هشدار یک مقام وزارت نیرو؛ بحران فرونشست در ۳۵۹ دشت کشور 

چهارشنبه, 5ام اردیبهشت, 1403
اندازه قلم متن

صدای آمریکا

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا از بحران فرونشست در ۳۵۹ دشت کشور خبر داد و اعلام کرد که ۲۸ درصد چاه‌های کشاورزی معادل ۱۱۷ هزار حلقه چاه در دشت‌های با نرخ فرونشست بیش از ۱۰ سانتی متر حفر شده است.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، محمد جوان‌بخت، پدیده حفر «چاه‌های غیرمجاز» و نیز برداشت بیش از پروانه بهره‌برداری را از معضلات اساسی مدیریت آب زیرزمینی دانسته و گفته که این اقدام تبعات جبران ناپذیر دارد.

این مقام مسئولی در حالی از این موضوع ابراز نگرانی کرده که وزارتخانه‌ای که در آن مسئولیت دارد یکی از اصلی‌ترین ارگان‌های حاکمیتی در زمینه مدیریت آب در کشور است.

فرونشست در ایران، شهرهای بزرگ و پر جمعیت را تهدید می‌کند که از جمله شهرهای در معرض خطر می‌توان به اصفهان و تهران اشاره کرد.

پژمان طهماسبی، استاد ایرانی دانشگاه معادن کلرادو، ۲۸ فروردین ماه در گفت‌و‌گو با صدای آمریکا وضعیت فرونشست زمین در ایران را «خطرناک» دانسته و گفته بود که از این لحاظ ایران در صدر فهرست همه معیارهای در نظر گرفته شده برای مقایسه کشورهای مختلف قرار دارد.

در همین رابطه سوم اردیبهشت ماه مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان از نشست زمین در خیابان «میر» خبر داد و گفت که در یک ماه نخست سال جاری ۱۲ حادثه در اصفهان ثبت شده است. این در حالی است که کل حادثه‌های ثبت شده برای فرونشست در سال گذشته ۳۰ مورد بوده است.

آذر ماه سال ۱۴۰۲ نیز یک عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از مشاهده آثار فرونشست در مسیر راه آهن تهران به مشهد خبر داد و گفته بود که در قطعه نزدیک به ورامین و نیشابور آثار فرونشست «بسیار خطرناک» کاملا مشهود است.

مرکز پژوهشی مجلس نیز در چهاردهم آذرماه سال ۱۴۰۲ اعلام کرد که «بیش از ۳۵ درصد جمعیت کشور در معرض خطر فرونشست زمین قرار دارند.»

مهدی زارع، عضو هیأت علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در ایران اما روایت دیگری از بحران فرونشست در ایران دارد و معتقد است که هفت استان و ۲۰۰ شهر ایران در «وضعیت بحرانی» قرار دارند.

وضعیتی که علی بیت‌الهی، رئیس بخش خطر‌پذیری مرکز تحقیقات راه‌ و شهرسازی، نیز به آن اشاره کرده و نرخ‌های فرونشست در ایران را «سرسام‌آور» خوانده و گفته است که ایران بعد از هند بالاترین نرخ فرونشست را دارد.

اشاره بیت‌الهی به رتبه جهانی ایران در این زمینه در کنار اظهارات رئیس سازمان نقشه‌برداری ایران که متوسط نرخ فرونشست کشور را ۱۵ سانتی‌متر و «پنج برابر میانگین جهانی» عنوان کرد، نشان دهنده عمق فاجعه محیط زیستی در ایران است.

ساخت سد‌های متعدد بدون درنظر گرفتن تبعات محیط زیستی و برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی آب از مهمترین عوامل فرونشست در ایران اعلام شده است.

با این حال و با توجه به از بین رفتن منابع زیرزمینی آب و به خطر افتادن حیات در اقلیم ایران، جمهوری اسلامی کماکان بر مواردی از جمله خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی و افزایش جمعیت اصرار دارد.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

برچسب‌ها:

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.