پیام یونسیپور
بنا به ادعای رسانههای ایران، دیوان عدالت اداری مصوبه واردات خودروهای فوتبالیستها را باطل کرده است.
به این ترتیب، بازیکنان تیم فوتبال جمهوری اسلامی، که سال ۱۴۰۱ برای دست یافتن به «حواله واردات خودرو»، در اوج اعتراضات سراسری در دیدار با «ابراهیم رئیسی» پیش روی او سر خم کردند، در شب انتشار خبر کشتهشدن «کیان پیرفلک» به دست نیروهای امنیتی مقابل دوربین فیفا ژستهای شادمانانه گرفتند، در پاسخ به سوال خبرنگارانی که از آنها در مورد سرکوب معترضین در خیابانهای ایران سوال پرسیده بودند خندیدند و کنایه زدند و در قبال بازداشت «وریا غفوری» در زمان برگزاری رقابتهای جامجهانی سکوت کردند، به مهمترین پاداش حکومتی خود فعلا نمیرسند.
آیا خبر رای دیوان عدالت اداری را میتوان جدی گرفت و چرا دولت جمهوری اسلامی که پیشاز این دستور به واردات خودرو این بازیکنان داده بود، آنها را دور زد؟
***
تاریخ مصرف بازیکنان تیم فوتبال تمام شد؟
سردار «کمال هادیانفر»، رییس پلیس راهور، ۱۸آذر در پاسخ به چرایی پلاک نشدن خودروهای وارداتی بازیکنان تیم فوتبال به خبرنگاران گفته بود: «تا مصوبه صریح دولت را نبینیم، اجازه پلاک شدن خودروهای وارداتی توسط بازیکنان تیم ملی فوتبال را نمیدهیم.»
او در این مصاحبه، خودروهای وارد شده توسط بازیکنان را «خودروهای لوکس و آمریکایی که عامل تفاخر هستند» دانسته و گفته بود که جلوی شمارهگذاری آنها گرفته شده است.
رییس پلیس راهور کشور درحالی از صادر نشدن مجوز هیات دولت برای پلاک شدن خودرو بازیکنان تیم فوتبال صحبت میکرد، که همین مجوزها توسط یکی از بالاترین مقامهای دولت جمهوری اسلامی صادر شده بود.
«مهدی طارمی»، بازیکن تیم فوتبال جمهوری اسلامی، تیر۱۴۰۱ در گفتوگویی، با صراحت از دوستی و رابطه صمیمانه خود با «سجاد مخبر»، آقازاده «محمد مخبر»، معاون اول رییسجمهور خبر داد و مدعی شد این پدر و پسر، مجوز واردات خودرو بازیکنان تیم فوتبال را پیگیری میکنند.
این اعتراف پس از آن صورت گرفت که «مرضیه سلیمانی»، خبرنگار و عکاس خبرگزاری «ایرنا»، خرداد۱۴۰۱ در حساب توییتری خود، از مهدی طارمی و «علیرضا جهانبخش»، دو بازیکن تیم فوتبال پرسیده بود چرا به دفتر ریاست جمهوری رفته بودند. او در حساب توییتری خود نوشته بود که این دو بازیکن را در ساختمان ریاستجمهوری دیده است.
پس از انتشار این خبر، رسانهها از تلاش این دو بازیکن برای بازگشت «کارلوس کیروش» با دستور ابراهیم رئیسی و همینطور گرفتن مجوز واردات خودروهای خارجی از محمد مخبر خبر دادند.
۱۱آذر۱۴۰۱، روزنامه «هممیهن» از اعطای حواله واردات خودرو خارجی به بازیکنان تیم فوتبال، پیش از دیدار با تیم ملی آمریکا خبر داد. طبق گزارش این رسانه، یک شب پیش از دیدار تیمهای فوتبال ایران و آمریکا، محمد مخبر، معاون اول رییسجمهور و «حمید سجادی»، وزیر ورزش و جوانان دولت ابراهیم رئیسی، با حضور در اردوی تیم فوتبال، این حوالهها را به بازیکنان تیم فوتبال تحویل دادند.
معاون اول رییسجمهور و وزیر ورزش و جوانان دولت ابراهیم رئیسی، یک شب پیش از دیدار با آمریکا، حوالههای خودرو بازیکنان را به آنها تحویل میدهند، اما همین دولت، نامه رسمی مجوز شمارهگذاری خودروهای بازیکنان را صادر نمیکند. رفتاری که شاید نشانهای از پایان یافتن تاریخ مصرف بازیکنان برای حاکمیت باشد.
هزینههای تیم حامی حکومت زیاد شده بود
بهنظر میرسد حالا ظرفیت حکومت برای خدمات بازیکنان در جامجهانی پر شده باشد. این تیم برای همراه نشدن با مردم در اعتراضات ۱۴۰۱، هزینههای کمی روی دست حکومت نگذاشته بود.
۷آذر۱۴۰۱، «سیانان» (CNN) در گزارشی مدعی شد که بیش از ۵۰ نیروی امنیتی سپاه پاسداران، به صورت شبانهروزی در هتل اقامت تیم ملی حضور دارند. در این گزارش، به جلسات مقامات امنیتی با بازیکنان تیم فوتبال و همچنین گفتوگوهای خصوصی با کارلوس کیروش اشاره شده بود.
همچنین در گزارشهایی، نیروهای امنیتی اعزام شده به قطر برای کنترل بازیکنان و سکوهای ورزشگاهها، بیش از ۵۰۰ نفر برآورد شده بود.
حکومت، برای کنترل جو ورزشگاهها و همراه کردن بازیکنان تیم فوتبال با سیاستهای نظام، سکوت کردن در قبال کشتار و سرکوب مردم، ژست گرفتن در شب کشته شدن کودکی به دست نیروهای امنیتی و همخوانی با سرود جمهوری اسلامی، از پاداش ۲۰ هزار دلاری برای پیروزی مقابل ولز تا اعطای ۱۰ سکه طلا به هر بازیکن را در نظر گرفت.
مهمترین پاداش اما مجوز واردات خودرو بود. موضوعی که صدای اعتراض ورزشکاران سایر رشتههای ورزشی را نیز به همراه داشت.
صحبتهای «حسین کنعانیزادگان» در مورد خودرو ۱۰۰ میلیارد تومانی وارداتیاش، با واکنش شدید سایر ورزشکاران، بخصوص کشتیگیرهای ایرانی مواجه شد.
در یکی از این واکنشها، «امیرمحمد یزدانی»، کشتیگیر آزادکار ایرانی و دارنده دو مدال نقره رقابتهای جهانی، نسبت به صحبتهای حسین کنعانیزادگان نوشت: «ببازی جایزه بگیری. در جایی از کره خاکی هستیم که عدالت فقط یک واژه است و معنای خاصی نداره. باز هم خدا را شکر دنبال تیشرت کسی ندویدیم. دم همتون گرم بابت حمایتتون.»
«کامران قاسمپور»، دیگر ستاره کشتی ایران به رسانههای ایران گفت: «قهرمانی را ما میآوریم، حواله خودرو را فوتبالیستها میگیرند.»
در خبری که رسانههای ایران از جلسه قضات دیوان عدالت اداری منتشر کرده آمده است: «در این جلسه، قضات با استناد به بند نهم از اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در حوزه رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینههای مادی و معنوی که از وظایف دولت جمهوری اسلامی ایران است، اختصاص مجوز واردات یک دستگاه خودرو سواری به هر کدام از بازیکنان تیم ملی فوتبال و کادر فنی را مصداق تبعیض ناروا دانستند.»
در رای دیوان عدالت اداری تاکید شده، تمامی خودروهایی که پیش از اعلام این حکم توسط بازیکنان وارد کشور شده بود نیز مشمول این رای شده و پلیس، حق شمارهگذاری آنها را نخواهد داشت.»
بازیکنانی که روزی در صورت خبرنگاران در قطر نگاه کردند و گفتند که سوالات آنها در مورد سرکوب مردم ایران با واقعیت همخوانی ندارد، حالا مجوز واردات خودروهای وارداتیشان نیز از دست رفته است.
از: ایران وایر