وبسایت هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران خبر داد قوه قضاییه ماه ژانویه امسال با جهشی قابل توجه و صدور ۳۵ حکم اعدام، بالاترین میزان صدور حکم اعدام در یک سال و یک ماه گذشته را ثبت کرد. بر اساس این گزارش، در همین یک ماه مجموعا ۸۶ نفر در سراسر کشور اعدام شدند.
بررسیهای هرانا از صدور و اجرای احکام اعدام از ژانویه ۲۰۲۳ تا ژانویه ۲۰۲۴ نشان میدهند تعداد اعدامهای اجرا شده به طور مستمر از تعداد احکام اعدام جدید صادر شده بیشتر بوده است.
ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران نوشت این تفاوت قابل توجه، نشاندهنده «یک سیاست تهاجمیتر» از سوی دستگاه قضایی یا «تلاشی برای پاکسازی» است.
بر اساس جدول سیر آماری مربوط به اجرا و محکومیت به اعدام در ایران، در ژانویه ۲۰۲۴ دستکم ۸۶ نفر در کشور اعدام شدند و در این مدت ۳۵ حکم اعدام صادر شده است. این در حالی است که در ژانویه ۲۰۲۳ دستکم ۶۳ تن در ایران اعدام شده بودند و ۲۳ حکم اعدام برای متهمان صادر شده بود.
نگاهی مقایسهای به آمار اعدامها در ایران نشان میدهد در ژانویه امسال، ۲۳ اعدام و ۱۲ حکم اعدام بیش از ژانویه ۲۰۲۳ به ثبت رسیده است.
به نوشته هرانا، ایران با وجود درخواستهای بینالمللی برای لغو مجازات اعدام، به خصوص برای جرایم غیرجدی، همچنان به اجرای اعدام ادامه میدهد.
این مجموعه حقوق بشری باور دارد حکومت ایران از صدور و اجرای حکم اعدام به عنوان ابزاری برای سرکوب مخالفان استفاده میکند.
احکام اعدا در ایران
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) February 9, 2024
هرانا: با صدور حکم ۳۵ اعدام در ماه گذشته بالاترین صدور حکم
اعدام در سال پیش ثبت شد
گفتوگو با رضا اکوانیان٬ فعال حقوق بشر pic.twitter.com/e7cSquzUjj
محمد قبادلو، از معترضان بازداشت شده در خیزش انقلابی یکی از افراد اعدام شده در ژانویه ۲۰۲۴ است.
هرانا با اشاره به اینکه پرونده قبادلو به دلیل گزارشهای مربوط به بیماری او و محاکمههای ناعادلانه مورد توجه جوامع بینالمللی قرار گرفت، تاکید کرد او در حالی اعدام شد که طبق قوانین بینالمللی از جمله بخش سه(e) قطعنامه کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد (۲۰۰۰/۸۵)، اعمال مجازات اعدام برای افراد مبتلا به بیماریهای خاص اکیدا ممنوع است.
بخش پایانی این گزارش با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی در پاسخ به درخواستهای جامعه جهانی برای رعایت استانداردهای حقوق بشر تعلل میکند، خواستار آن شده که قضات، بازجویان و اعضای نیروهای امنیتی که در نقض این استانداردها دخیل هستند، از طریق تحریمهای بینالمللی مسوول شناخته شوند.
بر اساس آماربرداری سالانه هرانا، در سال ۲۰۲۳ دست کم ۷۹۱ شهروند از جمله ۲۵ زن و دو کودک-مجرم اعدام شدند که در مقایسه با مدت مشابه در سال پیش از آن، بیش از ۳۳ درصد افزایش داشته است.
بر اساس گزارش سازمان عفو بینالملل، از یک ژانویه ۲۰۱۲ تا ۳۱ ژوییه ۲۰۲۳ بیش از پنج هزار نفر شامل دستکم ۵۷ کودک در ایران به دار آویخته شدهاند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش ماه آبان خود به مجمع عمومی این سازمان درباره نقض حقوق بشر در ایران، نسبت به سرعت و میزان رشد نگران کننده اجرای احکام اعدام هشدار داد.
به نقل از: ایران اینترنشنال