وضعیت شکننده اکوسیستم‌های جنگلی کشور و نیاز فوری به یافتن راه‌های پایدار جهت حفاظت ازذخائرموجود

پنجشنبه, 2ام فروردین, 1403
اندازه قلم متن

 

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در پیامی به مناسبت روز جهانی جنگل بیان کرد: نیاز فوری به یافتن راه‌های پایدار جهت افزایش پوشش جنگلی و حفاظت هر چه بهتر از ذخائر موجود داریم.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، متن پیام حسن اکبری به شرح ذیل است:

«بسم الله الرحمن الرحیم
زیست بوم های جنگلی به عنوان یکی از مهمترین ارکان زیستی و پناهگاه هزاران گونه جانوری مهره‌دار و بی مهره، منبع زیستی و حیات انسانی و ریه تنفسی زمین، نقش فوق العاده ای در ادامه حیات این کره خاکی بر عهده دارد. سطح فعلی جنگل های دنیا را در حدود ۴ میلیارد هکتار برآورد کرده اند که در حدود ۳۰ درصد سطح کل اراضی دنیا است. با این حال با توجه به تنوع شرایط اقلیمی و جغرافیائی توزیع جنگل ها در کشورها بسیار نامتناسب بوده و بر این اساس ایران نیز در زمره کشورهای با پوشش کم ( حدود۸.۵ درصد پوشش)  می‌باشد که میزان آن از سطح متوسط دنیا نیز کمتر است.

تنوع زیستی جنگلهای هیرکانی فراهم کننده طیف گسترده‌ای از خدمات اکوسیستمی است و مزایای ارزشمندی برای مردم هر کشور مهیا و تامین می نمایند. تولید اکسیژن مورد نیاز موجودات زنده،  کاهش اثرات منفی تغییرات اقلیمی، تعدیل و تنظیم درجه حرارت کره زمین، تغذیه سفره آبهای زیرزمینی، حفاظت خاک و جلوگیری از فرسایش آن، جذب گازهای آلاینده محیط زیست، پناهگاه و زیستگاه  طیف بسیار وسیعی از گونه های حیات وحش جانوری ، ترسیب کربن و کاهش گازهای گلخانه ای، جلوگیری از سیلاب و افزایش نفوذپذیری خاک،  تولید چوب بعنوان ماده اصلی بسیاری از صنایع، سوخت و…..، تولید محصولات فرعی جنگلی و گیاهان داروئی، اکوتوریسم و صنعت گردشگری از جمله خدمات اکوسیستمی و کارکردهای جنگل بوده که متاسفانه به دلایل سودجویانه و منفعت اختصاصی و یا گاها فقر جوامع محلی ساکن یا داخل جنگل، این زیست بوم حیاتی از نظر مساحت و کیفیت حفاظت از تنوع زیستی رو به کاهش می باشد.

به گواه مطالعات انجام شده و گزارش های مراجع علمی معتبر جهانی، بهره برداری ناپایدار، از هم گسیختگی و تکه تکه شدن زیستگاه های جنگلی منتج  به کاهش جمعیت بسیاری از زیستمندان و حیات وحش جانوری و گیاهی آن شده و در طولانی مدت حاصل این اقدام کاهش تاب آوری و عدم تعادل در جهان خواهد بود.

لذا با توجه به وضعیت شکننده اکوسیستم های جنگلی کشور به ویژه جنگل های هیرکانی شمال  و زاگرسی که به عنوان یک منبع ژنتیکی و تولید آب در پایداری زیستی کشور ایفاء می‌نمایند، ضرورت دارد نظام جامع و پایدار بهره برداری پایدار و خردمندانه از خدمات ‌این نعمت الهی گام جدی و اقدامی عملی و کارا برداشت.

ما نیاز فوری به یافتن راه‌های پایدار برای افزایش پوشش جنگلی و در عین حال حفاظت هر چه بهتر از ذخائر موجود داریم. ما به نوآوری هایی نیاز داریم که سلامت جنگل ها را تضمین کند و استفاده پایدار از منابع جنگلی را از طریق یک رویه جامعه محور و حفاظت از تنوع زیستی را امکان پذیر نماید.

لذا همانطور که فناوری‌های دیجیتال جهان را متحول کرده و با سرعت درحال تغییر رفتارها و الگوهای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی جوامع می‌باشند، این ابزارها در حوزه های نرم افزاری و سخت افزاری و هوشمند سازی داده ها و استفاده از هوش مصنوعی در شناسائی  ویژگی های جنگلی از قبیل میزان ترسیب کربن و …. امکان مدیریت و نظارت پایدار جنگل را مهیا و برنامه‌ریزی و تصمیم گیری استراتژیک بهتری را ممکن می سازند و جمهوری اسلامی ایران نیز بایستی خود را به این امکانات مجهز کند تا بتواند ضمن حفاظت از تنوع زیستی و منابع طبیعی کشور، رفاه و عدالت را نیز گسترش  دهد.»


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.