تظاهرات گسترده در تفلیس پایتخت گرجستان REUTERS – Irakli Gedenidze
در ادامۀ اعتراضات مردم گرجستان علیه لایحۀ جنجالی «عوامل خارجی»، هزاران نفر با در دست داشتن پرچم اتحادیه اروپا، شامگاه شنبه ۱۱ مِه (۲۲ اردیبهشت)، در تفلیس دست به تظاهرات مسالمتآمیز زدند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بیش از ۵۰ هزار نفر به رغم بارش شدید باران شامگاه شنبه ۱۱ مِه (۲۲ اردیبهشت) در اعتراض به لایحۀ بحثبرانگیز موسوم به «عوامل خارجی» که توسط حزب حاکم «رویای گرجستان» به پارلمان این کشور ارائه شده است، در تفلیس پایتخت گرجستان به خیابانها آمدند.
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا در واکنش به اعتراضات گستردۀ مردم گرجستان علیه این لایحه، در حساب کاربری خود در شبکۀ اجتماعی ایکس نوشت: «ما عمیقاً از عقبگرد دموکراتیک دولت گرجستان نگران هستیم».
مشاور امنیت ملی آمریکا تأکید کرد: «نمایندگان پارلمان گرجستان در حال حاضر با یک گزینۀ حیاتی روبرو هستند، یا باید از آرمانهای مردم گرجستان در راه اهداف اروپا-آتلانتیک حمایت کنند و یا اینکه قانون عوامل خارجی را که به سبک کرملین مغایر با ارزشهای دموکراتیک است تصویب کنند؛ آمریکا در کنار مردم گرجستان است».
جیک سالیوان در ادامه تصریح کرد: «مردم گرجستان دیدگاه خود را بیان میکنند، دهها هزار معترض که از تاکتیکهای ارعابآمیز دلسرد نشدهاند، در تفلیس بارانی دست به تظاهرات مسالمتآمیز زدند تا از حزب حاکم “رویای گرجستان” بخواهند این لایحه را پس بگیرد».
The Georgian people are making their views known. Undeterred by intimidation tactics, tens of thousands of peaceful protestors turned out in rainy Tbilisi today to demand Georgian Dream withdraw the legislation.
— Jake Sullivan (@JakeSullivan46) May 12, 2024
مشاور امنیت ملی آمریکا همچنین اظهار داشت: «به نظر میرسد که حزب حاکم “رویای گرجستان” عامدانه در تلاش برای گسست از غرب است حتی در شرایطی که هم دولت و هم افکار عمومی خواستار پیوستن گرجستان به اتحادیه اروپا و ائتلاف نظامی ناتو به رهبری آمریکا بودهاند».
جیک سالیوان در ادامه افزود: «لفاظیهای اخیر حزب رویای گرجستان و اقدامات صورت گرفته در راستای تغییر لایحۀ پیشنهادی، مغایر با خواستههای مردم گرجستان است و برای منزوی کردن گرجیها از ایالات متحده آمریکا و اروپا طراحی شده است».
به گزارش خبرگزاری رویترز، در جریان تظاهرات گستردۀ اخیر در تفلیس، معترضان پرچمهای گرجستان، اتحادیه اروپا و اوکراین را به اهتزاز درآوردند و بر خلاف تظاهرات پیشین سالمندان نیز در کنار جوانان در اعتراض به این لایحه به خیابانها آمده بودند.
یکی از جوانان معترض در گفتگو با خبرگزاری رویترز تأکید کرد: «ما نمیخواهیم بخشی از روسیه باشیم، هدف ما این بوده و خواهد بود که عضوی از اتحادیه اروپا باشیم؛ دولت باید صدای مردم آزاد گرجستان را بشنود».
معترضان لایحۀ موسوم به «عوامل خارجی» را مشابه یکی از قوانین روسیه می دانند که برای سرکوب مخالفان دولت مسکو استفاده میشود و بر این باورند که پارلمان گرجستان به وسیلۀ این قانون، آزادیهای مدنی را محدود میکند.
بر اساس پیش نویس این لایحه، تمامی سازمانهای غیردولتی و دیگر نهادها و رسانههایی که بیش از ۲۰ درصد بودجه خود را از خارج از کشور تأمین میکنند، ملزم به ثبتنام در مراجع رسمی به عنوان «عوامل نفوذ خارجی» و سازمانی که منافع یک دولت خارجی را دنبال میکند، میشوند و باید منابع مالی خود را نیز اعلام کنند.
این لایحه مشابه قانونی در روسیه است که تصویب آن در سال ۲۰۱۲، راه را برای سرکوب و خفه کردن صدای مخالفان کرملین و برخورد با نهادهای مستقل و دموکراتیک بهویژه رسانههای خارجی باز کرد.
منتقدان این لایحه از جمله ایالات متحده آمریکا و اروپا، آن را تهدیدی برای آزادی بیان در گرجستان دانستند و تأکید کردند که تصویب آن به محدود شدن فعالیتهای مستقل روزنامهنگاری و همچنین نهادهای دموکراتیک منجر خواهد شد.
از: ار اف ای