قطعنامه اجلاس تهران در مجمع جهانی محیط‌زیست تصویب شد

یکشنبه, 13ام اسفند, 1402
اندازه قلم متن

تهران – ایرنا – قطعنامه « مقابله با توفان‌های شن و گرد و غبار» با ابتکار عمل جمهوری اسلامی ایران و پیشنهاد اجلاس تهران در ششمین مجمع جهانی محیط‌زیست ملل متحد در نایروبی کنیا تصویب شد.

به گزارش ایرنا از روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، ششمین مجمع محیط زیست ملل متحد از ۷ تا ۱۱ اسفند ماه سالجاری در مقر برنامه محیط زیست ملل متحد در شهر نایروبی کشور کنیا برگزار شد، این مجمع بالاترین مرجع سیاستگذاری در حوزه محیط زیست در سطح جهانی محسوب می شود.

در این نشست که با حضور بیش از ۱۸۰ کشور برگزار شد رویکرد چندجانبه گرایی با پرداخت به محورهای اصلی از جمله تغییرات اقلیمی، از دست رفتن تنوع زیستی، آلاینده ها و پسماندها را در دستور کار داشت و در آن ۱۹ قطعنامه و دو تصمیم از سوی کشورهای مختلف به این نشست ارسال شد.

یک قطعنامه به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران و با عنوان مقابله با توفان‌های شن و گردوغبار به این نشست ارسال شده بود که در راستای عملی شدن مصوبات اجلاس تهران و تقویت دیپلماسی محیط‌زیستی دولت مردمی در شهریور ماه سالجاری بود.

قطعنامه‌ها موضوعات متعددی داشتند که در راستای محورهای مختلفی از جمله، اقتصاد گردشگری، کیفیت هوا، آفت کش های خطرناک، موافقت نامه های بین المللی، اصلاحات صندوق جهانی محیط‌زیست و مواردی از این قبیل بود.

این قطعنامه تشدید توفان‌های ماسه و گردوغبار به عنوان چالشی بزرگ برای مناطق خشک، نیمه خشک و خشک نیمه مرطوب جهان به ویژه در مناطق آفریقا و آسیا می داند و تاکید دارد این چالش بزرگ آسیب‌های اجتماعی – اقتصادی قابل توجهی را به کشورهای مختلف وارد کرده است و نیاز به هماهنگی لازم برای مقابله و اجرای اقدامات فوری به منظور کاهش اثرات این پدیده، به‌ویژه در مناطقی که بیشتر در معرض آسیب قرار دارند، وجود دارد.

در متن این قطعنامه آمده است: لازم است همکاری در سطوح جهانی و منطقه‌ای با هدف مقابله با توفان‌های ماسه و گردوغبار و کاهش اثرات نامطلوب آن تقویت شود و بر اجرای اقدامات تاب‌آوری برای مقابله و جلوگیری از این پدیده که مستلزم درکی بهتر از اثرات چند وجهی زیاد آن است، تاکید شود.

همچنین این قطعنامه اشاره دارد: از جمله اثرات چند وجهی این پدیده آسیب به سلامت، رفاه و معیشت مردم، افزایش بیابان‌زایی، تخریب سرزمین، جنگل‌زدایی، از بین رفتن تنوع زیستی و بهره وری زمین و همچنین اثرات منفی بر رشد پایدار اقتصادی است.

این قطعنامه از کشورهای عضو دعوت می‌کند تا در زمینه پژوهش، مدل‌سازی و سیستم‌های هشدار زود هنگام با هدف به حداقل رساندن اثرات توفان‌های ماسه و گردوغبار در اکوسیستم‌ها و معیشت، ظرفیت لازم را ایجاد کنند.

همچنین قطعنامه «مقابله با توفان‌های ماسه و گردوغبار» از کشورهای عضو می‌خواهد تا اقدامات و سیاست‌های پاسخگویی به نیازهای زنان و دختران برای مقابله با توفان‌های ماسه و گردوغبار و تضمین حضور، توانمندسازی، مشارکت عادلانه، فراگیر، مؤثر، معنی‌دار و آگاهانه زنان و دختران را در تمامی سطوح بیشتر اجرا کنند.

 

قطعنامه اجلاس تهران در مجمع جهانی محیط‌زیست تصویب شد



علی سلاجقه، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در راس هیاتی بلند پایه متشکل از کارشناسانی از وزارت امور خارجه و سازمان حفاظت محیط زیست در این اجلاس حضور داشت، و دیدارهای دو جانبه ای با نمایندگان و وزرای محیط‌زیست کشورهای چین، عربستان، کنیا، قطر، ترکیه، آذربایجان، عراق و ازبکستان داشت.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین در این مجمع جهانی با اینگر اندرسون، دبیر اجرایی برنامه محیط زیست ملل متحد دیدار و گفت و گو کرد. در این دیدارها رایزنی‌های سازنده‌ای در مورد مسائلی از جمله روابط با کشورهای همسایه در حوزه محیط زیست، دغدغه های مشترک در حوزه محیط زیست و مسائل منطقه ای و جهانی مطرح شد.

امید می رود با تصویب قطعنامه تهران برنامه عملی این قطعنامه به سرعت به کشورها ابلاغ شود و قدم مثبتی برای حفاظت از محیط زیست جهانی و به ویژه محیط زیست منطقه برداشته شود.

 

 

 

به گزارش ایرنا، دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گردوغبار سازمان حفاظت محیط زیست گفته بود: قطعنامه پیشنهادی تهران با عنوان «مقابله با توفان های شن و گرد و غبار» در ادامه دیپلماسی محیط زیستی هدفمند دولت سیزدهم، بر روی میز ششمین مجمع جهانی محیط زیست UNIA۶ قرار گرفت.

علی محمد طهماسبی که به همراه علی سلاجقه رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست برای شرکت در ششمین مجمع جهانی محیط زیست به کنیا سفر کرده است، اظهار داشت: ۱۹ قطعنامه در UNIA۶ پیشنهاد شده بود که یکی از آنها در مورد گردو غبار بود و توسط جمهوری اسلامی ایران ارائه شده بود، متعاقب برگزاری اجلاس منطقه ای در سال قبل در تهران در زمینه گردو غبار و کنفرانس بین المللی شهریور امسال، برنامه‌ریزی های لازم برای یک روند رو به جلو برای همسوسازی کشورها در مقابله با گردو غبار را شروع کردیم.

دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گردوغبار تاکید کرد: در این مورد یک برنامه عمل منطقه‌ای تهیه کردیم و بعد کنفرانس تهران را داشتیم که یک بیانیه در آن به امضا کشورهای منطقه رسید و مفاد آن قطعنامه را به مجمع محیط زیست ملل متحد در نایروبی ارسال کردیم که بعد از بررسی دو هفته‌ای این قطعنامه در این مجمع بین المللی مطرح شد.

 

قطعنامه اجلاس تهران در مجمع جهانی محیط‌زیست تصویب شد

 

طهماسبی گفت: اگر این قطعنامه تصویب شود کشورها را دور هم جمع می کنیم و اهدافی که در این قطعنامه مطرح شده است را پیش می بریم.

این اجلاس که از تاریخ ۷ اسفند ماه ۱۴۰۲ در نایروبی کنیا آغاز شد، قصد دارد تا ۱۹ پیش نویس قطعنامه و دو پیش نویس تصمیم گیری که پیش از این توسط کمیته باز نمایندگان دائمی (OECPR) تصویب و ارسال شده بود را بررسی کند همچنین بخش بلند پایه این نشست با مشارکت و حضور سران و وزرای محیط زیست بیش از ۱۸۰ کشور در تاریخ های ١٠ تا ١١ اسفند برگزار می شود.

این اجلاس که در آن اعضای برنامه محیط زیست ملل متحد با نام اختصاری (UNEP) حضور دارند امسال با حضور بیش از ١٨٠ کشور در نایروبی برگزار می شود.

برنامه محیط زیست ملل متحد نهادی وابسته به سازمان ملل متحد است که فعالیت‌های زیست‌ محیطی اعضای خود را هماهنگ کرده، در توسعه کشورها در اجرای دقیق سیاست‌ها و تشویق‌های گسترش قابل تحمل موثر بر طبیعت از میان شیوه‌های دقیق محیطی مساعدت می‌ کند.

این انجمن در نتیجه کنفرانس سازمان ملل بر روی محیط انسان در سال ۱۹۷۳ پایه گذاری شد و اداره مرکزی آن در نایروبی، کنیا قرار دارد. بر اساس اعلامیه محیط زیست بشر (بیانیه اصولی) که در ژوئن ۱۹۷۲ به تصویب کنفرانس جهانی محیط زیست انسان در استکهلم رسیده است. حفظ محیط زیست بشر و تضمین حقوق بشر برای برخورداری از محیط زیست سالم و تشویق و ترغیب فعالیت های زیست محیطی در سطوح بین المللی و منطقه ای و توسعه قوانین و معاهدات بین المللی به منظور کنترل آلودگی و تخریب محیط زیست ناشی از فعالیت های بشری از اهداف برنامه است.

در این اجلاس جهانی بیش از چهار هزار هیات نمایندگی از ۱۸۲ کشور عضو سازمان ملل شرکت می‌کنند که هدف آنها، تجدید پیمان برای تقویت چندجانبه‌گرایی خود به منظور کمک به اقدامات موثر در مسیر مهار عواملی است که سلامت زمین را به خطر می‌اندازند. انتظار می‌رود در این نشست پنج روزه راه‌حل‌های متمرکز بر موضوعات مهمی همچون مواد معدنی حیاتی، آلودگی هوا، تشعشعات خورشیدی، ایمنی آب، حاکمیت اقیانوس و همچنین اصلاح نظام مالی بین‌المللی به بحث و تبادل نظر گذاشته شود.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.