اجرای طرح برخورد شدید با «بی‌حجابی» زیر سایه نگرانی‌ها از جنگ ایران و اسرائیل

شنبه, 25ام فروردین, 1403
اندازه قلم متن

ایران اینترنشنال

طبق اعلام قبلی فرماندهی انتظامی قرار است طرح موسوم به «عفاف و حجاب» از امروز (شنبه) هم‌زمان با نگرانی‌های گسترده از احتمال وقوع جنگ میان ایران و اسرائیل، در شهرهای مختلف اجرا شود. در روزهای گذشته خبرهایی درباره پلمب چند رستوران و اغذیه‌فروشی به دلیل «بی‌حجابی» مشتریان منتشر شد.

احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی در روزهای گذشته گفته بود طرح مقابله با مخالفان حجاب اجباری از روز شنبه ۲۵ فروردین در همه معابر و اماکن عمومی با «جدیتی بیشتر» دنبال خواهد شد.

به گفته او، در این برنامه از «فن‌آوری و تجهیزات پیشرفته» برای شناسایی افراد بدون حجاب اجباری در اماکن عمومی استفاده می‌شود و این زنان پس از تذکر، با «مدارک» به مرجع قضایی معرفی خواهند شد.

رادان سال گذشته تهدید کرده بود تشدید عملیات‌های مقابله با مخالفان حجاب اجباری (دقیقا مانند امسال) از روز شنبه ۲۵ فروردین شروع می‌شود.

فرمانده فراجا در طرح فروردین سال ۱۴۰۳ در مورد خودروها گفت: «بار اول تذکر داده می‌شود و در صورت تکرار، از سه روش توقیف الکترونیکی، توقیف در محل و توقیف در پارکینگ استفاده خواهد شد.»

رادان در ادامه یادآور شد در حوزه اصناف نیز اقداماتی از جمله «تذکر و پلمب» در نظر گرفته شده است.

پلمب رستوران‌ها و کافه‌ها

پیش از اینکه گزارش‌هایی از برخورد با زنان در اماکن و معابر عمومی در روز شنبه منتشر شود،‌ رسانه‌های وابسته به حکومت در ایران از پلمب رستوران‌ها خبر دادند.

بر اساس این گزارش‌ها، یک رستوران در خیابان کسری در کرمانشاه به علت «رواج کشف حجاب و عدم رعایت قوانین و شئونات اخلاقی و اسلامی» با دستور مقام قضایی پلمب شد.

اغذیه‌فروشی حسن کریمی معروف به «عمو حسن» نیز در گرگان و به دلیل حضور زنان بدون حجاب اجباری پلمب شد.

او که به‌خاطر شیوه پخت املت‌هایش مشهور شده است، با انتشار ویدیویی در اینستاگرام گفت: «به بعضی‌ها می‌گویم حجاب را رعایت کنید، ناراحت می‌شوند. این هم نتیجه‌اش.»

در روزهای گذشته نیز کافی‌شاپ «پاتریک» مشهد برای هشتمین بار و چند کافه دیگر به نام‌های «نیپر»، «پل»، «دوسولی»، «چ‌لانژ» و «پیاده رو» در همین شهر پلمب شدند.

در همین زمینه، کاربری زیر پست ایکس شهروندی درباره آب و هوای خوب مشهد، به کنایه نوشت: «هوا را هم می‌توانند پلمب کنند؟!»

در واکنش به این پلمب‌ها و برخوردهای خشن،‌ شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی به این موضوع پرداختند و آن را در کنار دیگر ویژگی‌های شرایط کنونی کشور مثل فشار اقتصادی بر مردم و احتمال درگیری نظامی بین جمهوری اسلامی و اسرائیل قرار دادند.

یک حساب در ایکس به تهدید علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، علیه مخالفان حجاب اجباری و تشدید «سرکوب هر چه عریان‌تر» برای مقابله با شرایط انفجاری جامعه و فشار روی زنان پیشتاز اشاره کرد.

این حساب کاربری با انتشار ویدیویی از برخورد مردی «آمر معروف» که زنی بدون حجاب اجباری را «فاحشه» خطاب و به او حمله می‌کند، نوشت: «عوامل حکومتی در قبال این همه اختلاس و دزدی روزه سکوت می‌گیرند اما وحشی‌گری خود را این‌گونه به بهانه امر به معروف و رعایت حجاب نسبت به زنان نشان می‌دهند.»

اجرای قانونی که هنوز قانونی نشده است

روزنامه اعتماد روز شنبه ۲۵ فروردین در مطلبی با اشاره به اجرای طرح فراجا در برخورد با «بی‌حجابی» تاکید کرد نیروی انتظامی برای برخورد با مخالفان حجاب اجباری به قانونی استناد می‌کند که هنوز شورای نگهبان آن را تایید نکرده است.

این رسانه نوشت: «آیا منظور مسئولان نیروی انتظامی از قانون حجاب، همان بخشنامه خیلی محرمانه‌ای است که وزارت کشور خطاب به برخی وزارت‌خانه‌ها، دستگاه‌ها، ارگان‌ها و نهادها عملیاتی کرده بود یا اینکه پای مصوبه دیگری در میان است که افکار عمومی و رسانه‌ها از آن بی‌خبرند؟»

لایحه «عفاف و حجاب» حدود یک سال است که میان دولت، مجلس و قوه قضاییه در رفت و آمد بوده و اکنون منتظر نظر نهایی شورای نگهبان برای تصویب است.

متن ابتدایی لایحه مصوب قوه قضاییه بود که فروردین سال گذشته در ۹ ماده راهی دولت شد، دولت شش ماده بر آن افزود و در ۱۵ ماده راهی مجلس شد.

مجلس شورای اسلامی ۷۱ ماده بر لایحه قوه قضاییه افزود و بنا به گفته اعتماد، «یک لایحه عریض و طویل را با بندها، مواد، ردیف‌ها و تبصره‌های غیر‌متعارف» راهی شورای نگهبان کرد.

گنجاندن مواردی چون برداشت مستقیم از حساب شهروندان به‌عنوان جریمه، مصادره اموال سلبریتی‌ها و هنرمندان و موارد دیگر، بخشی از مهم‌ترین مواردی بود که در این لایحه قرار داده شد.

این لایحه سرانجام روز ۲۲ مرداد سال گذشته با موافقت نمایندگان ذیل اصل ۸۵ قرار گرفت و برای بررسی جزییات به کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس به عنوان کمیسیون ویژه ارسال و سپس برای تایید به شورای نگهبان فرستاده شد.

شورای نگهبان در ماه‌های گذشته ایراداتی را به این مصوبه وارد کرد و آن را برای اصلاح به مجلس پس فرستاد.

متن نهایی با تغییرات احتمالی آن هنوز در این شورا تصویب یا رد نشده است.

با وجود تلاش حکومت برای سرکوب نافرمانی مدنی زنان با وضع قوانین مختلف و جریمه‌ها و برخوردهای خشن، زنان در حدود دو سال گذشته بدون حجاب اجباری در اماکن عمومی ظاهر شده و می‌شوند.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.