طبق اطلاعاتی که از یک منبع آگاه در فدراسیون فوتبال ایران به «ایرانوایر» رسیده، از ابتدای فروردین ۱۴۰۳ نام «مهسا قربانی»، داور بینالمللی فوتبال زنان ایران از فهرست «داوران فعال بینالمللی» حذف شده است.
طبق دستورالعمل فیفا، تنها داورانی میتوانند در رقابتهای بینالمللی و خارج از مرزهای کشورشان بازیهای فوتبال رسمی یا دوستانه را قضاوت کنند که فدراسیون فوتبال کشورشان آنها را به عنوان داور بینالمللی فعال معرفی کرده باشد.
این منبع آگاه به «ایرانوایر» گفت این اقدام فدراسیون فوتبال با دستور نهادهای امنیتی به رییس فدراسیون فوتبال، به منظور جلوگیری از خروج این داور بینالمللی فوتبال ایران انجام شده است.
***
مهسا قربانی داور زن بینالمللی فوتبال ایران است که پیش از این قرار بود به عنوان یکی از داوران اتاق کنترل تصاویر تلویزیونی (داور VAR) در دربی تهران قضاوت کند. اما با تصمیم سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، داوری این دیدار از او گرفته شد. منابع «ایرانوایر» در فدراسیون فوتبال ۲۳ اسفند ۱۴۰۲ از تهدید شدن مهسا قربانی و خانوادهاش و وادار کردن او به سکوت در قبال این تصمیم حکومتی خبر داده بودند.
حالا همین نهادها با همکاری فدراسیون فوتبال و در جهت ممانعت از خروج او از کشور، نام قربانی را از فهرست داوران بینالمللی نیز حذف کردهاند.
آذر ۱۴۰۱، پس از هک خبرگزاری «فارس»، اسنادی از سوی گروه هکری «بلک ریوارد» منتشر شد که نشان میدادند «مهدی تاج»، رییس کنونی فدراسیون فوتبال با وعده اجرای «منویات» «علی خامنهای» و همکاری با سپاه پاسداران، به ریاست فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی منصوب شده بود.
پروژه حذف شناخته شدهترین داور بینالمللی زن فوتبال ایران بخشی از هماهنگیهای فدراسیون فوتبال با سپاه پاسداران است. آیا فدراسیون جهانی فوتبال در قبال حذف یکی از بااستعدادترین داوران زن فوتبال آسیا با دخالت نهادهای حکومتی، بار دیگر در قبال فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی سکوت خواهد کرد؟
هر زنی میتواند در فهرست فدراسیون باشد جز مهسا قربانی
منبع آگاه «ایرانوایر» در مورد وضعیت مهسا قربانی میگوید: «پس از ماجراهای دربی تهران، کمتر کسی از خانم قربانی خبر دارد. چند ابلاغ برای داوریهای داخلی داشت که انجام داد اما فدراسیون نامش را از فهرست داوران فعال بینالمللی حذف کرده است و فعلا هم قرار نیست به او اجازه بدهند که برای داوری از کشور خارج شود.»
این منبع آگاه به فهرست جدیدی که از سوی فدراسیون فوتبال برای قضاوت در رقابتهای «کافا» اعلام شده است، اشاره میکند و میگوید: «کافا مسابقاتی است که زیر نظر کنفدراسیون فوتبال آسیای مرکزی برگزار میشود. این زون از فوتبال آسیا را علی کفاشیان، رییس وقت فدراسیون فوتبال در سال ۲۰۱۴ پایهریزی و تاسیس کرد. با این که الان شیخ سلمان ریاستش را برعهده دارد اما همه کارهاش فدراسیون فوتبال ایران است. مهدی تاج نایب رییسی آن را برعهده دارد و مسابقاتش هم زیر نظر مستقیم فدراسیون ایران برنامهریزی میشود. برای همین حذف کردن یک داور زن اصلا کار سختی نیست. وقتی مهسا قربانی را به این تورنمنت اعزام نکنند، کار برایش در تورنمنتهای بزرگتر آینده دشوارتر هم خواهد شد.»
مهسا قربانی پیش از این یکی از گزینههای فیفا برای قضاوت در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر هم بود اما فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی از بیم انتخاب شدنش به عنوان یکی از داوران زن این مسابقات، در فاصله یک سال پیش از آغاز این رقابتها، تمامی اعزامهای او برای حضور در تورنمنتهای بینالمللی را لغو کرد.
منبع آگاه «ایرانوایر» میگوید: «این فرمولی است که از قبل فدراسیون فوتبال میدانست. در فدراسیون همه میدانند که حذف شدن نام خانم قربانی از فهرست داوران فعال، یک تصمیم دستوری از نهادهای امنیتی بوده است اما مسلما سازمانهای امنیتی راه حل حذف داوران را نمیدانند. آنها دستور دادند، مدیران با روشهای خودشان اجرا کردند.»
با اعلام رسانههای ایران، رقابتهای فوتبال زیر ۱۸ سال دختران کافا با حضور تیمهای ملی تاجیکستان، ایران، ازبکستان و قرقیزستان از دوم تا نهم اردیبهشت به میزبانی تاجیکستان در شهر دوشنبه برگزار میشود. «ایسنا» خبر داده است که «مهناز ذکایی» به عنوان داور، «آتنا لشنی» به عنوان کمکداور و «معصومه شکوری» به عنوان ناظر داوری برای قضاوت در این رقابتها انتخاب شدهاند. همچنین «لیلا یارمحمدی» به عنوان نماینده مسابقات در این رقابتها حضور دارد. با این حال، نامی از مهسا قربانی، شناخته شدهترین داور زن ایرانی در این فهرست به چشم نمیخورد.
مهسا قربانی چهگونه از داوری دربی تهران حذف شد؟
مهسا قربانی قرار بود یکی از داوران اتاق کمک داوران ویدیویی دیدار «استقلال» و «پرسپولیس» در ۲۳ اسفند ۱۴۰۲ باشد اما سازمان اطلاعات سپاه نام او را یک روز قبل از این مسابقه از فهرست داوران بازی حذف کرد.
همزمان با این تصمیم سازمان امنیتی سپاه، منبع «ایرانوایر» مدعی شد که دو روز قبل از دربی تهران، جلسهای با حضور نمایندههای اطلاعات سپاه، حراست وزارت ورزش، حراست فدراسیون فوتبال، روسای کمیته و دپارتمان داوری فدراسیون و مدیران فدراسیون فوتبال در وزارت ورزش برگزار شد.
او به «ایرانوایر» گفت: «در آن جلسه پرسیده بودند که چه کسی داوران زن را برای این بازی معرفی کرد؟ دانیال مرادی، رییس دپارتمان داوران گفته بود من خانمها قربانی و ذکایی را معرفی کردم. نماینده اطلاعات سپاه روی میز کوبیده و فریاد زده بود شما غلط کردید!»
نماینده اطلاعات سپاه مدیران فدراسیون فوتبال را تهدید کرده بود که در صورت همکاری نکردن کامل با این سازمان اطلاعاتی، برای آنها نیز مشکلاتی از جمله تشکیل پروندههای امنیتی و دایر شدن دوباره رسیدگی به پروندههای قضاییشان رخ خواهد داد.
منبع «ایرانوایر» حالا میگوید مهسا قربانی مورد تهدید قرار گرفته است و به صورت حضوری به او گفتهاند در صورت رسانهای کردن این موضوع، خودش و خانوادهاش بهای آن را پرداخت خواهند کرد.
قربانی که قرار بود نخستین زنی باشد که سهمی در قضاوت دربی تهران داشته است، ناگهان با یک فضای امنیتی – سیاسی مواجه شد. از سویی حکومت نمیخواست یک زن داور دربی تهران شود، از سوی دیگر رژیم ایران علاقهای به قرار گرفتن فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی در خطر تعلیق نیز نداشت.
مهسا قربانی چهگونه قربانی ایدئولوژی رژیم میشود؟
مهسا قربانی متولد ۱۳۶۸ است و فوقلیسانس مدیریت بازاریابی ورزشی دارد. او از سال ۱۳۸۸ داوری را آغاز کرد و از سال ۱۳۹۶ در جمع داوران بینالمللی فوتبال ایران قرار گرفت. کمتر از ۱۰ سال بعد، نخستین داور زن ایرانی بود که هم یک رقابت فوتبال مردان را زیر نظر کنفدراسیون فوتبال آسیا داوری کرده بود و هم نخستین داور زن ایرانی شد که توامان از سوی فیفا برای قضاوت در رقابتهای المپیک و جامجهانی ۲۰۲۲ قطر، در بین داوران زن و مرد منتخب قرار گرفت.
نخستین بار، فدراسیون فوتبال تحت مدیریت مهدی تاج در سال ۱۳۹۷ نام مهسا قربانی را از جمع داوران موردنظر فیفا برای حضور در رقابتهای المپیک توکیو خارج کرد. فدراسیون فوتبال هیچ پاسخی به درخواست فیفا برای اعلام آمادگی مهسا قربانی جهت قضاوت در رقابتهای المپیک ۲۰۲۰ نداد و خودبهخود نام او از فهرست داوران خارج شد.
بار دوم، فدراسیون فوتبال در مرداد ۱۴۰۱ نام مهسا قربانی را از فهرست داوران فیفا برای حضور در رقابتهای جامجهانی ۲۰۲۲ قطر خارج کرد. فدراسیون فوتبال نهتنها پاسخی به نامههای فیفا نداد که حتی برای مدتی هیچ قضاوتی را به او نسپرد.
قربانی حالا برای سومین بار توسط فدراسیون فوتبال شانس قضاوت در بازیهای بینالمللی را از دست میدهد، چون سازمان اطلاعات سپاه معتقد است در «شان زن مسلمان» نیست که داور بازی مردان شود.
داستان حذف شدنهای مکرر مهسا قربانی تاکنون شبیه به روایت حذف اجباری ورزشکاران ایرانی در زمان مواجهه با حریفان اسراییلی بوده است. دستوری از سوی «علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی فدراسیونهای ورزشی ایران را وادار میکند بدون در نظر گرفتن قوانین بینالمللی ورزشی و «منشور المپیک»، ورزشکاران ایرانی را از رقابت با رقبای اسراییلی منع کنند.
«محمود خسرویوفا»، رییس کمیته المپیک جمهوری اسلامی و بادیگارد سابق علی خامنهای روز ۲۶ بهمن ۱۴۰۱، در یک کنفرانس خبری بهصراحت گفت در موضوعاتی مانند اسراییل یا هر آنچه ممکن است ورزش حکومتی ایران را با خطر تعلیق مواجه کند، باید «تقصیر» را به گردن ورزشکاران انداخت!
از: ایران وایر