صدای آمریکا
با وجود گذشت ۱۵۵ روز ابتدایی از سال آبی جاری کشور و گذران ماههای سرد دارای بارندگی، در حال حاضر «۵۵ درصد» ظرفیت مخازن سدها در ایران «خالی» است.
به گزارش خبرگزاری «تسنیم»، نزدیک به نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، از ابتدای مهر ماه تا پنجم اسفند ماه امسال در مجموع «۱۰ میلیارد و ۴۳۰ میلیون مترمکعب» آب وارد سدهای ایران شده است.
این میزان نسبت به ورودی «۱۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعبی» آب به سدها در مدت مشابه سال آبی گذشته، کاهشی «۱۵ درصدی» را نشان میدهد.
احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی دوم اسفند ماه خشکسالیهای ایران را «طولانیتر و شدیدتر» از قبل دانسته و گفته بود: «روند خشکسالیها از ۳۰ سال قبل تشدید شده است.»
در حال حاضر با وجود «۲۲ میلیارد و ۴۱۰ میلیون مترمکعب» آب ذخیره شده در سدهای کشور، «۴۵ درصد» ظرفیت مخازن سدها پُر و «۵۵ درصد» این ظرفیت خالی است.
بر این اساس، میزان ذخایر آبی سدها در روز پنجم اسفند ماه ۱۴۰۱ بالغ بر «۲۳ میلیارد و ۳۳۰ میلیون مترمکعب» بوده، که مقایسه این رقم با حجم فعلی ذخایر آبی سدها، نشاندهنده «کاهش ۴ درصدی» در این بخش است.
در شرایطی که بحران آب در ایران تبعات روزافزونی دارد، در جدیدترین آمارهای اعلام شده توسط حمید کریمی، مدیرکل امور عشایر استان فارس، مشخص شده که خشکسالی «۹۵ درصد» از مراتع فارس را تخریب کرده و خسارت شدیدی به جامعه بزرگ عشایری این استان وارد کرده است.
بیست و سوم بهمن ماه نیز رسانههای داخلی اعلام کردند که «۱۷ سد مهم کشور» ذخایر آبی «زیر ۲۰ درصد» دارند و بهعبارتی، بیش از «۸۰ درصد» ظرفیت مخازن آنها خالی است.
نیک آهنگ کوثر، تحلیلگر حوزه آب و محیط زیست ساکن واشنگتن، به صدای آمریکا گفته است: «در صورتی که در ماههای زمستان برف کافی در ارتفاعات، بهویژه در البرز و زاگرس نبارد، سرشاخههای رودهای بزرگ خشکتر خواهند شد و کمآب شدن رودخانههای بزرگ ایران، میتواند به دشوارتر شدن شرایط در بهار و تابستان آینده منتهی شود.»