خانواده‌های دادخواه آیین باستانی سیزده‌بدر را گرامی داشتند

دوشنبه, 13ام فروردین, 1403
اندازه قلم متن

ایران اینترنشنال

خانواده‌های دادخواه قربانیان جمهوری اسلامی، همزمان با ۱۳ فروردین، تصاویری از حضور کشته‌شدگان در طبیعت منتشر کردند و با نوشتن پیام‌هایی آیین باستانی سیزده‌بدر را گرامی داشتند. محتوای بسیاری از این پیام‌ها با مضمون مقاومت و ایستادگی در مسیر دادخواهی بود.

گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد، با وجود محدودیت‌های حکومتی و تعطیلی پارک‌ها و تفرجگاه‌ها در برخی شهرها، خانواده‌های دادخواه همچون دیگر ایرانیان به سنت هر ساله آیین سیزده به‌در را گرامی داشتند.

برخی از این افراد برای گرامی‌داشت این روز در طبیعت حضور یافتند و شماری دیگر با انتشار پست‌هایی در رسانه‌های اجتماعی، یاد عزیزان خود را گرامی داشتند و تصاویری از حضور کشته‌شدگان اعتراض‌ها در آیین‌های سیزده‌ به‌در سال‌های گذشته منتشر کردند.

میثم پیرفلک، پدر کیان پیرفلک، کودک کشته‌شده در جریان خیزش انقلابی و اعتراضات ایذه، عکسی از آخرین سیزده‌ به‌در کیان را در استوری اینستاگرام خود منتشر کرد و نوشت این عکس در فروردین ۱۴۰۰ در روستای تلخاب ثبت شده است.

لیلی مهدوی، مادر سیاوش محمودی، نوجوان معترض کشته‌شده در خیزش انقلابی، با انتشار تصویری در اینستاگرام خود به مناسبت سیزده‌ به‌در نوشت: «همیشه عاشق عید، تحویل سال نو و سیزده‌ به‌در بودیم و دور هم بودیم و کنار هم.»

او پسر خود را قهرمان خطاب کرده و نوشته قهرمان، تو خوابی ولی مادر بیدار. با تمام سختی‌ها و اذیت‌هایی که شدم حتی یک لحظه از خون به ناحق ریخته‌ات نخواهم گذشت.

مهسا یزدانی، مادر محمدجواد زاهدی از کشته‌شدگان خیزش انقلابی در یک استوری اینستاگرامی با انتشار نصویری از حضور خود بر مزار پسرش در روز سیزده‌ به‌در نوشت: «به وسعت ندیدن نگاهت خسته‌ام، عکس دونفره‌مان؛ قامتت بلندتر بود و من به تو تکیه می‌کردم؛ نامرد روزگار، تکیه‌گاهم را خاک کرد.»

برادر میلاد سعیدیان‌جو، معترض کشته‌شده در خیزش انقلابی، با انتشار ویدیویی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «این صدا و فیلم میلاد جانم است که در روز سیزده‌ به‌در در «مال‌ آقا» جای دیدنی ایذه گرفته شده. امسال میلاد در کنارمان نیست ولی به رسم عادت این روز را گرامی می‌داریم.»

او با بیان اینکه برادرش گاهی وقت‌ها در روزهای سیزده‌بدر ترانه «دی بلال آخی، بلال بلال آخی» می‌خواند، نوشته که «ما او را همراهی می‌کردیم و ساعت‌های آخر گردش، موقع برگشت به کنار مزارع گندم می‌رفتیم.»

برادر محسن قیصری، معترض کشته‌شده در خیزش انقلابی، ویدیویی را از حضور خانواده عرفان خزایی، دیگر معترض جان‌باخته در خیزش سراسری ۱۴۰۱، منتشر کرده و نوشت: «اینجا یک جهان عشق نهان است؛ حضور پدر و مادر و بستگان گرامی جاویدنام عرفان خزایی و ادای احترام و تقدیم گل بر مزار محسن عزیزمان که از تهران تا آرامگاه با قدم‌های سبزشان دریایی از مهر و محبت به رگ‌های خسته‌مان جریان داد را ارج می‌نهیم. ما دادخواهیم و هرگز از خون عزیزانمان نخواهیم گذشت.»

خواهر ابوالفضل آدینه‌زاده، جان‌باخته خیزش انقلابی، در یک استوری اینستاگرامی با انتشار تصویری از حضور بدون حجاب اجباری خود بر مزار برادرش نوشت: «۱۳ فروردین ۱۴۰۳ کنار برادر خوش‌تیپم هستم.»

او با انتشار تصویر دیگری از حضور مادرش گلی حسینی بر مزار برادرش ابوالفضل نوشت: «پارسال همین روزها مشغول درست کردن خانه ابدی‌ات بودیم. دو سال است که تمام مناسبت‌ها را کنار مزارت هستیم. سال‌های قبل با شور و شوق مشغول بازی شیطونی بودی. امسال با غم نبودنت چه کنیم؟»

این زن دادخواه، ویدیویی را از نواختن ویولن از سوی یک شهروند بر مزار برادرش در اینستاگرام منتشر کرد و نوشت: «در راه تو کی ارزشی دارد این جان ما؟ پاینده باد خاک ایران ما.»

او برای قطعه سوم نواخته‌شده نوشت: «نوای کرمانجی‌ست که پدر و مادرم دوست داشتند روزی در عروسی یکدانه پسرشان نواخته شود و حالا هر دو در کنار سنگ سرد پسرشان ایستاده اشک می‌ریزند. نه فراموش می‌کنیم، نه می‌بخشیم.»

خواهر محسن محمدی کوچکسرایی، از کشته‌شدگان خیزش انقلابی در قائم‌شهر، با انتشار ویدیویی از حضور خود بر مزار برادرش در روز سیزده‌بدر نوشت: «قهرمانم. تو در آرامگاه زیر خروارها خاک نیستی. تو نسیمی هستی که به صورتم می‌وزد. توگرمای مطلوبی هستی که درسرما به تنم می نشیند. توگلی هستی که از خاک روییده. تو قطره بارانی هستی که بر گونه‌هایم نشسته. تو را زیر مزارت نمی‌جویم. تو دیگر آنجا نیستی، تو جاری هستی در شعور کیهانی.»

یکی از شهروندان هم ویدیویی از حضور خود در روز سیزده‌بدر بر مزار محسن شکاری، معترض اعدام‌شده در خیزش انقلابی به ایران‌اینترنشنال ارسال کرده که در آن می‌گوید راه او ادامه خواهد داشت.

روز ۱۳ فروردین معروف به «سیزده به‌در» آخرین روز از تعطیلات نوروز است که مردم با رفتن به پارک‌ها، جنگل‌ها و تفرجگاه‌ها به شادی می‌پردازند.

از آن جا که ۱۳ فروردین امسال همزمان با سالگرد قتل امام اول شیعیان شده، ویدیوها و گزارشات رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد جمهوری اسلامی تلاش کرد با ایجاد محدودیت‌های مختلف از جمله تعطیل کردن پارک‌ها و تفرجگاه‌ها، از برگزاری این آیین باستانی در ایران جلوگیری کند.

این اولین بار نیست که ممنوعیت ورود مردم به پارک‌ها در روز سیزدهم نوروز خبرساز می‌شود.

سال گذشته نیز جمهوری اسلامی به بهانه ماه رمضان ممنوعیت‌هایی را برای ورود مردم به پارک‌ها وضع کرده بود.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.