ایران اینترنشنال
طی روزهای گذشته دهها واحد صنفی در ایران با بهانههایی همچون «روزهخواری» پلمب شدند و یک لنج مسافربری بهدلیل رعایت نکردن «هنجارهای اسلامی» توقیف شد. شهروندان در پاسخ به پرسش ایراناینترنشنال درباره تعطیلی رستورانها گفتند حکومت برای قدرتنمایی اقدام به آزار شهروندان میکند.
ایراناینترنشنال از مخاطبان خود پرسید بسته بودن رستورانها و پلمب اماکن در ماه رمضان چه تاثیری بر زندگی آنها در ایام نوروز گذاشته است.
بسیاری از مخاطبان در پاسخهای خود از جمهوری اسلامی به عنوان حکومتی که به قصد قدرتنمایی شهروندان را آزار میدهد، یاد کردهاند.
برخی هم در پیامشان گفتند دغدغه ایرانیان در سال جدید، نان شب، اجاره خانه و شرمنده نشدن در برابر زن و بچه است و دغدغه حکومت این که خود را صاحب کوچهها و خیابانها بداند و مردم را به دلیل خوردن و آشامیدن در رمضان بازداشت کند.
شهروندی در پاسخ به این سوال گفت: «مسوولان این حکومت نه دین، نه حرف و نه قانون خود را قبول ندارند. پلمب کردن رستورانها و اماکن جز سختی که برای مردم درست کرده هیچ نتیجه دیگری ندارد. اگر کسی که میخواهد روزه بگیر با نگاه کردن به دیگران گرسنهاش شود، همان بهتر که روزه نگیرد.»
شمار دیگری از شهروندان در پیامهای خود اعلام کردند اینکه حکومت در ایام تعطیلات نوروزی به بهانه ماه رمضان جلوی رستورانها و سرو غذا برای مردم را میگیرد، باعث نفرت بیشتر مردم از جمهوری اسلامی و حتی تنفر آنها از دین میشود.
یکی از مخاطبان ایراناینترنشنال تاکید کرد: «بسته بودن رستورانها و پلمب اماکن تاثیر خاصی نداشته و فقط نشاندهنده این است که حکومت خود را صاحب کوچه و خیابانها میداند و میگوید اگر برقصید، اگر وقتی من نخواهم غذا بخورید، اگر اعتراض کنید، دستگیرتان میکنم و خود را صاحب مملکت میداند.»
این شهروند معتقد است که این مساله باعث ایجاد شکاف میان مردم و حکومت شده و این شکاف هر لحظه میان شهروندان و جمهوری اسلامی در حال عمیقتر شدن است.
یکی از مخاطبان هم گفت: «رستورانها به دلیل اینکه صنف ضعیفی دارند و مغازه اجاره کردهاند و وضعیت اقتصادی مناسبی ندارند، به شدت در خطرند. ممکن است به راحتی محل کسب و کارشان از سوی اداره اماکن پلمب شود. برخی صاحبان رستوران هم مجبورند رشوه بدهند تا کسی با آنها کاری نداشته باشد و به فعالیتشان ادامه دهند.»
شهروندی با اشاره به اینکه همراه خانوادهاش مسافرتی نتوانستهاند بروند، گفت: «من در همین شهر خودمان تشنج مغزی کردم. یک بار به خاطر افت پایین قند باید در ماشین قند میخوردم. دخترم به من گفت احتمال دارد به دلیل روزهخواری خودرو را یک ماه بخوابانند و بهتر است نخوری. من هم مجبور شدم بروم زیر صندلی ماشین و یک دانه شیرینی در دهانم گذاشتم که افت شدید قند مرا به کما نبرد.»
توقیف لنج مسافران نوروزی
عبدالله خسروی، فرمانده مرزبانی استان بوشهر، روز شنبه چهارم فرودین اعلام کرد که نیروهای مرزبانی یک لنج حامل مسافران نوروزی را بهدلیل رعایتنکردن «هنجارهای اجتماعی و اسلامی» در نوار ساحلی بوشهر توقیف کردهاند.
خسروی بدون اشاره به شرایطی که منجر به توقیف این لنج شد، شهروندان را تهدید کرد که در صورت هنجارشکنی و رعایت نکردن شئونات اسلامی با برخورد قانونی ماموران مرزبانی استان بوشهر مواجه خواهند شد.
خبرگزاری دولتی برنا هم روز شنبه با انتشار ویدیویی که آن را «رقص مختلط زنان و مردان در کافه طهرون کیش» خوانده، نوشت این کافه به دلیل «برهنگی و رقص» پلمب شده است.
از زمان آغاز خیزش انقلابی ۱۴۰۱، سیاستهای سرکوبگرانه جمهوری اسلامی علیه اقشار مختلف جامعه، تشدید شدهاند.
در این میان کسبوکارهایی که در برابر سیاست حجاب اجباری مقاومت میکنند، از سوی نهادهای قضایی، انتظامی و امنیتی جمهوری اسلامی اغلب با مجازات سنگین روبهرو میشوند.
پلمب شدن دهها واحد صنفی در ماه رمضان
طی روزهای گذشته و به دنبال اجرای طرحی موسوم به «نظارت بر اماکن در ایام ماه رمضان»، دهها واحد صنفی در شهرهای مختلف ایران پلمب شدند.
روز جمعه محمدقاسم طرهانی، فرمانده انتظامی شهرستان ری، از پلمب ۲۴ واحد صنفی به دلیل «رعایت نکردن شیٔونات اسلامی در ماه رمضان» خبر داد و گفت در جریان بازدیدهای انجام شده به ۷۳ واحد صنفی نیز اخطار پلمب داده شده است.
محمدرضا میرحیدری، فرمانده انتظامی استان قم با بیان اینکه «۱۴ تیم نظارتی از جبهه اصناف قرارگاه ثارالله به همراه عوامل پلیس اماکن در خصوص مبارزه با ترویج روزهخواری به گشتزنی میپردازند»، گفت: «در همین راستا سه واحد صنفی پلمب شدند و ۳۴ اخطار پلمب نیز داده شد.»
محمد ارغوان، رییس اتاق اصناف همدان هم خبر داد که ۳۵ واحد صنفی در این شهر بهعلت «بیحرمتی به ماه رمضان» پلمب شده و «سرکشی و بازرسی از واحدهای صنفی بهصورت مرتب انجام میشود».
روز ۲۹ اسفند ماه، اصغر عزیزی، رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان ابهر، از پلمب چهار رستوران در این شهر خبر داد.
عزیزی دلیل پلمب این رستورانها را رعایت نکردن قوانین مربوط به فعالیت صنوف در ماه رمضان اعلام کرد و گفت از ادامه فعالیت آنها جلوگیری شده است.
روحالله یاریزاده، فرمانده انتظامی دزفول روز ۲۷ اسفند با اشاره به طرح «نظارت بر فعالیتهای صنفی در ماه رمضان»، گفت: «ماموران با هماهنگی قضایی، ۱۵ واحد صنفی اغذیهفروشی و رستوران را به دلیل رعایت نکردن قوانین مربوط به فعالیت صنوف در ماه رمضان مهر و موم کرده و از فعالیت آنها جلوگیری کردند.»
پیش از آن در روز ۲۲ اسفند ابراهیم فیروزی، رییس اداره صنعت معدن و تجارت شهرستان جهرم از پلمب دو کافی شاپ و کافهتریا به دست پلیس اماکن انتظامی در این شهر خبر داد.
فیروزی دلیل پلمب این اماکن صنفی را رعایت نکردن موازین شرعی عنوان کرد و گفت تمامی واحدهای صنفی کافه تریا و کافیشاپها و قهوهسراها در ماه رمضان در روز تعطیل و صرفا بعد از اذان مغرب میتوانند فعالیت کنند.
در ایران هر سال به مناسبت ماه رمضان طرحهای مختلفی برای برخورد با «روزهخواری» اجرا میشود و طی آن هزاران واحد صنفی به دلیل سرو غذا پلمب میشوند و به دهها هزار واحد اخطار داده میشود.
طی این سالها قوه قضاییه از بازداشت و اجرای حکم شلاق برای دهها نفر به اتهام «روزهخواری» خبر داده است.
براساس قوانین جمهوری اسلامی، «تظاهر به روزهخواری» با مجازات حبس از۱۰ روز تا دو ماه، و تا ۷۴ ضربه شلاق روبهرو میشود.
تعطیل کردن واحدهای صنفی و دادن اخطار تعطیلی به صدها واحد صنفی دیگر در شرایطی است که بسیاری از صاحبان کسبوکار به دلیل مشکلات اقتصادی با خطر از دست دادن شغل و بدهکار شدن به دلیل تعویق پرداخت اجاره محل، اتلاف مواد و کالاها، بدهی قبضهای آب و برق و گاز و موارد مشابه مواجه هستند؛ موضوعی که میتواند بحرانهای اقتصادی و مشکلات اشتغال در ایران را تشدید کند.