ایران اینترنشنال
حامد اسماعیلیون در گفتوگو با ایراناینترنشنال گفت در نشست کمیسیون دخالتهای خارجی کانادا درباره نفوذ حکومت ایران در این کشور صحبت کرده و خواستار قرار گرفتن جمهوری اسلامی در فهرست کشورهای مورد بررسی این کمیسیون شده است.
کانادا از اواخر ژانویه ۲۰۲۴ تحقیقاتی علنی را درباره دخالت دولتهای خارجی به ویژه چین، روسیه و هند در فرآیندهای انتخاباتی فدرال و نهادهای دموکراتیک این کشور آغاز کرد.
کمیسیون شکل گرفته در این زمینه قرار است درباره اضافه کردن جمهوری اسلامی به فهرست کشورهای تحت نظر تصمیمگیری کند.
این کمیسیون در نشست روز چهارشنبه، هشت فروردین، خود میزبان نمایندگانی از جامعه مهاجران از کشورهای ایران، روسیه، چین و هند بود.
حامد اسماعیلیون نیز که به نمایندگی از انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پی اس ۷۵۲ در این جلسه حضور داشت، با اشاره به اقدامات عوامل جمهوری اسلامی در کانادا بر اهمیت قرار گرفتن جمهوری اسلامی در فهرست کشورهای مورد بررسی این کمیسیون تاکید کرد.
پیشتر نهاد «کالکتیو عدالت برای ایرانیان» اعلام کرده بود برای همکاری در تحقیقات کمیسیون بررسی دخالتهای خارجی در کانادا انتخاب شده است و در فاز دوم، در جایگاه شاهد حاضر خواهد شد.
این نهاد از جامعه ایرانی-کانادایی خواسته بود در این تحقیقات همکاری کند.
اسماعیلیون در کمیسیون دخالت خارجی کانادا؛
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) March 27, 2024
اسماعیلیون در این کمیسیون شهادت داد و بر اهمیت قرار گرفتن جمهوری اسلامی در لیست «کشورهای مورد بررسی» تاکید کرد.
جزئیات بیشتر در گفتوگو با مهسا مرتضوی، ایران اینترنشنال pic.twitter.com/BQ3LnmPrJ1
انجمن خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی هم در اواخر بهمن ماه سال گذشته با انتشار بیانیهای درباره گسترش اعمال نفوذ جمهوری اسلامی در سیاستهای کانادا و انتخابات پیش رو در این کشور هشدار داد و از کمیسیون بررسی دخالت خارجی در کانادا خواست حکومت ایران را به لیست کشورهای مورد بررسی خود اضافه کند.
کمیسیون بررسی دخالتهای خارجی در کانادا برای انتخاب کشورهای مورد بررسی اختیار تام دارد.
حامد اسماعیلیون در حاشیه این نشست به ایراناینترنشنال گفت:« در اولین روز از شروع تحقیقات درباره دخالتهای روسیه، چین و هند، اگرچه متاسفانه نام جمهوری اسلامی هنوز در این فهرست نیست، من در این جلسه شرکت کردم تا مسائل و مشکلات جامعه ایرانیان در کانادا و دخالتهای جمهوری اسلامی در امور کانادا را مطرح کنم.»
او افزود:« در این جلسه به مسائل مختلفی از ورود مقامهای جمهوری اسلامی به کانادا گرفته تا وجود نهادهایی که در اقلیت هستند اما میکوشند بر سیاستهای کلان کانادا تاثیر بگذارند سخن گفتم.»
اسماعیلیون گفت:«اگر جمهوری اسلامی در فهرست کشورهای مورد بررسی این کمیسیون قرار بگیرد، دستگاهها و مقامهای امنیتی و اطلاعاتی کانادا موظف خواهند شد اطلاعات محرمانه خود را در اختیار این کمیسیون قرار دهند تا آنها بررسی کنند که آیا جمهوری اسلامی نقشی در انتخابات ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ داشته و آیا بهطور کلی نقشی در سیاست داخلی کانادا بازی میکند یا خیر.»
با توجه به نزدیکی کانادا به آمریکا، و وجود جامعه بزرگ ایرانی در این کشور، کانادا هدفی جذاب برای جمهوری اسلامی محسوب میشود.
علاوه بر اینکه بسیاری از مقامهای جمهوری اسلامی یا فرزندان و اعضای خانوادههای آنها در کانادا زندگی میکنند، جمهوری اسلامی با استفاده از عوامل خود در کانادا همچنان بر فعالان جامعه ایرانی- کانادایی فشار میآورد.
سال گذشته، شماری از کنشگران ایرانی کانادایی، از جمله حامد اسماعیلیون، در بیانیهای با اشاره به اینکه کنگره ایرانیان کانادا به ابزاری برای دفاع از جمهوری اسلامی تبدیل شده، خواستار استعفای اعضای کنونی هیاتمدیره این سازمان و تشکیل یک کمیته موقت برای برگزاری انتخابات منصفانه در مدت سه ماه شدند.
در این بیانیه گفته شده بود: «در این سالها کنگره ایرانیان کانادا را رفتهرفته از سازمانی که باید به اهداف خود خدمت میکرد به ابزاری بدل کردند تا مقاصد سیاسی و اقتصادیشان را برآورده کند. آنها با تغییر آییننامههای این نهاد بدون مشورت کافی با اعضا و جامعه، جز عدم شفافیت و فرار از پاسخگویی چیزی در چنته نداشتهاند.»