشته است.
بر اساس آن گزارش، طی چهار سال گذشته، ۱۶ هزار پزشک عمومی از ایران مهاجرت کردهاند.
علاوه بر مهاجرت به خارج از کشور، مهاجرت پرستاران از تهران به شهرستانها نیز خبرساز شده است.
پیشتر حسین قناعتی، رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به مشکل کمبود پرستار گفته بود بسیاری از پرستاران به خاطر درآمدی که دارند و هزینههای تهران به شهرستانها مهاجرت میکنند و به شهرهای خودشان میروند.
خبرگزاری ایلنا هفته گذشته گزارش داده بود که یک پرستار اعلام کرده بابت ۱۴۷ ساعت اضافه کار در اسفندماه ۱۴۰۱، به تازگی مبلغ ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به حسابش واریز شده است.
بر اساس این گزارش، از اضافه کار دو میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی او، حدود ۲۴۰ هزار تومان مالیات کسر شده و فقط دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به حسابش ریخته شده است.
ایلنا نوشت که برای هر ساعت اضافه کار، پرستاران بین ۱۲ تا ۱۶ هزار تومان دریافت میکنند و انتقادات بسیار به این مبالغ کم، تا امروز هیچ نتیجهای نداشته است.
قبل از آن نیز، خبرگزاری مهر در گزارشی ضمن اشاره به حقوق پایین پرستاران و کمبود نیرو در کادر درمان، نوشت مبلغی که بابت اضافه کار اجباری پرستاران پرداخت میکنند، به قدری ناچیز است که میتوانند با شش ساعت اضافهکاری یک قوطی کنسرو ماهی بخرند.
بحران کمبود پرستار در ایران به ویژه از زمان شیوع کرونا وخیمتر شد و پرستاران بارها نسبت به وضعیت شغلی خود تجمع اعتراضی در برخی شهرها برگزار کردند.
به گفته فعالان صنفی پرستاری، یکی از مهمترین خواستههای معترضان، تغییر «مناسبات اجرای تعرفهگذاری خدمات پرستاری با بازبینی و تدوین مجدد آییننامه آن» است.
بر اساس شاخصهای نظام سلامت، یا باید به ازای هر هزار شهروند باید سه نیروی پرستار در کادر درمانی کشور وجود داشته باشد، یا برای هر تخت بیمارستانی دو پرستار فعال جذب شوند.
گزارشها حاکی است که اکنون این آمار در ایران «نصف» شرایط حداقلی سلامت است.
از: ایران اینترنشنال