محمود امیریمقدم، رئیس سازمان حقوق بشر ایران در گفتگو با رادیو بینالمللی فرانسه اعلام کرد که میان رویدادهای سیاسی و زمانبندی اعدام ها در ایران ارتباط معناداری وجود دارد. به گفته او دلیل اصلی افزایش چشمگیر اعدامها پس از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» ایجاد ارعاب در جامعه است.
محمود امیریمقدم که امروز سهشنبه ۱۵ اسفند به مناسبت انتشار گزارش سالانه اعدام در ایران به پاریس آمده است، در گفتگو با رادیو بینالمللی فرانسه گفت: «وقتی که حکومت از اعتراضات بیم دارد یا بلافاصله بعد از اعتراضات اعدامها افزایش پیدا میکنند. (…) قبل از انتخابات ریاست جمهوری و مجلس وقتی [مقامات جمهوری اسلامی] می خواهند مردم را به شرکت در انتخابات تشویق کنند، شمار اعدامها پایین میآید.»
به گفته وی، افزایش چشمگیر اعدامها پس از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» آغاز شد. دلیل اصلی آن به گفته رئیس سازمان حقوق بشر ایران، ایجاد ارعاب در جامعه است. از سوی دیگر محمود امیری مقدم معتقد است اگر جمهوری اسلامی اعدامهای جرایم مرتبط با مواد مخدر را افزایش داده است، دلیل آن کاهش فشار بین المللی بر این کشور بوده بوده است.
شانزدهمین گزارش سالانه درباره اعدام در ایران «هشدار دهنده» است. بنابر گزارش منتشر شده توسط سازمان حقوق بشر ایران با همکاری سازمان فرانسوی «با هم علیه مجازات اعدام»، در سال ۲۰۲۳ دستکم ۸۳۴ نفر در ایران اعدام شدهاند. عددی که افزایش ۴۳ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲ را نشان میدهد.
این گزارش توسط محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران که در نروژ مستقر است و رافائل شنویل-هازان، مدیر سازمان فرانسوی «با هم علیه مجازات اعدام»، ارائه شد. به گفته امیریمقدم، در صورت عدم فشار بینالمللی و چنانچه اعدامها برای جمهوری اسلامی هزینه سیاسی به دنبال نداشته باشد، این وضعیت به همین شکل ادامه پیدا میکند.
Si en 2022 le seuil de l’horreur avait déjà été dépassé dans l’utilisation de la peine de mort en Iran, 2023 est une nouvelle année noire : au moins 834 exécutions ont été pratiquées dans le pays, une augmentation de 43 % par rapport à ۲۰۲۲. #StopExecutionsInIran 🇮🇷 pic.twitter.com/CTsF7jGd8i
— ECPM (Ensemble contre la peine de mort) (@AssoECPM) March 5, 2024
محمود امیری مقدم همچنین با اشاره به بالا بودن آمار اعدامها در میان گروههای قومی به نسبت جمعیت آنها دلیل آن را پایین بودن هزینه سیاسی در نبود فشارهای بینالمللی میداند.
با معطوف شدن توجه جامعه بین المللی به جنگ اسرائیل و حماس، به گفته امیریمقدم، میانگین روزانه افراد اعدام شده که تا پیش از هفتم اکتبر حدود ۲ نفر بود، بدون هیچ پرداخت گونه هزینه سیاسی از سوی جمهوری اسلامی به ۳ تا ۴ اعدام روزانه رسیده است.